Kampaň do voleb chtějí politická uskupení rozjet po prázdninách

UK: Patrik Eichler a Ondřej Leinert hovořili o krajských a senátních volbách (zdroj: ČT24)

Skončila lhůta pro rozhodnutí úřadů o kandidátech do zářijových voleb. Do hlasování o krajských zastupitelích podala politická uskupení 183 kandidátních listin. Ve 27 senátních obvodech se celkem utká 169 uchazečů. V obou případech je zájemců méně než při minulém hlasování. Sněmovní strany a hnutí plánují utratit za kampaň ke krajským volbám přes 270 milionů korun, nejvíce ANO a ODS. Masivněji oslovovat voliče chtějí politická uskupení po prázdninách.

Pokud se opozici podaří nastolit nějaké celostátní téma, viz v minulosti poplatek u lékaře, pak jí to může v krajských volbách pomoci, soudí redaktor Hospodářských novin Ondřej Leinert. Ale zatím takové téma podle něho nastoleno nebylo. Tyto volby jsou zároveň vždycky určitým referendem o vládě. Čeká volební účast kolem 40 procent.

Komentátor Listů a ředitel Masarykovy demokratické akademie Patrik Eichler si myslí, že kampaň do krajských voleb se nebude věnovat krajským tématům. Bude podle něho probíhat mezi dvěma bloky, vládní pětikoalicí a hnutím ANO. „Bude to tedy o osobním sporu, o Andreje Babiše a jeho minulosti, přítomnosti a budoucnosti,“ soudí komentátor.