Krajské a senátní volby se v pátek a sobotu uskuteční, řekl Fiala

Termín krajských a senátních voleb platí, uskuteční se tak v pátek a sobotu. Vláda je přesvědčená, že je schopná zajistit hlasování i v místech zasažených povodněmi, uvedl na tiskové konferenci po mimořádném jednání kabinetu premiér Petr Fiala (ODS). O odklad voleb žádal primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO). Připravit je v tomto stavu, kdy jsou Opava a další místa v Česku postiženy povodní, bude podle něj velmi náročné. Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) už dříve řekl, že odložení voleb by bylo možné pouze změnou legislativy, na což není velký prostor.

„Není to jen proto, že případný odklad by byl velmi komplikovaný. Předpokládá určité kroky, které bychom museli udělat, a následné schválení parlamentem – už to z hlediska času by bylo komplikované,“ uvedl Fiala. Zmínil, že i po debatě s některými lidmi z terénu i po znalosti situace, je stát schopen volby zajistit.

„Existují zde alternativy, jak pomoci tam, kde jsou ty problémy velké. Můžeme pomoci v zasažených místech s organizací. Byla na to zřízena pracovní skupina na ministerstvu vnitra,“ podotkl premiér s tím, že skupina má na starosti to, aby bylo co nejméně komplikací. „Aby se všechny problémy vyřešily a abychom řádný průběh voleb na celém území České republiky v těchto těžkých podmínkách byli schopni zajistit.“

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na tiskové konferenci doplnil, že vláda je v kontaktu s hejtmany. Na volbách budou spolupracovat hasiči, policie a statistikové. „Byli jsme v kontaktu s Asociací krajů a drtivá většina hejtmanů si myslí, že volby by proběhnout měly a že ty volby také proběhnout mohou,“ podotkl s tím, že vláda pro to udělá vše. Odložení by podle něj byla velká legislativní „těžkost“. „Volby je možné odložit pouze v nouzovém stavu a pouze zákonem,“ dodal.

Primátor Opavy Tomáš Navrátil k odložení voleb (zdroj: ČT24)

„Připravit volby v tomto stavu bude velmi náročné. Některé volební místnosti nebudeme moci vůbec otevřít. Pravděpodobně ani nedokážeme zajistit roznesení volebních lístků,“ uvedl odpoledne Navrátil. Dodal, že problém může nastat i se členy volebních komisí. Řada z nich žije v zaplavených oblastech a budou mít podle primátora starosti s úklidem či opravami svých domovů.

Mluvčí opavského magistrátu Roman Konečný popsal, že pod vodou je aktuálně sedm volebních okrsků a také budovy, kde sídlily volební místnosti. „Jde hlavně o školy a školky. Do pátku je určitě nestihneme připravit. Volební štáb nyní společně s krizovým štábem hledají náhradní řešení,“ dodal. Doplnil, že roznos volebních lístků také vázne. „Roznášejí je zaměstnanci magistrátu, kteří ale od čtvrtka řeší povodňovou situaci,“ uvedl.

V Opavě se konají jak krajské, tak i senátní volby. Personální problémy má město hlavně v případě druhého kola těch senátních. „Už nyní jsme evidovali nedostatek lidí do komisí ve druhém kole. Ti, kteří se přihlásili, navíc už volají. Omlouvají se, že jsou zaplaveni a budou řešit své domovy. Budeme muset sehnat armádu lidí,“ upozornil Konečný.

Obhajující opavský senátor Herbert Pavera (TOP 09) motivům primátora rozumí, ale odložení voleb by podle něj nic nevyřešilo. „Naopak nás bude stát nemalé peníze, které teď potřebujeme na úplně jiné věci,“ sdělil. Nikdo z dalších starostů z regionu, se kterými v posledních dnech hovořil, se podle něj pro odklad nevyslovoval.

