Zásobování obcí na Jesenicku a Šumpersku zajistí vrtulníky

Česko se několikátým dnem vypořádává se silnými povodněmi. Policisté informovali o třech obětech, další jsou pohřešovaní. V deset hodin večer hlásí některý z povodňových stupňů 181 stanic, jejich počet oproti předchozím dnům klesá. Vysoké hladiny toků – převážně na východě země – způsobily rozsáhlé materiální škody, tisíce lidí se musely evakuovat. Záchranné složky podle posledních informací zasahovaly skoro u osmi tisíc událostí. Přívaly vody komplikují také dopravu, desítky tisíc domácností jsou bez elektřiny či teplé vody. Do zasažených obcí zamířily desítky cisteren a kontejnerů s pitnou vodou.

On-line přenos

Povodně 2024

  • 01:11

    Hladina vody v zaplavené Litovli už klesá. Řeka Morava město zaplavila místy až do výšky jednoho metru. Pod vodou se včera ráno ocitly čtyři pětiny Litovle.

  • 01:04

    V řece Nise na jihu Polska se stovky lidí zapojily do práce na opravě protipovodňové hráze, chránící centrum města před zaplavením vodou, informují tamní média.

  • 00:38

    Záboří nad Labem nedaleko Kutné Hory evakuovali kvůli vyšší hladině řeky několik domů. Jejich obyvatelé jsou podle informací ČT nyní u příbuzných. Voda v zatopených domech momentálně sahá do výšky zhruba patnácti centimetrů. Obec leží na soutoku Labe s Doubravou.

Stav na vodních tocích a výšku jejich hladin průběžně aktualizuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

SPECIÁLNÍ VYSÍLÁNÍ: Extrémní deště zasáhly Česko (zdroj: ČT24)

Současné rozsáhlé záplavy mají tři oběti. Jeden člověk utonul v řece Krasovka na Bruntálsku, řekl policejní prezident Martin Vondrášek. Ředitel Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje Tomáš Kužel na tiskové konferenci upřesnil, že šlo o ženu, kterou policie nalezla utopenou na Osoblažsku.

Dva mrtví přibyli v Krnově, informoval v pondělí po jednání Krizového štábu Moravskoslezského kraje hejtman Josef Bělica (ANO). Jedna oběť byla v bytě, který byl úplně zaplavený, další mimo něj.

Extrémní povodňový stupeň byl ještě v pondělí ráno na Chrudimce, na dvou místech řeky Opavy a na Odře. Voda v těchto místech ale klesá. Podle ČHMÚ v noci opět pršelo na většině území republiky, přičemž nejvíce srážek, až třicet milimetrů, spadlo v Krkonoších. V Jizerských horách napršelo do patnácti milimetrů a na ostatním území do deseti, uvedli meteorologové.

Poté, co v neděli rozvodněné řeky zaplavily například Krnov, Opavu, část Ostravy či Jeseník, se situace na horních tocích uklidňuje. Voda ale odtéká dál a na nižších tocích mohou hladiny ještě stoupat.

Tisíce domácností bez elektřiny

Tisíce lidí už musely opustit své domovy, někteří ale i přes výzvy hasičů odmítli odejít. V postižených regionech jsou tisíce domácností bez elektřiny. Počet míst bez elektřiny v pondělí večer klesl na 68 tisíc, ráno to ještě bylo 118 tisíc. Nejhorší situace zůstává v Moravskoslezském kraji, kde je bez energie padesát tisíc domácností, a v Olomouckém kraji s deseti tisíci odběrnými místy bez proudu.

„Nejčastější příčinou poruch byl pád stromů a větví do vedení, došlo k poškození podpěrných bodů, distribučních trafostanic a zaplavení dvou rozvoden – Krnov a Bohumín, které jsou dálkově vypnuty,“ sdělila mluvčí ČEZ Distribuce Soňa Holingerová.

