ANO vyloučilo Hrabáče, kampaň v Ústeckém kraji povede Brabec

Události: Ano vyloučilo Marka Hrabáče (zdroj: ČT24)

Předsednictvo opozičního ANO rozhodlo o vyloučení obviněného chomutovského primátora Marka Hrabáče z hnutí, oznámil po hlasování jeho šéf Andrej Babiš. Lídrem volební kampaně pro krajské volby v Ústeckém kraji bude místopředseda ANO Richard Brabec. Vedení ANO také uložilo karlovarské organizaci, aby učinila kroky k vypovězení koaliční smlouvy na tamním magistrátu kvůli obvinění radního pro dopravu Petra Bursíka (ODS).

I když vedení ANO rozhodlo o stažení Hrabáče z kandidátky už ve středu, chomutovský primátor na volebním webu i na začátku tohoto týdne stále figuroval jako lídr, nikoli mezi odvolanými kandidáty. Hnutí už nemá možnost kandidátku doplnit nebo změnit pořadí adeptů, podle zákonných lhůt to mohlo učinit v případě letošních voleb do 22. července. Hrabáčovo jméno tak pravděpodobně bude i na hlasovacích lístcích a informace o jeho odvolání bude vyvěšena ve volebních místnostech.

„Založil jsem hnutí ANO jako protikorupční hnutí. Toto je první případ selhání našeho dlouholetého člena. Takové selhání jednotlivce poškozuje naši pověst. Řešíme to radikálně a jinak než ODS,“ prohlásil Babiš. „Samozřejmě z toho vyvodíme důsledky, protože je to jednoznačně problém i naší krajské organizace,“ poznamenal Babiš. „Byl to šok, protože nikdo to netušil a je to špatně, a proto to radikální rozhodnutí. Nám trvalo šest hodin, než jsme pana Hrabáče vyškrtli z kandidátky. Podle stanov jsme ho museli teď vyloučit rozhodnutím předsednictva,“ dodal.

„Měli jsme dva případy, kdy se k nám infiltrovali dva lidi z ODS původně,“ poznamenal Babiš, jenž je sám obžalován v kauze dotace pro areál Čapí hnízdo. V případu dosud nepadlo pravomocné rozhodnutí. Hnutí v minulosti kvůli kauzám vyloučilo pardubického exprimátora Martina Charváta či bývalého místostarostu a radního městské části Brno-střed Jiřího Švachulu. Oba byli dříve také členy ODS.

Brabce schválilo předsednictvo jednomyslně

Lídrem hnutí v Kraji se místo Hrabáče stane Richard Brabec. „Je poslanec za Ústecký kraj, dvakrát byl ministrem ve vládě, má velmi dobrý přehled o kraji. Je to za nás ideální kandidát. Předsednictvo návrh jednomyslně podpořilo,“ řekl Babiš. „Mně to, co se stalo, štve i osobně. Já jsem v Ústeckém kraji ANO zakládal. Teď bude naším úkolem lidem v kraji říct, co jsme pro ně udělali a proč nás mají volit,“ poznamenal Brabec.

Částku téměř čtyři sta tisíc korun, která odpovídá všem příspěvkům, které obviněný Hrabáč poskytl hnutí ANO, věnuje hnutí na dobročinné účely, poznamenal Babiš. Vedení ANO také vyzvalo ústeckou krajskou organizaci, aby urychlila proces Hrabáčova odvolání z funkce chomutovského primátora a radního Ústeckého kraje.

Brífink hnutí ANO po jednání o vyloučení obviněného primátora Chomutova Marka Hrabáče (zdroj: ČT24)

Mimořádná rada Ústeckého kraje zasedala v úterý dopoledne, o odvolání Hrabáče ale nerozhodovala. Krajští radní znovu zasednou příští týden. Podle Jana Růžičky (KDU-ČSL, zvolen na kandidátce ODS) bude na programu právě návrh na odvolání Hrabáče z funkce radního.

Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO) i chomutovský náměstek primátora Milan Märc (Nový Sever) se shodli, že dřívější odvolání Hrabáče z jeho funkcí by bylo možné, ale rozdíl by činil jen několik dní. Pravomoc odvolat krajského radního či primátora mají v obou případech zastupitelé. Namísto 3. září v Chomutově a 9. září na kraji by se uskutečnilo v posledním srpnovém týdnu.

„Uvidíme, třeba bychom mohli spojit nepříjemné s užitečným,“ řekl Schiller s tím, že nemá s dřívějším svoláním zastupitelů problém. Podle něj by mohli probrat i jiné body. Problém by však mohl nastat, kdyby někteří zastupitelé nedorazili. „Otázkou je, jestli by bylo zastupitelstvo usnášeníschopné. Jsou dovolené,“ uzavřel Märc.

Budoucnost karlovarské koalice

Vedení ANO také uložilo karlovarské organizaci, aby učinila kroky k vypovězení koaliční smlouvy na tamním magistrátu kvůli obvinění radního pro dopravu Petra Bursíka (ODS).

