TÉMA

Patrik Eichler

ANO vyloučilo Hrabáče, kampaň v Ústeckém kraji povede Brabec

Předsednictvo opozičního ANO rozhodlo o vyloučení obviněného chomutovského primátora Marka Hrabáče z hnutí, oznámil po hlasování jeho šéf Andrej Babiš. Lídrem volební kampaně pro krajské volby v Ústeckém kraji bude místopředseda ANO Richard Brabec. Vedení ANO také uložilo karlovarské organizaci, aby učinila kroky k vypovězení koaliční smlouvy na tamním magistrátu kvůli obvinění radního pro dopravu Petra Bursíka (ODS).
13. 8. 2024Aktualizováno13. 8. 2024|

Kampaň do voleb chtějí politická uskupení rozjet po prázdninách

Skončila lhůta pro rozhodnutí úřadů o kandidátech do zářijových voleb. Do hlasování o krajských zastupitelích podala politická uskupení 183 kandidátních listin. Ve 27 senátních obvodech se celkem utká 169 uchazečů. V obou případech je zájemců méně než při minulém hlasování. Sněmovní strany a hnutí plánují utratit za kampaň ke krajským volbám přes 270 milionů korun, nejvíce ANO a ODS. Masivněji oslovovat voliče chtějí politická uskupení po prázdninách.
2. 8. 2024|

Když po Palachovi přišlo jen ticho, stal se další pochodní. Před 50 lety se upálil student Jan Zajíc

„Protože se navzdory činu Jana Palacha vrací náš život do starých kolejí, rozhodl jsem se, že vyburcuji Vaše svědomí jako pochodeň č. 2. Nedělám to proto, aby mne někdo oplakával, nebo proto, abych byl slavný, anebo snad že jsem se zbláznil. K tomuto činu jsem se odhodlal proto, abyste se už vážně vzchopili a nedali sebou vláčet několika diktátory,“ vysvětlil osmnáctiletý student Jan Zajíc svůj radikální čin. Přesně před padesáti lety, na výročí „Vítězného února“, se v jednom z domů na pražském Václavském náměstí polil hořlavinou a zapálil.
25. 2. 2019|

Palach neříkal: Já se obětuji, abyste mne uctívali. Co dnes skrývá jeho odkaz?

„Palach byl především bojovník. A současně byl citlivým mladíkem. Je to zvláštní kombinace, okolí ho vnímalo jako citlivého, čistého kluka, ale zároveň podle vzpomínek přátel ze základní školy měl rád zbraně, dělal s kamarády různé lotroviny, měl u sebe zbraň svého otce,“ říká historik Petr Blažek, který spolu s dalšími osobnostmi, které se zabývaly životem Jana Palacha, odpověděl na otázky webu ČT24. Existují témata, která zůstávají ve stínu? A jaký je dnes Palachův odkaz?
16. 1. 2019|