Česku se uleví. Na jihu silně prší, ale od poloviny týdne přijdou slunečné dny

Po intenzivních deštích se v Česku od druhé poloviny tohoto týdne vyjasní. Přeháňky se od středy objeví už jen výjimečně a odpolední teploty vystoupají k 23 stupňům Celsia. Víkend má být slunečný. Vítr, který o víkendu komplikoval povodňovou situaci, bude už jen mírný, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Ještě v pondělí bude v tuzemsku podle meteorologů pršet, na horách i vydatně. Za celý den může napršet v Jeseníkách, Krkonoších a Novohradských horách až čtyřicet milimetrů vody, na Šumavě i kolem padesáti milimetrů, tedy litrů vody na metr čtvereční.

Aktualizovaná předpověď povodní z pondělního dopoledne
Zdroj: ČHMÚ

Během dne budou srážky od severovýchodu ubývat. „V nejpostiženějších oblastech hor na severu a severovýchodě území tedy přestane pršet již dopoledne, na jihozápadě Čech budou srážky pokračovat až do noci na úterý,“ uvedli meteorologové na Facebooku. Maximální teploty v pondělí nepřekročí dvacet stupňů Celsia.

Aktualizovaná předpověď výstrahy na srážky z pondělního dopoledne
Zdroj: ČHMÚ

Velká voda zatím nezmizí

„V následujících hodinách očekáváme, v důsledku dotoku, vzestupy zejména na toku Moravy pod profilem Moravičany a středním a dolním toku Labe pod profilem Němčice. Ve všech případech při překročení 3. SPA. Ploché kulminace na dolních tocích proběhnou pravděpodobně během středy,“ upřesnil ČHMÚ před jedenáctou hodinou dopolední.

„V reakci na výrazné srážkové úhrny v oblasti Šumavy a Novohradských hor předpokládáme opětovné vzestupy hladin toků odvodňující tyto oblasti, opět s překročením třetího stupně povodňové aktivity,“ doplnili meteorologové. Pro toky v povodí Jizery a horní Orlice již byla výstraha zrušena. V některých povodích došlo ke snížení intenzity povodňové výstrahy: povodí Jihlavy, Olšavy a Dřevnice.

Zlom přijde ve středu

V úterý ještě bude obloha zatažená, hlavně na jihu a jihozápadě bude dál pršet. Postupně se má ale vyjasňovat a srážky ustávat. Nejvyšší denní teploty vystoupají na 18 až 22 stupňů, na jihu Čech zůstanou jen kolem 16 stupňů.

Zlom v počasí má nastat ve středu, kdy už má být polojasno a přeháňky se objeví jen ojediněle, bude až 24 stupňů Celsia. Příjemné slunečné počasí s teplotami přes 20 stupňů a prakticky beze srážek by mělo vydržet až do konce týdne.