Z karlovarské organizace ANO zatím nikdo nereagoval. Předseda ODS v Karlovarském kraji a zastupitel ODS v karlovarském zastupitelstvu Jiří Vaněček řekl, že informaci o chystaném vypovězení smlouvy slyší poprvé. „Koalice se řídí podle koaliční smlouvy, a ta v případě nějakých problémů předpokládá smírčí řízení. My jsme na situaci s panem Bursíkem reagovali rychle a navrhli jsme koalici místo něj náhradníka. Koaliční smlouva by se měla vypovídat, až dojdou všechny možnosti nebo pokud by nefungovala, teď k tomu nevidím důvod,“ uvedl Vaněček. ANO podle něj může smlouvu vypovědět jednostranně, to by ale považoval za zvláštní.

V případu ovlivňování zadávání veřejných zakázek kriminalisté dosud obvinili čtrnáct lidí a pět společností. Podezřelí nebo firmy podle nich v úmyslu zvýhodnit konkrétní stavební společnosti podle vyšetřování vytvořili systém, v němž si poskytovali majetkové a jiné výhody.

Radní upravili podmínky pro zadávání zakázek v dopravě

Mimořádná rada Ústeckého kraje v úterý dopoledne projednala a schválila materiály po obviněném Hrabáčovi, který měl v kraji v kompetenci dopravu. Nenašla v nich žádné zásadní nesrovnalosti. Mezi schválenými zakázkami je mimo jiné výměna ložisek na mostě v Roudnici nad Labem, bez níž hrozilo uzavření mostu přes řeku. „Před zimou je nutné začít s novými povrchy a díky výměně ložisek na mostě v Roudnici se nemusí zastavovat doprava,“ vysvětlil Jan Růžička.

Radní už minulý týden odvolali obviněného ředitele Správy a údržby silnic Ústeckého kraje Libora Tačnera. Organizace hospodaří ročně s víc než miliardovým rozpočtem. „Potřebujeme, aby organizace fungovala dál, aby probíhala údržba, opravy silnic. Ubezpečil jsem zaměstnance, že kraj je na jejich straně,“ uvedl radní Růžička. Tačner, který je stejně jako Hrabáč ve vazbě, byl podle Růžičky odvolán kvůli důvodnému podezření z páchání trestné činnosti. „Jedním z důvodů vazby je pokračování v této činnosti, to zaniká, když je odvolán z funkce,“ vysvětlil Růžička.

Bývalý ředitel mohl rozhodovat o zakázkách do tří milionů korun. Nově to bude možné pouze u zakázek do půl milionu korun. „Bude to více administrativy, ale pomůže to k větší transparentnosti,“ uvedl Růžička. Policie se podle něj na kraj neobrátila v souvislosti s vyšetřováním, nikdo ze zaměstnanců krajského úřadu není ve věci vyšetřován. Kraj připravuje výběrové řízení na nového ředitele.

Spolu s Hrabáčem a Tačnerem je ve vazbě i jednatel jirkovské firmy Rocknet Ladislav Šmucr. Stíháni jsou kvůli přijetí úplatku, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, krácení daně a poplatku, zneužití pravomoci úřední osoby a kvůli podplácení.

Bývalého karlovarského radního pro dopravu Petra Bursíka (ODS) policie podezírá ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Včera se vzdal funkce radního pro dopravu a pozastavil členství v ODS. Vinu odmítá.
„Ta zakázka, která je mi kladená za vinu, tak byla zadávána podle platných pravidel,“ řekl v pondělí. „Vyloučen není, my jsme k tomu jako strana zatím nenašli důvod, protože ten člověk v tuto chvíli není odsouzený je obviněný. On si to v tuto chvíli vyhodnotil tak, že nechce stranu v tuto chvíli zatěžovat,“ reagoval předseda oblastního sdružení strany v Karlových Varech a poslanec Jan Bureš (ODS).

Volby to moc neovlivní, myslí si Eichler

Problémem hnutí ANO, ale i jiných českých stran je „personální prázdnota“, řekl v Interview ČT24 ředitel Masarykovy demokratické akademie Patrik Eichler. V regionech je ve stranách málo lidí, což znamená obtížnou náhradu těch schopných a malou konkurenci těm, kteří jsou u moci. Částečně si tak vysvětluje, jak mohlo dojít k aktuální chomutovské kauze.

Interview ČT24: Patrik Eichler (zdroj: ČT24)

„Pan Hrabáč rychle postoupil politickým procesem skrze volby na kandidátce hnutí ANO a stal se primátorem,“ popsal Eichler. „Myslím, že ani politické hnutí ANO nemuselo mít možnost zkontrolovat, co má ten člověk za sebou, třeba tam byla nějaká předznamenání. Anebo neměli možnost ho otestovat v jiných pozicích, kde by ten tlak na něj nebyl tak vysoký,“ myslí si.

Chomutovská kauza bude mít při blížících se krajských volbách jen malý dopad na rozhodování voličů, domnívá se také Eichler. „Nemyslím si, že by to mělo mít vliv nad rámec Ústeckého kraje, to není v této chvíli ta debata,“ prohlásil. Podle něj je dokonce možné, že nezmění výsledky příliš ani v Ústeckém kraji.