Otvírá se obchvat Církvice. Stavbu zdržel archeologický průzkum

V Církvici na Kutnohorsku začíná v úterý odpoledne sloužit řidičům obchvat, který má z obce odvést tranzitní dopravu mezi Kolínem a Čáslaví. Výstavba více než čtyřkilometrové přeložky silnice I/38 vyšla na 445 milionů korun bez DPH.

Obchvat Církvice podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) přinese úlevu místním lidem, ale pomůže i v tranzitní dopravě. „Je to významný příspěvek k postupnému zkapacitňování důležité trasy I/38, která propojuje Liberecký kraj, Středočeský kraj, Vysočinu a Jihomoravský kraj,“ řekl Kupka. Připomněl, že silnice I/38 je jednou z klíčových tepen pro tranzit ze severu směrem na Rakousko, a proto je také tolik zatížená.

Mapa obchvatu Církvice
Zdroj: ŘSD

Budování obchvatu začalo předloni na podzim. Práce nebyly jednoduché. Stavbaře loni v listopadu zaměstnala mimo jiné přeložka ropovodu Družba. Kvůli akci musela být zhruba na týden přerušena dodávka ropy z Ruska. Kupka při slavnostním otevření připomněl, že zdržení přinesl také archeologický průzkum. Podle generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic Radka Mátla se stavba celkově prodloužila o pětačtyřicet dnů, což podle něj není zásadní.