TÉMA

Ministr dopravy

Rozšíření dálnice D1 v Brně má být hotové dřív. Stát za to připlatí 70 milionů

Rozšíření dálnice D1 mezi 194. a 196. kilometrem v Brně na šest pruhů by mělo být hotové o dva měsíce dříve, tedy v polovině dubna příštího roku. Na nočním brífinku to oznámil ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Stát za to zaplatí o sedmdesát milionů korun více. Podle Kupky jsou to dobře vynaložené peníze s ohledem na problémy, které stavba působí.
25. 4. 2024|

Soutěž na návrh terminálu vysokorychlostní železnice v Jihlavě má vítěze. Některé obce ale s plány tratí nesouhlasí

Architektonickou soutěž na terminál plánované vysokorychlostní železnice (VRT) v Jihlavě-Pávově vyhrálo francouzsko-české sdružení Arep Architectes – monom. Terminál bude sloužit jako přestupní uzel mezi VRT, regionálními vlaky, autobusy a městskými trolejbusy, cestující tam budou přijíždět také auty. Denně odbaví až šest tisíc cestujících. Stavba s předpokládanou hodnotou dvě a tři čtvrtě miliardy korun obsahující i přemostění dálnice D1 by měla začít v roce 2029. Někde ale s plány vysokorychlostních tratí stále nesouhlasí. Například třináct obcí na Havlíčkobrodsku. Jejich memorandum mimo jiné žádá o diskusi o dopadech projektu.
26. 3. 2024|

Zemřel zakladatel pražské dopravní fakulty Petr Moos

Zemřel Petr Moos. Spoluzakladateli Fakulty dopravní Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT), někdejšímu prorektorovi této školy a bývalému ministru dopravy z úřednické vlády Josefa Tošovského bylo 78 let. O jeho úmrtí informoval Liberecký kraj, pro který v poslední době Moos připravoval projekt rozšíření nemocnice.
23. 2. 2024|

Francouzská města zavádí MHD zdarma, spokojení jsou obyvatelé i ministr dopravy

Ve Francii funguje už ve čtyřech desítkách měst veřejná doprava zdarma. Náklady na ni zde pokrývá daň z mobility a cílem je mimo jiné zlepšit ovzduší v zemi, což kvituje ministr dopravy Patrice Vergriete i obyvatelé. Největším evropským městem, kde je aktuálně MHD bezplatná, je Montpellier.
13. 2. 2024|

Mýto pro nákladní auta zdraží o 10 až 15 procent, oznámil ministr dopravy

Mýtné pro vozidla nad 3,5 tuny se zvýší. V Otázkách Václava Moravce to řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Nárůst ceny by mohl být o deset až patnáct procent. Umožňuje to podle něj změna evropských pravidel. Bývalý ministr dopravy a nynější opoziční poslanec Karel Havlíček (ANO) řekl, že se zvýšením mýtného souhlasí, vládu ale kritizuje za to, že chce zároveň v rámci konsolidačního balíčku také zvyšovat cenu dálničních známek pro osobní auta, a to navíc podstatně výrazněji než o deset procent.
18. 6. 2023|

Obchvat Třince je téměř hotový, částečné zprovoznění oddálila nepřízeň počasí

Dlouho očekávaný obchvat Třince je téměř kompletní. Silničáři zprovoznili poslední, pět a půl kilometru dlouhý úsek mezi Třanovicemi a Nebory. Odklonit má hustou tranzitní dopravu z přilehlých obcí. Otevřením trasy se dálnice D48 definitivně propojí se Slovenskem.
28. 3. 2023|

Vláda zneužila legislativní nouzi, kritizoval Fiala dlouhou schůzi sněmovny. Opozice měla dost prostoru, hájí krok Kupka

Na 97 hodin protáhly obstrukce opozice schůzi sněmovny ke snížení červnového růstu penzí. V sobotu po pěti dnech nakonec sněmovna předlohu schválila. Podle místopředsedy SPD Radima Fialy vládní koalice zneužila stav legislativní nouze, protože předlohu chtěla mít schválenou rychle. Došlo tak podle něj k „ohnutí“ Ústavy a hnutí podá ústavní stížnost. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) argumentoval, že vláda musela zajistit fungování ekonomiky a opozice měla v dolní komoře dostatečný prostor. Významně přitom podle něj překročila „hranice demokratického nástroje obstrukcí,“ podotkl v pořadu Události, komentáře.
6. 3. 2023|

