Rybník Rožmberk začal přetékat bezpečnostním přelivem

Studio ČT24: Rybník Rožmberk se začal rozlévat do krajiny (zdroj: ČT24)

Rybník Rožmberk začal přetékat bezpečnostním přelivem. Voda se rozlévá do krajiny. Bude trvat několik hodin, než se dostane do první obce. Na jihu Čech platil v úterý ráno nejvyšší povodňový stupeň na třech desítkách stanic. Nejvyššího stupně dosáhly Blanice, Vltava, Malše, Stropnice, Lužnice a Nežárka.

Rybník Rožmberk zadržuje několik milionů krychlových metrů vody. V případě, že se voda dostala přes bezpečnostní přeliv, bude podle hydrologů trvat pět až šest hodin, než doteče k Veselí nad Lužnicí. Kromě toho se z velké části rozleje do okolních luk a polí. „Lužnice je pomalá řeka, neteče příliš rychle a ten rozliv ještě odtok zpomalí,“ vysvětlil hydrolog českobudějovického meteorologického ústavu Tomáš Vlasák.

„Jak půjde voda přelivem, tak se bude postupně snižovat i průtok hlavní výpustí. Zvýšený průtok se tedy očekává až ve večerních hodinách a zítra,“ popsal situaci člen povodňové komise Jaroslav Fliegel z odboru životního prostředí města Třeboň. „Na rybníku je nový bezpečnostní dohled, česlová stěna prošla rekonstrukcí, šest jich jde sklopit. Není riziko, že by došlo k ucpání česlí,“ dodal.

V Třeboni se největší problém podle Jaroslava Fliegela týká ulice Dukelská, kde už se evakuovaly tři rodiny. Nemovitosti jsou zabezpečené, zapytlované.

„Dnes (v úterý) by se k nám voda dostat neměla. Spíš to odhadujeme na noc nebo na středu,“ poznamenala starostka obce Lužnice Tereza Širhalová. V obci Lužnice by rozlitý Rožmberk mohl zasáhnout jen několik objektů. „Odhadujeme asi deset domů a přibližně patnáct rekreačních objektů. Voda se dostane zřejmě i do místního kempu. Zatím však nikdo nedokáže odhadnout, jak vysoko hladina stoupne, voda se zde rozlévá velmi pomalu," řekla Širhalová. Dodala, že do Rožmberku stále přitéká velké množství vody, což způsobily pondělní srážky, kdy silně pršelo i v nedalekém Rakousku, kde Lužnice pramení.

Dále po proudu řeky Lužnice se nachází větší město Veselí nad Lužnicí, jehož části za určitých podmínek při velkém stoupání hladiny hrozí evakuace. „Zatím zůstává situace stejná, což znamená, že k evakuaci nevyzýváme, ale pohotovost přetrvává. Experti by měli vypočítat model, podle něhož bychom věděli, jak se bude v následujících hodinách a dnech vše vyvíjet,“ řekl starosta Veselí nad Lužnicí Vít Rada (BEZPP, za Jihočechy 2012). Evakuace ve městě by se týkala přibližně tisícovky obyvatel z Alšova nábřeží a okolí. Nastala by ve chvíli, kdy by hrozilo, že se voda dostane před protipovodňové zábrany, které mají zabránit padesátileté vodě.