Asociace: Pojištěné škody ze záplav dosáhnou podle prvních odhadů 17 miliard

Události: Nahlášené škody ze záplav narůstají (zdroj: ČT24)

Podle prvních odhadů České asociace pojišťoven se pojištěné škody, které způsobily katastrofální záplavy, vyšplhají asi na sedmnáct miliard korun. Přibližně polovinu jich mají domácnosti a druhou část podniky. Půjde tak zřejmě pro pojišťovny o druhou největší katastrofu. Počet hlášených škod podle pojišťoven od úterý rychle roste, první případy již vyplatily.

„Jde samozřejmě pouze o první odhad, který bude průběžně upřesňován a aktualizován,“ podotkl mluvčí asociace Tomáš Pavlík. V úterý večer evidovaly pojišťovny v důsledku velké vody kolem devatenácti tisíc událostí.

On-line přenos

Povodně 2024

  • 15:52

    Záplavy v Jeseníkách způsobily velké škody i provozovatelům rekreačních zařízení. Silný proud vody v údolích poškodil mnoho penzionů i jejich zázemí. Na řadě míst Jesenicka a Šumperska stále nefungují dodávky elektrické energie, nejezdí vlaky, nefunguje mobilní síť a jsou zničeny silnice.

  • 15:50

    Po záplavách na jižní Moravě jsou sjízdné všechny dálnice a silnice první třídy, některé silnice druhých a třetích tříd však zůstávají uzavřené. Důvodem je například utržený svah v Bílovicích nad Svitavou či v Boskovicích. Na některých silnicích je stále velké velkému množství popadaných stromů.

  • 15:45

    Hladina Moravy v Kroměříži klesla na první stupeň povodňové aktivity, ještě v úterý byla na třetím. Na lávku přes řeku se vrací odstraněné zábradlí.

„Největší nápor hlášení čekáme ode dneška (úterka), a to zejména z povodní, které na většině území odezní, a lidé se budou moci soustředit na sčítání škod. Je třeba počítat s tím, že technici na prohlídky škod mohou do terénu také až poté, co je tam pustí integrovaný záchranný systém po ověření a zajištění přístupnosti a stability cest,“ řekla mluvčí Uniqa pojišťovny Eva Svobodová.

S klienty pojišťovna podle ní komunikuje převážně on-line, pouze pokud si to sami nepřejí, tak jinak. „Je to nejrychlejší cesta registrace škod, se zasláním elektronické fotodokumentace obrazu škody a poškozených věcí,“ dodala.

V Kooperativě nahlášené škody přibývají rychlým tempem. „K dnešnímu (úternímu) poledni jsme zaregistrovali 3670 škod za 318 milionů korun. Nejvíce škod způsobily povodně, téměř 45 procent z nahlášených. Nejvíce, čtyřicet procent, jich je z Moravskoslezského kraje. Jde většinou o škody v domácnostech a na nemovitostech, ale evidujeme i 75 poškozených aut. Předpokládáme, že podobným tempem hlášení škod poroste minimálně do konce týdne,“ sdělil ředitel centra likvidace pojistných událostí v pojišťovně Ondřej Poul. Klientům podle něj Kooperativa začala již vyplácet pojistné plnění.

Česká podnikatelská pojišťovna má oznámeno přes čtrnáct set škod s celkovým odhadem 140 milionů korun. Škody podle mluvčí Renaty Čapkové přibývají opravdu neobvykle rychlým tempem, jen za úterní dopoledne je to zhruba tři sta nových hlášení. Suverénně nejvíce škod má stále hlášeno z Moravskoslezského kraje, dále pak z kraje Jihomoravského, Zlínského a Olomouckého.

Generali Česká pojišťovna má aktuálně nahlášeno 8131 pojistných událostí za odhadovaných 519 milionů korun. Nejvíce případů se týká následků záplav, jde o 3921 škod. „Z našeho pohledu byly největší událostí povodně a záplavy v roce 1997, kdy jsme řešili devadesát tisíc pojistných událostí. V roce 2002 to bylo 53 tisíc, v roce 2013 pak padesát tisíc. V tuto chvíli je obtížné odhadovat, zda aktuální povodně některou z těchto met překonají,“ přiblížil mluvčí pojišťovny Jan Marek.

Pro pojišťovny byly největší katastrofou v historii České republiky, tedy od roku 1993, rozsáhlé povodně, které zasáhly Česko v srpnu 2002. Za ně vyplatily 36,7 miliardy korun. S odstupem následovaly povodně na Moravě v roce 1997 s deseti miliardami, povodně v Čechách v roce 2013 se 7,5 miliardy korun a tornádo na jižní Moravě z června 2021 s 3,3 miliardy korun.

Škody na lesích

Státní podnik Lesy České republiky zatím odhaduje škody na svém majetku způsobené dešti a záplavami na nejméně 200 milionů korun. Zejména jde o škody na lesních cestách. V lesích spravovaných podnikem je po povodni poškozeno nejméně 260 tisíc metrů krychlových dřeva, což představuje přes tři procenta ročních těžeb, oznámila mluvčí podniku Eva Jouklová. Odhad je zatím velmi orientační, na mnohá místa v lesích se zatím nedá ani dostat, dodala.

„Nejvíce velká voda poškodila lesy a majetek podniku v Moravskoslezském kraji v oblasti Jeseníků a Beskyd,“ uvedla Jouklová. Kromě lesních cest podnik eviduje škody i na provozních budovách v záplavami zasažených oblastech. Voda zatopila například objekty Lesů ČR v Rudě nad Moravou na Šumpersku nebo ve Vyšším Brodě na Českokrumlovsku.

Lesníci lidem stále nedoporučují vstup do lesů, protože hrozí vyvrácení stromů z podmáčené půdy. „Stromy padají i při bezvětří,“ podotkla Jouklová. Například na Břeclavsku a Mikulovsku na jižní Moravě již úřady vstup do lesů zakázaly. Přerovský magistrát zakázal vstup do lesního komplexu národní přírodní rezervace Žebračka.

Lesy ČR loni vykázaly čistý zisk 3,84 miliardy korun a tržby 14 miliard korun. Loni podnik s koncem kůrovcové kalamity snížil těžbu dřeva o patnáct procent na 7,8 milionu metrů krychlových.