Vláda zneužila legislativní nouzi, kritizoval Fiala dlouhou schůzi sněmovny. Opozice měla dost prostoru, hájí krok Kupka

Radim Fiala a Martin Kupka hovořili o několikadenních obstrukcích ve sněmovně (zdroj: ČT24)

Na 97 hodin protáhly obstrukce opozice schůzi sněmovny ke snížení červnového růstu penzí. V sobotu po pěti dnech nakonec sněmovna předlohu schválila. Podle místopředsedy SPD Radima Fialy vládní koalice zneužila stav legislativní nouze, protože předlohu chtěla mít schválenou rychle. Došlo tak podle něj k „ohnutí“ Ústavy a hnutí podá ústavní stížnost. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) argumentoval, že vláda musela zajistit fungování ekonomiky a opozice měla v dolní komoře dostatečný prostor. Významně přitom podle něj překročila „hranice demokratického nástroje obstrukcí,“ podotkl v pořadu Události, komentáře.

„Udělali jsme maximum, aby Česká republika mohla zvládnout nejen důchody v nejbližších dvou letech, ale abychom dokázali zajistit důchody nejen pro všechny současné seniory, ale pro více než deset milionů těch současných i budoucích seniorů,“ zhodnotil Kupka.

„Je jasné, co by Česko čekalo, kdybychom úpravu valorizace projednat nezvládli,“ sdělil také. „Dopad, pokud bychom valorizaci neupravili, by znamenal ohrožení v řádech desítek miliard korun,“ upozornil.

„Jestli si vybavíte průběh loňského roku, pro žádnou vládu v žádném státě to nebylo jednoduché,“ odpověděl na dotaz, proč s úpravou valorizace vláda nepřišla dříve. „Česká republika navíc nesla odpovědnost za předsednictví v Radě Evropské unie, (…) Bylo jasné, že inflace se zásadním způsobem nesnižuje. Ale oficiální číslo, na které bylo možné reagovat, vešlo ve známost oficiálně 10. února,“ hájí kabinet Kupka.

Co se týče několikadenního vyhroceného jednání poslanců, pro Kupku to nebyl „pozitivní obraz“. Sněmovna by takovým způsobem jednat neměla, podotkl. Ustoupit nakonec podle něj musely obě strany.

Fiala: Legislativní proces trvá i jedenáct měsíců, vláda byla nervózní

Opozice však dle Kupky významně překročila hranice toho, co je přijatelné jako „demokratický nástroj obstrukcí“. Zmínil přitom sedmihodinový projev předsedy SPD Tomia Okamury i odmítnutí šéfa ANO Andreje Babiše respektovat rozhodnutí koaliční většiny o omezení řečnické doby, přičemž se kolem něj shromáždili poslanci opozice, aby zabránili jeho případnému vyvedení ze sálu.

„Podle našeho názoru koalice zneužila stav legislativní nouze, která se používá ve výjimečných případech, a zákon chtěla mít schválený během jednoho dne,“ okomentoval Fiala s tím, že SPD podá ústavní stížnost. Připomněl, že legislativní proces může běžně trvat i jedenáct měsíců.

Protože byla vládní koalice podle něj na konci čtvrtého dne nervózní, řekla si, že jedním hlasováním změní jednací řád. „To je podle mě porušení zákona, a tak se to dělat nedá,“ zhodnotil. „Došlo k omezení přednostních práv a opozice byla de facto úplně vynulována,“ myslí si.

„Pult jsme obestoupili v situaci, kdy předsedovi hnutí ANO, který mluvil s přednostním právem, byl vypnut mikrofon,“ uvedl Fiala. „To je něco nevídaného a neslýchaného. (…) Jde o ohýbání zákona a Ústavy ohledně svobody slova. Dáme na to ústavní stížnost. Takže jsme obestoupili řečnický pult a dožadovali jsme se, abychom jako opozice mohli dál hovořit,“ dodal.

Podle Kupky ke zneužití stavu legislativní nouze nedošlo. „Nijak jsme neohnuli Ústavu, jak zaznělo. Museli jsme v tomto stavu odpovědně sledovat, jak zajistit další fungování české ekonomiky,“ brání rozhodnutí ministr. „Ohrazuji se proti těmto silným slovům, která nejsou na místě. Opozice prokazatelně dostala prostor.“

Jde o aroganci většiny, hodnotí Nacher

Obstrukce opozice podle místopředsedy poslaneckého klubu ANO Patrika Nachera za hranou nebyly. „Když se podíváte, jak obstrukce běžely v minulosti a teď, tak zjistíte, že jde o aroganci většiny,“ sdělil v pořadu Interview ČT24. „Tehdy opozice a dnes současná koalice byla tehdy schopna obstruovat v průměru u zákonů téměř rok,“ dodal. Minulá vláda podle něj opoziční obstrukce respektovala.

„Něco jiného je názor v televizním pořadu a něco jiného je praxe ve sněmovně. I já můžu mít během Interview nějaký názor na obstrukce, ale v praxi můžu říct, že jsme kromě dvou výjimek během našeho čtyřletého mandátu respektovali fakt, že jednací den končí v sedm a v devět,“ prohlásil také.

Interview ČT24 s Patrikem Nacherem (zdroj: ČT24)

„Doteď jsem si myslel, že když máte ve sněmovně výraznější většinu, je to výhoda. V posledním roce, kdy je to 108 proti 92, mám pocit, že to začíná být nevýhoda. Koalice si je potom natolik jistá, že začíná mít arogantní způsoby,“ soudí Nacher.

Uvedl také, že souhlasí se změnou jednacího řádu sněmovny. „Ale za nepřekročitelné podmínky, která mi přijde férová — že bude platit až od příštího volebního období,“ upřesnil. „My, ani současná pětikoalice, v současné chvíli nevíme, kde skončíme. Byli bychom proto umírnění v revolučních změnách. Koalice by je teď chtěla dělat revoluční, opozice pochopitelně méně,“ dodal.

Nacher by uvítal, kdyby počet přednostních práv odpovídal velikosti daného poslaneckého klubu. „Přijde mi nefér, aby dva lidé reprezentovali čtyřčlenný klub, a stejně tak i dvaasedmdesátičlenný klub,“ okomentoval.