Vlaky kvůli počasí nejezdí na několika tratích, na koleje padají stromy i kameny

Kvůli počasí byl ve 22:15 přerušený provoz na pěti tratích v Česku, vyplývá z informací Českých drah. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v Interview ČT24 mluvil o omezeních na jedenácti tratích, většina z nich je podle něj v podhorských oblastech. Nejčastějším důvodem je pád stromu na koleje. Provoz se zastavil například mezi Kostelcem u Jihlavy a Třeští či mezi Obrataní na Pelhřimovsku a jihočeským Chýnovem.

Provoz na železnici mezi Kostelcem u Jihlavy a Třeští se zastavil po 15:00, odřeknuty tam byly čtyři vlaky, uvedly dráhy. Kvůli přerušení vlakového provozu v úseku Obrataň–Chýnov před 17:00 dráhy nasadily náhradní autobusy mezi Obrataní a Táborem. Vlaky měly podle prvotních odhadů na této trati začít opět jezdit před 19:00.

Dopravce zároveň upozornil na přerušení provozu na trati Salzburg–Villach v Rakousku z důvodu silného sněžení. Na Náchodsku odpoledne najel spěšný vlak do spadlého stromu, nikdo nebyl zraněn. Asi 90 cestujících hasiči evakuovali, informovali na webu. Vlaky na východě Čech nejezdí ani mezi stanicí Trutnov střed a Malé Svatoňovice, kde souprava zastavila před spadlým stromem.

Do stromu spadlého na trať naopak najel odpoledne spoj mezi Jičínem a Libuní. Stejná komplikace je mezi Kunčicemi nad Labem a Martinicemi v Krkonoších na Trutnovsku. Před stromem spadlým na trať musel zastavit vlak na trati Tábor–Horní Cerekev, a to v úseku mezi Obrataní a Chýnovem. Náhradní autobusová doprava je zajištěna, uvedly dráhy.

Kvůli povodňové situaci stojí vlaky i na trati mezi Břeclaví a Lednicí. Náhradní autobusová doprava podle ČD zavedena nebude. Problémy působí počasí i ve středních Čechách. Mezi Jílovým u Prahy a Týncem nad Sázavou spadly na koleje kameny uvolněné ze svahu. Projíždějící osobní vlak stačil před překážkou zastavit. Nikdo nebyl zraněn, sdělila Správa železnic.

Aktuální informace o omezení provozu na železnicích lze najít na webu Českých drah, případně na oficiálním účtu dopravce na síti X.

„Oproti letům 1997 a 2002 jsme na situaci mnohem lépe připravení, ale srážky a hrozba povodní jsou srovnatelné s těmito lety. Musíme být stále obezřetní,“ upozornil ministr Kupka. Doporučuje omezit cestování, pokud není nutné. Doplnil, že je potřeba s komplikacemi na železnici počítat i v následujících dnech.

Interview ČT24: Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) (zdroj: ČT24)

„Doporučuji vybavit se větším množstvím pitné vody, nějakým jídlem. Prostě tak, aby se bez ohrožení mohl člověk na cestě zdržet v případě delšího omezení. To samé platí i pro léky, je lepší je mít pro jistotu na delší dobu než třeba jedno odpoledne. Svítilna nebo baterka se může hodit v případě výpadku proudu,“ poradil Kupka.