Na silnicích se necítí bezpečně 54 procent Čechů, viní ostatní řidiče, ukázal průzkum

Na silnicích se necítí bezpečně 54 procent českých řidičů, důvodem jsou podle nich ostatní motoristé. Vyplývá to z průzkumu České asociace pojišťoven za rok 2022. Výsledky ukazují, že řidiči svou jízdu vnímají jako správnou, přestože připouští vlastní porušování pravidel a páchání přestupků. Hrozící pokuty řidiči považují za nedostatečné, motivací pro dodržování předpisů je pro většinu bodový systém.
17. 1. 2023|

Zvýhodněné jízdné letos stát vyšlo na pět miliard korun. Úřady zkoumají, jestli sleva není moc vysoká

Stát za letošní zvýhodněné jízdné pro studenty a seniory zaplatí dopravcům pět miliard korun. České televizi to řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Slevu vláda tento rok snížila z pětasedmdesáti na padesát procent. V současnosti úřady zkoumají, jestli není i tak moc vysoká.
24. 12. 2022|

Ministerstvo plánuje zvýšit mýtné pro kamiony, dopravci volají po předvídatelnosti

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v rozhovoru pro Českou televizi připustil zvýšení sazby mýtného pro kamiony. Do teď přitom změny odmítal. S tím, že poplatky porostou, počítají i dopravci. Apelují ale na předvídatelnost.
12. 11. 2022|

Otvírá se obchvat Církvice. Stavbu zdržel archeologický průzkum

V Církvici na Kutnohorsku začíná v úterý odpoledne sloužit řidičům obchvat, který má z obce odvést tranzitní dopravu mezi Kolínem a Čáslaví. Výstavba více než čtyřkilometrové přeložky silnice I/38 vyšla na 445 milionů korun bez DPH.
25. 10. 2022|

Státní rozpočet nemusí stačit na dopravní investice. Ministerstvo chce využívat i Národní rozvojový fond

Státní rozpočet zřejmě nebude v příštích letech stačit na plánované dopravní investice, ČT to řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Resort tak hledá další zdroje peněz, plánuje využít například i Národní rozvojový fond, který dosud nic nefinancoval. Původně do něj měly přispívat banky. Jenže těm chce teď kabinet Petra Fialy (ODS) vyměřit mimořádnou daň kvůli vysokým ziskům.
16. 10. 2022|

Ministr dopravy kritizuje zvládání výluk na tratích. Správu železnic čekají změny

Vláda chystá změny ve fungování Správy železnic. Impulsem je situace z minulého víkendu, kdy zkolabovala doprava na hlavním koridoru z Prahy do Olomouce. Opravovaný úsek zacpaly hned tři nehody po sobě. Vlaky měly až desetihodinová zpoždění a dotklo se to tisíců cestujících. Státní Správa železnic přitom nechává zvládání krizových situací na samotných dopravcích, kteří mají jen omezené zdroje.
12. 8. 2022Aktualizováno12. 8. 2022, 09:12|

Kupka navrhuje řidičák od 17, vyšší pokuty i změnu bodového systému

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) představil návrh novely zákona o silničním provozu. Její součástí je možnost řízení od 17 let pod dohledem mentora, řidičský průkaz na zkoušku pro začínající řidiče nebo přehlednější úprava sazeb bodů podle závažnosti spáchaného přestupku. Pokuty u závažných dopravních přestupků by se od roku 2024 mohly zvýšit až na 25 tisíc korun, tedy až pětinásobně proti stávající výši. Návrh novely teď míří do připomínkového řízení.
18. 7. 2022Aktualizováno18. 7. 2022, 20:58|

Stoupá počet těžkých nehod cyklistů. BESIP a iniciativa Dám respekt spustí varovnou kampaň

Cyklistů na silnicích přibývá, s tím ale roste i riziko nebezpečných situací. Počet těžkých nehod cyklistů stoupá, loni při nich v Česku zemřelo 43 osob, meziročně o tři více. Většina veřejnosti přitom podle průzkumu vnímá vztah cyklistů a motoristů jako nepřátelský a hlavní příčinou nehod je podle nich nedostatek respektu z obou stran.
6. 4. 2022|

