V zasažených oblastech pomáhají lidé i organizace

Události: Pomoc dobrovolníků v zasažených oblastech (zdroj: ČT24)

V některých ze zasažených oblastí povodněmi začali pomáhat dobrovolníci a organizace. Úřady apelují, aby pomoc probíhala koordinovaně. Podporu postiženým krajům nabízejí i méně zasažené regiony. Největší zájem je zatím o pitnou vodu a potraviny.

„V tuto chvíli nebereme oblečení. Bereme trvanlivé potraviny, dětskou hygienu a čisticí prostředky,“ sdělila ředitelka Potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj Věra Doušková. Potraviny posílají také velké firmy zabývající se cateringem a do pomoci se stále více zapojují i školy a obce. Během pondělí schválila sbírku pro potravinovou banku například Praha 3 a Praha 5.

„V pátek jsme vypsali veřejnou sbírku. Počítáme, že během pár hodin už budeme mít dva miliony korun,uvedl mluvčí Diakonie Českobratrské církve evangelické Dalibor Hála. První humanitární základnu Diakonie otevírá v Sobotíně poblíž Jeseníku. Nejprve tam probíhá monitoring škod a potřeb v zasažených domácnostech a poskytování psychosociální pomoci, uvedla koordinátorka humanitární pomoci Diakonie Veronika Popelková.

Problémy s doklady budou řešit mobilní týmy

Z Višňové na Frýdlantsku museli během neděle preventivně evakuovat třicet tři lidí. Většina odešla k příbuzným. Vedení obce aktuálně připravuje seznam škod a požadavků. „Začínají se nabízet firmy, které by nám poskytly kolečka, lopaty,“ sdělil starosta obce Michal Scheidl (Devítka).

V kroměřížském domově pro seniory už teď vědí, že budou potřebovat pomoc dobrovolníků. „Určitě dáme výzvu přes sociální sítě nebo přes našeho zřizovatele, město Kroměříž, a to především s úklidem prostor,“ uvedla ředitelka Sociálních služeb města Kroměříže Dagmar Klučková.

On-line přenos

Povodně 2024

  • 01:19

    Extrémní deště a s nimi spojené povodně způsobily omezení provozu, které zasáhlo patnáct procent spojů Českých drah. Nejvíc rušených linek je na severu Olomouckého kraje a v Moravskoslezském kraji. Například koridor mezi Hranicemi na Moravě a Ostravou bude omezen po celý týden. Hasiči pracují na jeho zprůjezdnění, uvedl mluvčí drážních hasičů Martin Kavka.

  • 01:11

    Hladina vody v zaplavené Litovli už klesá. Řeka Morava město zaplavila místy až do výšky jednoho metru. Pod vodou se včera ráno ocitly čtyři pětiny Litovle.

  • 01:04

    V řece Nise na jihu Polska se stovky lidí zapojily do práce na opravě protipovodňové hráze, chránící centrum města před zaplavením vodou, informují tamní média.

Lidé mohou také žádat o mimořádnou okamžitou pomoc. Ačkoli se běžně posuzují majetkové poměry a příjmy, úřady teď podle ministerstva práce mají vycházet z aktuální situace a pracovat s čestnými prohlášeními.

Lidé se mohou také potýkat s problémy s doklady. Do nejpostiženějších oblastí a obcí mají přijet mobilní týmy, které budou mít k dispozici papírové formuláře, lidé budou moci ověřit totožnost na místě, sdělila vrchní ředitelka sekce sociálního pojištění a nepojistných dávek ministerstva práce Iva Merhautová. Do některých oblastí by mohly mobilní týmy přijet už v úterý. Záležet bude na vývoji povodňové situace a na dohodě se starosty dotčených obcí.