Rozhovory o koalici v Praze se protahují, směřování města by mohly určovat pracovní skupiny

Události: Vyjednávání o koalici v Praze (zdroj: ČT24)

Otázka, kdo povede Prahu, zůstává bez odpovědi i po dalších schůzkách stran, které uspěly v zářijových komunálních volbách. Rozhovory se protahují a ustavující schůze zastupitelů se naopak přibližuje. Zástupci Pirátů a ANO se shodli, že pokud do té doby nebude jasno, mohly by směřování hlavního města určovat pracovní skupiny. Shodu by hledaly napříč zastupitelstvem.

Vyjednávací týmy Pirátů a hnutí ANO se tentokrát sešly bez hlavních tváří. Řešily hlavně program. Podle svých slov ale hledaly i možnosti, jak by hlavní město mohlo fungovat, pokud by včas nevznikla nová koalice.

„Teď můžeme hovořit o nějakých pracovních skupinách, ale to také napříč všemi stranami,“ uvedla členka vyjednávacího týmu Pirátů Jana Komrsková. 

„Chceme se domlouvat i na té alternativě, kdy by koalice nebyla na prvním zastupitelstvu. Co bychom případně předložili za body, které nesnesou odkladu,“ dodal předseda krajské organizace ANO Ondřej Prokop. 

Jednání pokračují

Ustavující zasedání nových zastupitelstev se musí uskutečnit nejpozději v pondělí 24. října. Na lhůtu mají ale vliv i námitky a v Praze o nich ještě soud nerozhodl.

„Pevně doufám, že se ta jednání podaří včas uzavřít, aby to neohrozilo ani projednávání rozpočtu hlavního města pro příští rok,“ uvedl místopředseda ODS Martin Kupka. Podle místopředsedy hnutí ANO Karla Havlíčka by ale delší jednání nemělo být problém. „Pokud to nebude mnoho týdnů, tak to nebude problém. Tím spíše, že v jednotlivých městských částech se koalice dávají bezproblémově dohromady,“ podotkl. 

Vedení stran do vyjednávání v hlavním městě prozatím zasahovat nechce. „Když jsem sledoval vyjádření ohledně programové shody, tak si myslím, že je poměrně vysoká,“ podotkl předseda Pirátů Ivan Bartoš. 

V týdnu lídr vítězné koalice SPOLU Bohuslav Svoboda (ODS) poslal současnému primátorovi Zdeňku Hřibovi (Piráti) otevřený dopis, ve kterém ho žádal, aby byl v dalších rozhodnutích zdrženlivý. Shodl se na tom i se zástupci hnutí ANO v Praze. „Byl to požadavek na to, aby primátor a rada nedělali žádné jiné kroky, než které jsou nutné k zachování chodu magistrátu a města,“ informoval Svoboda.

Jak ale vzkázal primátor Hřib, do zvolení nové rady města ve funkci zůstává ta současná.