TÉMA

Chomutovská kauza

Primátorem Chomutova se po obviněném Hrabáčovi stal Petrilák

Exprimátora Chomutova Marka Hrabáče (zvolen za ANO) obviněného v kauze machinací s veřejnými zakázkami nahradí primátorův náměstek Milan Petrilák (ANO). Na pondělním jednání ho zvolili zastupitelé, hlasovalo pro něj 26 zastupitelů ze 33 přítomných. Náměstkem zůstává Milan Märc (Nový Sever), dalším náměstkem byl zvolen Pavel Tůma (ANO). Hrabáčovi hrozí až dvanáct let vězení, je ve vazbě, zastupitelem však zůstává.
včeraAktualizovánopřed 5 h hodinami|

Zastupitelé Ústeckého kraje přijali Hrabáčovu rezignaci

Bývalý primátor Chomutova Marek Hrabáč (zvolen za ANO) rezignoval na funkci radního i zastupitele Ústeckého kraje. Zastupitelé v pondělí jeho rezignaci přijali. Původně měli hlasovat o jeho odvolání. Jeho agendu převezme radní Jan Růžička (KDU-ČSL, zvolen na kandidátce ODS). Hrabáč je obviněný v kauze údajného ovlivňování veřejných zakázek. Stále také zůstává ve vazbě.
9. 9. 2024|

Radní Karlových Varů Bursík oficiálně rezignoval, nahradí ho Linhart

Radní Karlových Varů Petr Bursík (ODS) oficiálně rezignoval na svou funkci v radě města. Nadále zůstává zastupitelem. Důvodem odchodu je jeho obvinění v takzvané chomutovské kauze, která se týká ovlivňování veřejných zakázek. Bursík se cítí nevinen, přesto svou funkci uvolněného zastupitele opouští. Mandát mu podle zákona zaniká až půlnocí. V radě města ho nahradí Viktor Linhart (ODS). Na rozdíl od Bursíka nebude uvolněným zastupitelem.
3. 9. 2024|

ANO v Karlových Varech vypovědělo koaliční smlouvu se SPOLU

Hnutí ANO v Karlových Varech vypovědělo kvůli obvinění radního pro dopravu Petra Bursíka (ODS) koaliční smlouvu s koalicí SPOLU. Ve vedení města byly strany společně s uskupením Karlovaráci. S nimi chce ANO spolupracovat, v zastupitelstvu budou mít nadále většinu, řekla primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová (ANO). Ukončení koaliční spolupráce uložilo karlovarskému ANO celostátní vedení.
20. 8. 2024Aktualizováno20. 8. 2024, 19:54|

ANO vyloučilo Hrabáče, kampaň v Ústeckém kraji povede Brabec

Předsednictvo opozičního ANO rozhodlo o vyloučení obviněného chomutovského primátora Marka Hrabáče z hnutí, oznámil po hlasování jeho šéf Andrej Babiš. Lídrem volební kampaně pro krajské volby v Ústeckém kraji bude místopředseda ANO Richard Brabec. Vedení ANO také uložilo karlovarské organizaci, aby učinila kroky k vypovězení koaliční smlouvy na tamním magistrátu kvůli obvinění radního pro dopravu Petra Bursíka (ODS).
13. 8. 2024Aktualizováno13. 8. 2024, 19:27|

Policie obvinila karlovarského radního Bursíka z ODS

Policie obvinila karlovarského radního pro dopravu Petra Bursíka (ODS) v souvislosti s chomutovskou korupční kauzou. Návrh na vzetí do vazby nepodá. Stíhán je pro trestný čin zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, za což mu hrozí až osmileté vězení, řekla náměstkyně ústecké krajské státní zástupkyně Kateřina Doušová. Bursík už pozastavil své členství v ODS. Podle magistrátu je obviněná i vedoucí městského odboru technického v Karlových Varech Eva Pavlasová. V Chomutově radní svolali na 3. září mimořádné zastupitelstvo, na kterém pravděpodobně odvolají primátora Marka Hrabáče (ANO), který je rovněž obviněn.
12. 8. 2024Aktualizováno12. 8. 2024, 18:06|

ANO bude řešit, jak naloží s příspěvky od obviněného Hrabáče, píše iRozhlas

Předsednictvo ANO bude v úterý kromě hlasování o vyloučení obviněného chomutovského primátora Marka Hrabáče řešit i to, jak naloží s jeho příspěvky hnutí. Server iRozhlas v sobotu uvedl, že od roku 2016 to bylo celkem čtrnáct darů v celkové hodnotě 267 859 korun.
10. 8. 2024|