On-line přenos

Povodně 2024

  • 00:26

    Velká část Česka je ještě zasažena některým z povodňových stupňů,“ uvedl meteorolog ČT Pavel Karas. Na severovýchodě republiky, kde byly povodně jedny z nejintenzivnějších, je už velká část toků na poklesu. Hodně srážek napadlo během pondělka v oblasti Novohradských hor a Šumavy.

  • 00:10

    Počet míst bez elektřiny během pondělka klesl zhruba na 68 tisíc. Energetickým společnostem se podařilo obnovit dodávky proudu padesáti tisícům domácností. Nejhorší situaci zažívá Moravskoslezský kraj.

  • 00:02

    Škody v Jeseníku půjdou do desítek milionů korun, další budou sčítat sami obyvatelé města, kterým řeka Bělá zatopila domy. Voda tam zničila i mosty, lávky a silnice. Někteří obyvatelé dosud nemají elektřinu, vodu nebo plyn. Problém byl i s mobilním signálem.

Také hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO), který kandiduje do Senátu na Teplicku, si myslí, že odložení není možné. „U nás to žádný problém nebude,“ uvedl. „Chápu, že lidé mají v zasažených oblastech jiné myšlenky než na volby a ovlivní to účast, ale nemyslím, že by se měly volby odkládat,“ řekl. Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL) míní, že odklad už není formálně ani technicky možný. „Chápu, že někde budou komplikace, ale odložení si nedokážu fakticky představit. Na jižní Moravě žádná místa, kde by to byl technicky problém, nemáme,“ řekl.

Podle libereckého hejtmana Martina Půty (SLK) by měl stát udělat všechno pro to, aby se volby odehrály v původním termínu, a pomoci obcím, které mají teď jiné starosti, aby u nich mohly volby řádně proběhnout. „Myslím, že stát by měl zařídit, aby pokud jsou v některých regionech třeba zaplavené místnosti, kde jsou běžně okrskové komise, nebo nejsou komisaři, tak abychom doplnili třeba stavy volebních komisařů do volebních komisí anebo zajistili nějaké náhradní prostory,“ řekl Půta.

„Odklad voleb je komplikovaný legislativně. Podle mého názoru je na prvním místě hledat způsob, jak volby uspořádat,“ řekl před jednáním vlády ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Rakušan před jednáním vlády řekl, že v úterý už podle něj bude nutné začít s přípravami hlasování, které se má odehrát v pátek a v sobotu. Řekl také, že kdyby se volby do krajů a třetiny Senátu nakonec nekonaly, mohla by být legitimita rozhodnutí napadána. Je to citlivé a chce mít legislativní jistotu, že bude rozhodnutí správné. Zopakoval také, že na ministerstvu vznikla pracovní skupina, která má pomoct, aby se volby konaly regulérně.

Opoziční hnutí ANO bude rozhodnutí vlády respektovat, uvedl první místopředseda ANO Karel Havlíček. „Podstatné je, pokud se vláda takto rozhodla, aby dokázala zabezpečit to, že ti lidé budou moci fyzicky k těm volbám jít,“ uvedl v pořadu Události, komentáře. Poslanec SPD a člen sněmovního bezpečnostního výboru Radek Koten s rozhodnutím vlády souhlasí. „Předpokládám, že tu regulérnost voleb bude možné zařídit na všech místech,“ prohlásil.

Tam, kde nebude v pátek a v sobotu kvůli povodním a likvidaci následků záplav možné otevřít volební místnosti, hlasování zprostředkují hasiči, a to jak profesionální, tak dobrovolní, řekl také ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Resort vnitra podle něj chystá manuál, který pomůže volby do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu uspořádat. Zopakoval, že odložení voleb by bylo možné pouze změnou legislativy, na což není velký prostor.

