Hrozí extrémní povodně, meteorologové rozšířili výstrahu

Meteorologové rozšířili výstrahu na extrémní povodně na téměř celou zemi s výjimkou západu Čech. Na víc než padesátiletou vodu se musí připravit nejen východ, jih a sever země, ale i Praha či většina Středočeského kraje. Nejvíc se mají řeky rozvodnit o víkendu. Vydatně pršet má minimálně do noci na pondělí, situaci ještě zhorší silný vítr, který hrozí podle aktuální prognózy v celé republice.

„V důsledku vydatných srážek očekáváme od pátečního večera výrazné vzestupy hladin vodních toků. Nejvyšší vzestupy s četným překročením třetího stupně povodňové aktivity předpokládáme až během soboty a neděle,“ uvedl Český hydromeorologický ústav (ČHMÚ).

V povodích, kde za čtyřiadvacet hodin naprší přes 120 milimetrů vody, mohou padnout i limity pro padesátiletý průtok, což podle meteorologů znamená extrémní povodňové ohrožení. Nejvážnější situace má být na řekách, které odvodňují Jeseníky a další severovýchodní pohoří a také Českomoravskou vrchovinu.

On-line přenos

Extrémní deště 2024

  • 14:06

    Pražské Museum Kampa kvůli hrozbě velké vody schovalo plastiky žlutých tučňáků ze svého mola na Vltavě. Také zrušilo vystoupení na letní scéně. S nedělním recitálem o Martě Kubišové zatím počítá. Kvůli hrozbě povodní ještě vyskládává pytle s pískem na kritických místech.

  • 13:59

    Někteří prodejci balených vod a dalších nápojů jsou připraveni poskytnout zásoby vody do oblastí zasažených extrémními srážkami a povodněmi. Také Charita ČR na svém webu uvedla, že vyhodnocuje povodňová rizika a je připravena poskytnout finanční i materiálovou pomoc.

  • 13:43

    Nynější silné a vytrvalé deště jsou pro září velmi netypické. Podle Václava Ráry z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR je ale složité tvrdit, že jsou projevem klimatické změny. V září se obyčejně teploty v noci a ráno dostávají plošně pod deset stupňů Celsia a atmosféra tak už nedokáže zadržet velké množství vodní páry.

„Povodí začínají být nasycená a hladiny řek začínají pomalu stoupat. Zatím zůstávají v korytech, na některých místech už registrujeme první nebo druhé stupně povodňové aktivity. Ale je to hlavně vlivem toho, že se odpouští z přehrad,“ přiblížil vývoj v pátek před polednem meteorolog Pavel Karas.

„Nejhorší situace zřejmě bude v noci na sobotu, během soboty, a hlavně v noci na neděli,“ upozornil Karas. Vlivem dotoku se podle něho bude Česko s vodou potýkat ještě na začátku příštího týdne, jelikož hladiny budou stoupat i na dolních tocích. „V příštím týdnu se však očekává výrazné zlepšení počasí a situace by se v první polovině týdne měla stabilizovat,“ dodal Karas.

Podle něj také vlivem očekávaného silného větru, jehož nárazy se budou pohybovat až kolem stovky kilometrů v hodině, bude zesilovat srážková činnost hlavně na návětří hor, kde může spadnout očekáváné extrémní množství deště.

Meteorolog Pavel Karas k rozšíření výstrahy (zdroj: ČT24)

Podle aktuální prognózy bude hodně foukat i v Plzeňském kraji, o který v pátek meteorologové rozšířili původní výstrahu. „Vzhledem k podmáčené půdě a olistění stromů bude docházet k četným vývratům stromů,“ varovali zároveň.