V některých lokalitách v pondělí zůstaly zavřené školy. Na mnoha místech jsou zaplavené silnice. Kvůli povodním je zastavený provoz téměř na šedesáti úsecích železnic včetně hlavního koridoru. Nejkritičtější je situace opět v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Ráno bylo mimo provoz asi osm desítek železničních úseků. Škody na infrastruktuře dosahují podle předběžných odhadů stovky milionů korun.

Brífink po jednání Ústřední povodňové komise (zdroj: ČT24)

Záplavy v Jeseníku způsobily škody za desítky milionů

Hasiči v neděli večer díky poklesu hladin vodních toků ukončili záchranné práce na Jesenicku. Hasiči v tomto horském okrese zachránili celkem 230 lidí a evakuovali dva tisíce obyvatel, zhruba 350 z nich využilo nouzového ubytování. Kvůli povodním byly v kraji o víkendu nasazeny stovky hasičů i policistů.

Události: Následky povodní v Jeseníku (zdroj: ČT24)

Záplavy v Jeseníku způsobily škody nejméně za desítky milionů korun. Demoliční výměr má v Jeseníku a okolních obcích kvůli narušené statice dostat prvních dvacet rodinných domů, počet nemovitostí odsouzených po záplavách ke zbourání se ale bude v následujících týdnech zřejmě zvyšovat.

Těžce zasažený Jeseník v pondělí odpoledne navštívil premiér Petr Fiala (ODS) a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Nejprve bude nutné pomoci s infrastrukturními věcmi, jako je obnova signálu či komunikací, řekl premiér. Nutné je podle Fialy také zajistit všechny nezbytné životní potřeby, na prvním místě pitnou vodu.

V pondělí večer hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (STAN) sdělil, že zásobování obcí na Jesenicku i Šumpersku, kde je situace rovněž kritická, zajistí armádní vrtulníky. „Využívat budeme pravděpodobně letecký most,“ dodal.

Premiér Fiala a ministr vnitra Rakušan ve vyplaveném Jeseníku (zdroj: ČT24)

V Opavě je zavřená většina mostů

V Opavě stejnojmenná řeka v neděli překonala stoletý průtok, v pondělí ráno již kulminovala. Voda ve městě zaplavila sídliště Kateřinky. Hasiči tam na člunech pomáhali zachraňovat lidi, kteří neodešli.

Opavská radnice v pondělí odpoledne nechala pro auta i pěší dočasně uzavřít většinu mostů ve městě. Používat se budou až po kontrole, zda je povodeň nepoškodila. Ví se již o poškození mostu v opavské Ratibořské ulici mezi centrem a sídlištěm Kateřinky. Konstrukci prohlížejí pracovníci ŘSD.

Události: Povodně v Česku (zdroj: ČT24)

Zatím není jasné, co s mostem na spojnici mezi Opavou a Hlučínskem bude. Podezření, že most je poškozený, se objevilo v neděli. V té době už byl zavřený pro veřejnost. Mohly po něm jezdit jen vozy hasičů, policie či záchranářů. Později policie uzavřela průjezd i pro tyto složky záchranného systému.

Situace v Ostravě

V Ostravě se v pondělí evakuovala městská část Přívoz. S akcí se začalo dopoledne, z lokality bylo zachráněno 530 lidí včetně dětí. Hasičům pomáhaly čluny i vrtulníky. Voda se do lokality dostala kvůli trhlinám v hrázi u soutoku Opavy a Odry. „Hasiči pracovali do pozdních hodin, odjeli asi kolem deváté večer,“ uvedla redaktorka ČT Kateřina Geryková s tím, že protrženou hráz se hasičům podařilo částečně zajistit velkými pytli s pískem.

Voda z protržené hráze zaplavila také městskou část Nová Ves nebo průmyslovou část Ostravy, kde je i chemička nebo koksovna, upozornila Geryková. Může se proto stát, že voda, která zaplavuje městskou část Přívoz, bude toxická. Proto by se lidé, kteří se do ní namočí, měli umýt ze zdroje pitné vody, jakmile se k němu dostanou, upozornil člen vědecké redakce ČT Vladimír Piskala.