„Musel by v nouzovém stavu být vyhlášen stav legislativní nouze, lhůty se velmi výrazně zkracují,“ popsal podmínky změny termínu ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Hasiči podle něj opakovaně ujistili, že jsou připraveni v maximální míře pomoci starostům s organizací voleb tak, aby se uskutečnily podle zákona. „Toto jsme schopni zajistit,“ konstatoval. Šéf hasičů Vladimír Vlček při příchodu na jednání vlády uvedl, že hasiči jsou připraveni pomoci. Možný odklad je však politickou záležitostí, doplnil.

Brífink po jednání Ústřední povodňové komise (zdroj: ČT24)

Pavel: Jsou argumenty pro i proti

Prezident Petr Pavel odpoledne řekl, že jsou argumenty pro i proti odložení voleb. Zákonný termín, aby se mohlo datum změnit, podle něj vyprší právě v pondělí. „Protože dnes by musel Parlament rozhodnout. To už se zřejmě nestane. Takže určitě právníci hledají cestu, jak to vyřešit, aby to bylo v souladu se zákonem,“ uvedl.

„Asi všichni máme zájem, aby volby proběhly nejen v souladu se zákonem, ale také regulérně, pro což dnes ne všude jsou podmínky,“ řekl Pavel. „Když nebudeme schopni zajistit regulérnost ve všech místech, kde by volby měly proběhnout, pak by asi byly dobré argumenty k tomu, aby byly odloženy, pokud k tomu najdeme právní cestu,“ dodal.

Uvedl také, že si nedokáže představit, zda v povodněmi nejvíce zasažených obcích bude skutečně možné zajistit náhradní volební místnosti s veškerými náležitostmi, zda lidé, kteří by měli sedět v komisích, budou dostatečně připravení a soustředění. „To jsou věci, které asi bude muset vláda zvážit, aby rozhodla, které riziko je menší,“ poznamenal prezident.

K záplavám řekl, že v některých místech jsou horší než při velkých povodních v letech 1997 a 2002. Krizový systém je ale připraven a schopen mnohem efektivněji reagovat než v minulosti, míní.

ČSÚ: Při zpracování výsledků voleb může nastat zpoždění

Mluvčí Českého statistického úřadu Jan Cieslar uvedl, že při sčítání a zpracování výsledků krajských a senátních voleb mohou nastat zpoždění proti běžné situaci. „Vzhledem k okolnostem je pravděpodobné, že jak během voleb, tak i během samotného sčítání a následného zpracování volebního výsledků může docházet z mnoha důvodů k časovým prodlevám oproti běžné situaci. Nicméně legislativa na tyto možné nepředvídatelnosti pamatuje například prodloužením časových lhůt pro dodání výsledků Českému statistickému úřadu,“ uvedl Cieslar.

ČSÚ se podle něj na zpracování výsledků voleb chystá standardním způsobem s přihlédnutím k momentální situaci. Minulý týden nechal preventivně přemístit z vytipovaných míst výpočetní techniku. „Samotný systém je nicméně připraven tak, aby bylo možné převzetí výsledků od okrskové volební komise uskutečnit bez připojení k internetu a případně i se záložní výpočetní technikou,“ řekl Cieslar.

Aktuální situaci ČSÚ vyhodnocuje ve spolupráci se svými krajskými správami a s ministerstvem vnitra. „Je možné, že některá přebírací místa Českého statistického úřadu zejména v Moravskoslezském, Olomouckém a Jihočeském kraji budou muset být přesunuta do záložních lokalit, ale nemůžeme to v tuto chvíli předjímat,“ poznamenal Cieslar.

Všechny letošní volby by, včetně červnových evropských, měly přijít státní rozpočet na 1,6 miliardy korun. Proti loňsku je to nárůst o 910 milionů korun. Náklady na činnost policie při zajišťování bezpečnosti voleb do třetiny Senátu a krajských zastupitelstev měly podle výpočtů před záplavami činit zhruba na 34,3 milionu korun. Náklady na červnové volby vyčíslilo ministerstvo vnitra v květnu na zhruba 23,2 milionu korun.