Zemřel zakladatel pražské dopravní fakulty Petr Moos

Zemřel Petr Moos. Spoluzakladateli Fakulty dopravní Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT), někdejšímu prorektorovi této školy a bývalému ministru dopravy z úřednické vlády Josefa Tošovského bylo 78 let. O jeho úmrtí informoval Liberecký kraj, pro který v poslední době Moos připravoval projekt rozšíření nemocnice.

Petr Moos byl považován za významného dopravního experta, specializoval se také na informatiku, telekomunikace a telematiku. Jako takový se mimo jiné stal ministrem dopravy a spojů v úřednické vládě Josefa Tošovského, v této funkci setrval od ledna do července 1998 a jako o možném ministru dopravy se o něm občas spekulovalo i později. Do aktivní politiky se však – kromě neúspěšné kandidatury do pražského zastupitelstva v minulém desetiletí – již nevrátil.

V první polovině 90. let stál Moos u vzniku novodobé Fakulty dopravní ČVUT. Ta vznikla jako náhrada „ztracené“ Vysoké školy dopravy a spojů. Ta vznikla vydělením původní dopravní fakulty z ČVUT a zprvu byla v Praze, v 60. letech však byla přemístěna do Žiliny. Po rozpadu Československa vznikly místo ní dvě nové dopravní fakulty – jedna na ČVUT v Praze, druhá na Univerzitě Pardubice.

Petr Moos byl jejím prvním děkanem, do funkce nastoupil hned v roce 1993 a setrval v ní do roku 1999, znovu byl zvolen děkanem v roce 2006, v mezidobí byl proděkanem. Později působil ve vedení ČVUT jako prorektor.

Pražský rodák Moos absolvoval Fakultu elektrotechnickou a před vznikem „dopravky“ působil na jiných školách. Habilitoval se na Fakultě stavební ČVUT, profesuru získal opět na elektrotechnické fakultě.

V posledních letech kromě pedagogické činnosti na Fakultě dopravní ČVUT spolupracoval i s Technickou univerzitou v Liberci. Jako vedoucí týmu se podílel také na přípravě rozšíření liberecké nemocnice. V roce 2018 se Moos stal předsedou dozorčí rady Českých drah. Nezůstal jím však dlouho, po roce rezignoval, zdůvodnil to zdravotními problémy.

Petr Moos dostal i několik vysokých vyznamenání. V roce 2015 mu prezident Miloš Zeman udělil medaili Za zásluhy, o sedm let později převzal také Poctu hejtmana Libereckého kraje za celoživotní přínos v dopravním inženýrství a vysokoškolském vzdělávání v dopravě.