Zátor a další místa v Moravskoslezském kraji

Povodeň zasáhla znovu Zátor na Bruntálsku, který byl v roce 1997 společně s Troubkami na Přerovsku jedním ze symbolů tehdejších ničivých povodní. Tentokrát velká voda strhla most a poškodila dva domy, které přišly o části obvodových stěn. Lidé jsou bez elektřiny, vyrovnávají se s výpadky dodávek vody, řekl Petr Skřivánek, který se v obci podílí na organizování záchranných prací. Hladina řeky Opavy dosáhla místy až tří metrů.

Brífink krizového štábu Moravskoslezského kraje (zdroj: ČT24)

Některé domy poblíž toku byly podle něj zatopeny až po střechu. Nyní se podle něj situace uklidňuje a lidé se mohou alespoň podívat, co voda v jejich domovech napáchala. Situaci v obci popsal Skřivánek jako napjatou. „Lépe se s ní vyrovnávají ti, kteří už mají s povodněmi zkušenost,“ řekl. Lidé, kteří záplavy zažili poprvé, se s realitou podle něj vyrovnávají hůř.

Co se týče situace v Bohumíně, tam je podle redaktora ČT Petra Hrčky kritická. Zatopeny jsou okrajové části města – Starý Bohumín, Šunychl či Kopytov. Lidé mají v domech prý až metr vody. Řada z nich si také stěžuje na nedostatečnou komunikaci od vedení města, to je však limitováno výpadkem elektřiny či mobilního signálu.

Redaktor ČT Petr Hrčka k výpadku elektřiny v Bohumíně (zdroj: ČT24)

Moravskoslezští policisté také zaznamenali první případ pokusu o rabování, obětí byla soukromá firma v Ostravě. Policie zatím nechce říct zda viníka či viníky dopadla. Hejtman Bělica počínání označil za hyenismus a vyzval obyvatele, aby se k sobě chovali ohleduplně. Dodal, že policie bude vůči lidem, kteří se pokusí rabovat, zasahovat nekompromisně.

Lužnice stoupá pomaleji

Na jihu Čech by se mohly opět lehce zvedat hladiny Malše nebo Blanice. Na Šumavě a v Novohradských horách totiž opět intenzivně prší. Hladina Lužnice proti předpokladu nestoupá tak rychle. Ve Veselí nad Lužnicí se proto možná lidé nebudou muset evakuovat, řekl po zasedání krajského krizového štábu jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Kvůli zvýšené hladině řek a větru se v pondělí neučí na sedmi středních jihočeských školách. Žádnou z nich nezasáhla povodeň, jedná se o preventivní opatření.

Na Lužnici se povodňová vlna dostala k největšímu českému rybníku Rožmberk. Rybářství Třeboň v něm v minulých dnech vytvořilo kapacitu pro zachycení až deseti milionů krychlových metrů vody. Pod rybníkem se nachází právě Veselí nad Lužnicí. V úterý ráno by se mohl Rožmberk naplnit, tím by se zvýšil odtok, což by zvedlo řeku ve Veselí nad Lužnicí.

Grolich: To nejhorší máme za sebou

Situace v Jihomoravském kraji se zlepšuje, přítok do nádrží na území kraje je menší, většina řek už kulminovala, uvedl po jednání krajské protipovodňové komise hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). To nejhorší má kraj podle něj již za sebou. Jediné místo, kde se očekává vzestup hladiny, je okolí Lanžhota, kde se stéká Morava a Dyje, nepředstavuje ale riziko.

„Konečně máme pozitivní zprávy pro obyvatele kraje. Poklesy hladin jsou rychlejší, než jsme původně předpokládali. Sledovat musíme vývoj na řece Moravě. Mohlo by to vypadat, že jsme se připravovali na povodeň, a ta nepřišla, ale není to tak. Podařilo se zadržet stoletou vodu díky výborným datům od ČHMÚ a výborné práci Povodí Moravy a jeho práci s přehradami,“ uvedl Grolich.