Soud poslal Hrabáče do vazby

Tři ze 14 obviněných v kauze machinací s tendry včetně chomutovského primátora Marka Hrabáče (ANO) a bývalého šéfa Správy a údržby silnic Ústeckého kraje Libora Tačnera jdou do vazby, rozhodl ve čtvrtek okresní soud. Vyhověl tak návrhu žalobce Jana Svobody. Důvody pro vzetí do vazby byly obava z maření vyšetřování, z ovlivňování svědků a obava z pokračování trestné činnosti. Soud důvodům vyhověl, žalobce ale upustil od jednoho z důvodů u Tačnera, a sice že by pokračoval v trestné činnosti.
8. 8. 2024Aktualizováno8. 8. 2024, 20:32|

Karlovarský radní Bursík kvůli chomutovské kauze rezignuje

Karlovarský radní Petr Bursík (ODS) po dohodě s primátorkou Andreou Pfeffer Ferklovou (ANO) v pondělí rezignuje na svou funkci. Zajímá se o něj policie v souvislosti s chomutovskou korupční kauzou. Obviněn v tuto chvíli není. Při zásahu na magistrátu v Karlových Varech se policie soustředila na Bursíkův technický odbor. V současné době je radní na dovolené. Po sobotním návratu politika ze zahraničí s ním chtějí jednat i občanští demokraté.
8. 8. 2024Aktualizováno8. 8. 2024, 20:22|

Chomutovská kauza je impulsem k větší kontrole, říká Kulhánek

Státní zástupce obvinil celkem čtrnáct lidí a pět firem v kauze kolem primátora Chomutova Marka Hrabáče (ANO). Hnutí už primátora stáhlo z kandidátky pro krajské volby a hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO) předpokládá, že Hrabáč bude z hnutí vyloučen. „Je to dobrý podnět k tomu projít kontrolní mechanismy veřejných zakázek,“ poznamenal v Událostech, komentářích hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (KOA).
8. 8. 2024|

ANO stahuje Hrabáče z kandidátky, žalobce mu navrhne vazbu

Výbor hnutí ANO stáhl chomutovského primátora Marka Hrabáče z kandidátky v Ústeckém kraji pro krajské volby. Ústecké krajské předsednictvo ANO poté Hrabáče navrhlo vyloučit také z hnutí. Primátor byl obviněn kvůli machinaci s tendry, stejně jako třináct dalších lidí a pět firem. Krajští radní mezitím ve středu odvolali obviněného ředitele Správy silnic a údržby Ústeckého kraje Libora Tačnera. Na něj, na Hrabáče a ještě na jednu osobu navrhne žalobce vazbu, soud o ní rozhodne ve čtvrtek.
7. 8. 2024Aktualizováno7. 8. 2024, 22:09|

Žalobce navrhne vazbu pro tři obviněné v chomutovské kauze, včetně primátora

Žalobce navrhne soudu, aby poslal do vazby tři ze čtrnácti obviněných v případu údajného ovlivňování veřejných zakázek. Je to chomutovský primátor Marek Hrabáč (ANO), bývalý ředitel Správy a údržby silnic Ústeckého kraje Libor Tačner a třetím je podle informací ČTK Ladislav Šmucr. Okresní soud v Chomutově bude mít čtyřiadvacet hodin na rozhodnutí, řekla náměstkyně krajské státní zástupkyně Kateřina Doušová.
7. 8. 2024Aktualizováno7. 8. 2024, 21:52|

Policie kvůli veřejným zakázkám zadržela i primátora Chomutova

Policie při zásahu kvůli podezření na manipulaci v zadávání veřejných zakázek zadržela přes deset lidí, mezi nimi také chomutovského primátora Marka Hrabáče (ANO). Řekla to náměstkyně krajské státní zástupkyně Kateřina Doušová. Policisté zasahují nejen v Ústeckém, ale také v Moravskoslezském, Středočeském i Karlovarském kraji – například na magistrátu v Karlových Varech. Zásah se týká ještě daňové trestné činnosti a podezření z korupce, doplnila žalobkyně. Dodala, že zatím nepadlo žádné obvinění.
6. 8. 2024Aktualizováno6. 8. 2024, 14:13|