TÉMA

Fakulta dopravní ČVUT

Zemřel zakladatel pražské dopravní fakulty Petr Moos

Zemřel Petr Moos. Spoluzakladateli Fakulty dopravní Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT), někdejšímu prorektorovi této školy a bývalému ministru dopravy z úřednické vlády Josefa Tošovského bylo 78 let. O jeho úmrtí informoval Liberecký kraj, pro který v poslední době Moos připravoval projekt rozšíření nemocnice.
23. 2. 2024|

Reportéři ČT: Nový tendr na mýto je ohrožen. Stát vybral podezřelého poradce

Stát díky mýtu získává miliardy na stavbu a opravu silnic. Jeho výběr má zajištěný už jen na šest let, a tak musí řešit, co bude dál. V minulosti stát nového provozovatele nestihl vybrat včas a jednu z největších státních zakázek opakovaně provázely závažné pochybnosti. A nejinak je tomu i tentokrát. Stát vybral poradce, který mu měl pomoct připravit nový tendr. Ten je teď ale podezřelý, že podváděl. Pro Reportéry ČT natáčeli Zuzana Černá a Michael Fiala.
23. 5. 2023|

V Ústí nad Labem se budou testovat samořiditelná auta. Město za okruh zaplatí 35 milionů

V Ústí nad Labem vzniká zóna, kde by se mohla testovat samořiditelná auta. V Česku zatím žádná taková  není, proto o ni už projevilo zájem několik výzkumných laboratoří. Město chce do úprav silnic, které budou tvořit testovací okruh, investovat 35 milionů korun. Hejtmanství doufá, že tato novinka přinese regionu nové příležitosti.
12. 11. 2021|

V Krkonoších budou po staré vlakové trati jezdit tramvaje z ostravského dopravního podniku

Čtyři vysloužilé tramvaje ostravského dopravního podniku budou jezdit v Krkonoších. Zakoupil je spolek Přítel Krkonošského metra, který chce na málo využívané vlakové trati mezi Rokytnicí nad Jizerou a Martinicemi v Krkonoších obnovit hromadnou dopravu pro místní.
13. 7. 2021|
90' ČT24

Řidiči musí znát konkrétní rizika, věří soudní znalec. Bezpečnější silnice mají zajistit i praktičtější zkoušky

Tento týden byl dosud na českých i slovenských silnicích obzvláště tragický. Podle Jindřicha Šachla z ČVUT čeští řidiči nejsou dostatečně informováni o možných rizicích nebezpečné jízdy. „Bavíme se o tom, jak zacílit kampaň na co nejširší publikum,“ říká Lukáš Kadula z Centra dopravního výzkumu v 90' ČT24. Předseda správní rady Asociace autoškol Ondřej Horázný vidí problém už ve vzdělávání řidičů. Zkoušky jsou prý příliš zastaralé a nedostatečně připravují na reálné situace v provozu.
16. 11. 2019|