Ministr Kupka rezignoval na funkci náměstka hejtmanky, odchází i ze zastupitelstva kraje

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) rezignoval na funkci statutárního náměstka středočeské hejtmanky, odchází i z krajského zastupitelstva. Nového radního pro silniční dopravu budou krajští zastupitelé volit příští týden v pondělí. Kupku by měl podle dřívějších informací ve funkci vystřídat starosta Benátek nad Jizerou na Mladoboleslavsku Karel Bendl (ODS).
25. 1. 2022|

Kupka jednal s prezidentem o dopravě, slibuje až 40 kilometrů dálnic ročně. Do Lán přijela i Langšádlová

Čtyřicet kilometrů nových dálnic ročně by chtěl otevírat kandidát na vedení ministerstva dopravy Martin Kupka (ODS). Řekl po jednání s prezidentem Milošem Zemanem na zámku v Lánech. Kromě Kupky navštívila v pondělí prezidenta i kandidátka na ministryni pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09).
6. 12. 2021Aktualizováno6. 12. 2021, 19:17|

Klíčové je dostavět tři dálnice, říká Kupka. Vysokorychlostní tratě rozestavět nestihne

Vznikající vláda slibuje v koaliční smlouvě, že se v dopravě zaměří na přípravu vysokorychlostních železničních tratí a na dostavbu dálnic, zejména D35, dokončení D1 a také Pražského okruhu. Martin Kupka (ODS), který má být v budoucím kabinetu ministrem dopravy, však v Interview ČT24 ujistil, že považuje za důležité i další dálniční stavby. Nechtěl říct, zda považuje za důležitější rozvoj železnic či dálniční a silniční sítě.
19. 11. 2021|

Britové vzali útokem benzinky. Pohonné hmoty nemá kdo vozit z rafinerií

Velká Británie řeší po nedostatku zboží na pultech supermarketů další problém. Některé čerpací stanice musely přerušit provoz, neboť kvůli chybějícím řidičům nákladních aut nemá kdo dovézt pohonné hmoty. V tamních rafinériích je přitom benzinu i nafty dost. Veřejnoprávní BBC informovala na svých internetových stránkách, že ministr dopravy Grant Shapps v pátek vyzval motoristy, aby se nesnažili natankovat si palivo do zásoby.
24. 9. 2021Aktualizováno24. 9. 2021, 15:50|

Prosazení změny bodového systému zbude až na dalšího ministra. Podle opozice Havlíček dopravu zanedbal

Změnit bodový systém bude úkol až pro nového ministra dopravy. Že nestihne změnu prosadit, přiznal nynější ministr Karel Havlíček (za ANO). Opozice považuje za viníka právě jeho. Tvrdí, že nezvládá vést dva resorty zároveň – současně je ještě ministrem průmyslu a obchodu – a že dopravu opomíjí.
1. 8. 2021|
Interview ČT24

Vyvlastnit, začít stavět dálnici a pak se teprve přít s vlastníky? Zatím neprůchodné, hodnotí šéf dopravního podvýboru

Pokud by měla příprava stavby dálnic nebo třeba vysokorychlostních tratí výrazně zrychlit, jsou potřeba zásadní změny legislativy včetně způsobu výkupu pozemků. Na to ale Česko zatím není připraveno. V Interview ČT24 to řekl předseda dopravního podvýboru Poslanecké sněmovny Martin Kolovratník (ANO). Upozornil, že zákony, které například přiřknou státu pozemky hned po vydání územního rozhodnutí, stojí za polským dopravním „zázrakem“ posledních let.
6. 2. 2020|

Z debat o klimatických změnách se stává nové náboženství, kritizoval ve vánočním projevu prezident Zeman

Prezident Miloš Zeman v letošním vánočním poselství varoval, že z diskusí o změnách klimatu se postupně stává nové náboženství. Z Evropy se podle něj nesmí stát „ekologický skanzen“, kde klesne životní úroveň obyvatel. Zeman v projevu chválil stav české ekonomiky, naopak řešit je podle něj třeba pomalé soudy i stavební řízení. Lidem protestujícím proti premiérovi vzkázal, že ministerský předseda vzešel ze svobodných parlamentních voleb.
26. 12. 2019Aktualizováno26. 12. 2019, 15:06|