Bez elektřiny je 27 tisíc domácností

Bez elektrické energie bylo v pátek ke čtvrté hodině odpolední dvacet sedm tisíc domácností. Nejhorší situace je na Trutnovsku, Semilsku a v okolí Jičína. Poruchy na vedení vysokého napětí působí vlivem silného větru a podmáčeného terénu polámané a popadané stromy a větve. Informovala o tom mluvčí ČEZ Distribuce Soňa Holingerová.

V okrese Trutnov je bez proudu patnáct tisíc bytů, na Semilsku dva a půl tisíce, podobně jako na Jičínsku. Nejčastější příčinou je poškozené vedení vysokého nebo nízkého napětí od větví či popadaných stromů vlivem silného větru a vytrvalého deště. „Jsme v terénu a na odstranění poruch neustále pracujeme,“ dodala Holingerová.

Aktuálně má ČEZ na celém území Česka hlášeno 41 poruch na vedení vysokého napětí a desítky na vedení nízkého napětí. Na vysokém napětí je nejvíce poruch v Královéhradeckém kraji, celkem osmnáct, dále devět v Libereckém, šest ve Středočeském, po třech v Ústeckém a Moravskoslezském a dvě v Olomouckém kraji.

„Bohužel předpovědi se naplňují. V tuto chvíli evidujeme sedmnáct poruch na vedení vysokého napětí v Královéhradeckém kraji. Zhruba dvacet tisíc domácností je bez energie. V Pardubickém kraji to jsou dvě poruchy na vedení vysokého napětí na Svitavsku, tam je bez energie zhruba tisíc domácností,“ informovala ke 14:30 regionální mluvčí společnosti ČEZ Šárka Lapáčková Beránková.

Energetici podle ní na odstraňování poruch intenzivně pracují, posíleny jsou jak poruchové čety v terénu, tak i pracoviště dispečinku a call centra. Poruchy lze hlásit na bezplatnou kontaktní linku 800 850 860, případně přes mobilní aplikaci PROUD nebo web www.bezstavy.cz. Informace o aktuálních poruchách lze najít i na webu www.cezdistribuce.cz.

Meteorologové v pátek rozšířili výstrahu na extrémní povodně téměř na celou zemi s výjimkou západu Čech. Vydatné srážky doprovodí hlavně od večera i silný vítr. Nejvíc se podle expertů řeky rozvodní o víkendu.

Pršet začalo na velké části země ve čtvrtek, déšť má postupně zesilovat. Do neděle, tedy za čtyři dny, má v jihovýchodní polovině republiky a na horách na severovýchodě a severu Čech spadnout 150 až 300 milimetrů srážek, v oblasti Jeseníků i přes 400 milimetrů. Vítr bude od pátečního večera do nedělního dopoledne dosahovat rychlosti v nárazech až 90 kilometrů za hodinu, na horách na severu kolem 110 kilometrů v hodině.