TÉMA

Jana Komrsková

Záchrana karase obecného. Pracovníci pražské zoo vypustili do rybníka stovku ohrožených ryb

Tým pražské zoo v pátek odpoledne vypustil přes stovku karasů obecných do revitalizovaného Salvátorského rybníka v Přerově nad Labem. Tento druh ryb se oficiálně považuje za kriticky ohrožený, podle mluvčího zoo Filipa Maška prakticky vyhynulý. Na záchraně původního druhu karase obecného začala zoologická zahrada spolu s Akademií věd ČR pracovat už předloni v dubnu. Ryby vypustili například v listopadu do rybníka U Kamenného stolu v pražské Vinoři.
9. 6. 2023|

Piráti odvolali Michailidu z vedení. Politička chce ve straně zůstat

Česká pirátská strana rozhodla v hlasování, že odvolá z vedení strany Janu Michailidu, která se hlásí ke komunismu. Michailidu to uvedla na Twitteru. Doplnila, že respektuje přímou demokracii ve straně. I po odvolání z republikového výboru Pirátů chce nadále zůstat členkou strany a odborně pro Piráty pracovat. Michailidu kritizoval i předseda strany Ivan Bartoš, který její vyjádření označil na Twitteru za nevhodná a neodpovídající názorům České pirátské strany.
5. 6. 2023|

Svoboda se stal pražským primátorem. Zastupitelé zvolili i náměstky a radní

Pražští zastupitelé ve čtvrtek na jednání ustavujícího zasedání zvolili nové vedení hlavního města včetně primátora. Tím se stal po téměř pěti měsících od voleb lídr pražské SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) Bohuslav Svoboda (ODS). Koalici na magistrátu uzavřeli zástupci SPOLU, Pirátů a STAN, kopíruje tedy vládní složení a má v 65členném zastupitelstvu většinu 36 hlasů. V opozici budou ANO, Praha sobě a SPD. Volby v Praze vyhrála SPOLU před druhým ANO a třetími Piráty.
16. 2. 2023Aktualizováno16. 2. 2023, 23:24|

Praha má hotové obsazení městské rady. Lidovci v ní zastoupeni nebudou

V jedenáctičlenné radě Prahy nebudou mít ve vznikající koalici SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Pirátů a STAN své zastoupení lidovci. Obsadí posty dvou placených předsedů výborů zastupitelstva. Za SPOLU tak budou v městské radě tři zástupci ODS a dva TOP 09, vyplývá z návrhu koaliční smlouvy. Představitelé stran ho dokončili minulý týden, teď jej projednávají ve stranických orgánech a Piráti v krajském referendu. Smlouvu strany plánují podepsat ještě před jednáním zastupitelů 16. února, kde chtějí zvolit nové vedení metropole v čele s primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS).
6. 2. 2023Aktualizováno6. 2. 2023, 14:20|

Pražští politici dohodli koaliční smlouvu. Čtyři měsíce po volbách

Zástupci SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL), Pirátů a STAN v Praze v noci na pátek dokončili koaliční smlouvu, kterou budou v následujícím týdnu schvalovat jednotlivé strany. Informoval o tom dosluhující primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a potvrdil předseda klubu zastupitelů SPOLU Zdeněk Zajíček (ODS). Smlouvu strany plánují podepsat ještě před jednáním zastupitelů 16. února, kde chtějí zvolit nové vedení metropole v čele s primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS).
3. 2. 2023Aktualizováno3. 2. 2023, 10:48|

V Praze je shoda na koaliční smlouvě i programu

Pražská koalice SPOLU, Piráti a STAN našli shodu na koaliční smlouvě i programu, uvedli na tiskové konferenci po čtvrtečním jednání. V jednáních se ale bude ještě pokračovat v zúženém týmu, který bude dopracovávat nejdůležitější část dohody, kterou je program, uvedl Zdeněk Zajíček (ODS). Už mají jen dolaďovat formulace. O víkendu by pak mělo dojít na vnitrostranické schvalování koaliční smlouvy a programu.
2. 2. 2023Aktualizováno2. 2. 2023, 21:34|

Piráti dali vale Praze Sobě, koalice se Spolu a STAN se přiblížila

Představitelé pražského SPOLU, Pirátů a STAN v pondělí oznámili, že vyjednávání o koalici na vládním půdorysu v hlavním městě pokročila. Věří, že nové vedení Prahy zastupitelé zvolí 16. února. Strany ještě budou dolaďovat detaily spolupráce. Cestu k případné dohodě otevřelo vystoupení Pirátů z Aliance stability, kterou uzavřeli s Prahou Sobě (PS). Po pondělním jednání to řekli zástupci stran. Praha Sobě v prohlášení uvedla, že rozhodnutí Pirátů respektuje, ale nepovažuje vznik koalice za dobrý pro město.
23. 1. 2023Aktualizováno23. 1. 2023, 22:32|

Jednání o vedení v Praze zablokovala Aliance pro stabilitu, řekla Kordová Marvanová. Podle Komrskové ale brzdí jednání SPOLU

Vytvoření Aliance pro stabilitu, kterou uzavřeli Piráti s Prahou sobě, zablokovalo jednání o vedení hlavního města. Pro nás je to nepřijatelné – je to pokračování minulé vlády, řekla v pořadu Události, komentáře radní hlavního města Prahy Hana Kordová Marvanová (za SPOLU). Dodala, že některé věci se předchozímu vedení povedly, jiné jsou zanedbané. Členka vyjednávacího týmu Pirátů Jana Komrsková podotkla, že SPOLU odmítá s Piráty jednat. Piráti podle ní už přitom navrhují jednání kdykoliv.
2. 11. 2022|

Rozhovory o koalici v Praze se protahují, směřování města by mohly určovat pracovní skupiny

Otázka, kdo povede Prahu, zůstává bez odpovědi i po dalších schůzkách stran, které uspěly v zářijových komunálních volbách. Rozhovory se protahují a ustavující schůze zastupitelů se naopak přibližuje. Zástupci Pirátů a ANO se shodli, že pokud do té doby nebude jasno, mohly by směřování hlavního města určovat pracovní skupiny. Shodu by hledaly napříč zastupitelstvem.
14. 10. 2022|

Svoboda odmítl koalici podobnou vládní, rozšířenou o Prahu sobě. Považoval by ji za pokračování nynější rady

Možný, i když ne vysloveně preferovaný partner – tak hovoří lídr pražské kandidátky SPOLU Bohuslav Svoboda (ODS) o ANO, s jehož představiteli jednal o případné budoucí spolupráci ve vedení hlavního města. Svoboda tvrdí, že by dál upřednostnil koalici na vládním půdorysu, s pražskými Piráty má ale neshody. Trestně stíhaného Jana Wolfa (KDU-ČSL) se zastal, naopak podle členky vyjednávacího týmu Pirátů Jany Komrskové je součástí politické kultury, že v radě nikdo stíhaný nebude.
13. 10. 2022|