Vojenská nemocnice v Brně obnovuje běžný příjem, od úterý obnoví i urgentní příjem pacientů, uvedla primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS).

Brífink Povodňové komise Jihomoravského kraje (zdroj: ČT24)

Řeky v Libereckém i Královéhradeckém kraji klesají

Hladiny řek v Libereckém kraji dál klesají a pomalu se vracejí do normálu, řekl po jednání povodňové komise hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). První povodňový stupeň platí na Smědé ve Višňové a na Řasnici ve Frýdlantu. Do Višňové, kde byly zaplavené silnice, se podařilo obnovit provoz. Jedna silnice tam zůstává zaplavená. Pro Frýdlantský výběžek platí od nedělního večera stav nebezpečí a evakuováno bylo přes padesát lidí. Obyvatelé z Višňové a Bulovky ve Frýdlantském výběžku se mohli v pondělí už vrátit domů.

Brífink krizového štábu Libereckého kraje (zdroj: ČT24)

Královéhradecký kraj má pravděpodobně kulminaci na všech tocích za sebou. Většina toků v kraji dosáhla pětileté vody, Labe ve Špindlerově Mlýně dvacetileté vody a Stěnava na Broumovsku padesátileté vody. Žádná zranění či rabování nejsou hlášená, řekl po zasedání krajské povodňové komise hejtman Martin Červíček (ODS). Řeky a potoky v Česku se po deštích začaly rozvodňovat od pátku, na řadě míst v kraji vystoupaly na třetí stupeň, tedy stav ohrožení. Na řece Stěnavě dokonce platil extrémní stav. Situace v noci na pondělí se začala v kraji uklidňovat.

„Nepředpokládá se další zvyšování hladin řek,“ řekl Červíček. Povodí Labe podle něj neregistruje žádné problémy ani poruchy. Odpoledne však voda z Orlice zaplavila chatové oblasti v Hradci Králové ve Svinarech. Uzavřené jsou náplavky v centru a stezka u Labe.

Ve středních Čechách se situace mírně zhoršila

Povodňová situace ve středních Čechách se podle hejtmanky Petry Peckové (STAN) mírně zhoršila, ale zvládne se. S nějakým druhem vysoké vody bojuje celý kraj s výjimkou Rakovnicka. Nejhorší situace je na Sázavě, která dosáhne maxima během pondělí, řekla Pecková po jednání krajského krizového štábu a povodňové komise.

Na třetím povodňovém stupni je Sázava v Nespekách na Benešovsku. Nikdo tam podle hejtmanky zatím nemusel být evakuován. Ve Zruči nad Sázavou platí stále druhý stupeň, ale toto město má podle hejtmanky dobrá protipovodňová opatření a voda by se tam ani při dalším vzestupu hladiny neměla dostat do obydlených oblastí. Na větší vodu je dobře připraven také Mělník, kde je nyní třetí stupeň.

Někde již začíná úklid

Na místech, kde již voda opadla, začíná úklid. V současnosti se to týká především míst ve Zlínském kraji „Situace je nyní stabilizovaná. Uklízejí se zatopené sklepy. Technické služby svážejí odpad a uklízejí po městě. Lidé pomáhají, kontejnery jsou přistavené,“ řekl ráno starosta Holešova na Kroměřížsku. Školy v obci fungují, výpadky elektrického proudu už hlášené nejsou. Rozvodnily se i některé menší toky, voda z nich a z polí zaplavila v Holešově a přilehlých vesnicích několik ulic.

Úklid začal i ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku. Technické služby města čistí ulice, do zasažených lokalit budou přistaveny velkoobjemové kontejnery na odpad. Hladina Rožnovské Bečvy je na prvním stupni povodňové aktivity značící bdělost, podle předpovědi by se již výrazněji zvyšovat neměla a v nadcházejících hodinách se očekává její postupný pokles. Hladiny Rožnovské i Vsetínské Bečvy ve Valašském Meziříčí přitom vystoupaly v neděli na třetí povodňový stupeň značící ohrožení.