Žalobce navrhne vazbu pro tři obviněné v chomutovské kauze, včetně primátora

Události v regionech: Devatenáct obviněných v kauze ovlivňování zakázek (zdroj: ČT24)

Žalobce navrhne soudu, aby poslal do vazby tři ze čtrnácti obviněných v případu údajného ovlivňování veřejných zakázek. Je to chomutovský primátor Marek Hrabáč (ANO), bývalý ředitel Správy a údržby silnic Ústeckého kraje Libor Tačner a třetím je podle informací ČTK Ladislav Šmucr. Okresní soud v Chomutově bude mít čtyřiadvacet hodin na rozhodnutí, řekla náměstkyně krajské státní zástupkyně Kateřina Doušová.

Policie po úterním zásahu v případu údajných machinací s veřejnými zakázkami v Ústeckém kraji obvinila čtrnáct lidí a pět firem, viní je z několika zločinů spojených s korupcí. Důvodem pro uvalení vazby na tři ze čtrnácti obviněných v případu je podle Kateřiny Doušové obava z maření vyšetřování, ovlivňování svědků a obava z pokračování v trestné činnosti.

Součástí vyšetřování je podle Doušové zajišťování majetku. „Policie má zájem zajistit majetek, který by mohl souviset s trestnou činností. Jedná se o milionové částky. Podrobnosti s ohledem na vyšetřování nebudeme poskytovat,“ uvedla.

„Osoby jsou stíhány pro zločin přijetí úplatku, zločin zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, zločin zkrácení daně a poplatku a také pro přečin zneužití pravomoci úřední osoby a dále přečin podplácení. Vzhledem k tomu, že se jedná o větší počet osob, tak ne všechny osoby jsou stíhané pro tyto všechny trestné činy,“ vyjmenovala Doušová. Mezi stíhanými jsou také úředníci. Nejpřísnější trest hrozí za zločin přijetí úplatku, a to až dvanáct let.

Pachatelé nebo společnosti v úmyslu zvýhodnit konkrétní stavební společnosti vytvořili systém, kdy si vzájemně poskytovali majetkové a jiné výhody, popsala trestnou činnost Doušová. „K trestné činnosti mělo docházet od roku 2022 do současné doby,“ upřesnila. Dodala, že se jednání obviněných týkalo stavebních zakázek různých veřejných zadavatelů. „Policie některé obviněné poté, co jim předala usnesení o zahájení trestního stíhání a následně k věci vyslechla, propouští postupně ze zadržení,“ řekla Doušová. Potvrdila, že obviněný je také advokát Tomáš Kindl.

Webové stránky firmy Rocknet nefungují, stejně tak je mimo provoz web Správy a údržby silnic Ústeckého kraje, která ale mezi obviněnými firmami není. „Nefunguje nám web, protože nám vzali servery,“ řekla náměstkyně ředitele krajské příspěvkové organizace Lenka Holovská bez dalších podrobností.

V hledáčku policie je i karlovarský radní pro oblast dopravy Petr Bursík z ODS. V minulosti pracoval jako obchodní ředitel firmy Rocknet, která je na seznamu obviněných spolu s jejím jednatelem Ladislavem Šmucrem. Také v Bursíkově kanceláři v úterý kriminalisté zasahovali. V práci ale nebyl, je na dovolené v zahraničí.

Firma Rocknet zahájila ve středu práce na silnici nedaleko jihočeského Tábora. „Pro nás není důležitá nějaká interní záležitost našeho dodavatele, ale smlouva a aby práce proběhly v termínu a kvalitě, jak je ve smlouvě,“ poznamenal mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Podle Babiše už je Hrabáč z hnutí „prakticky vyškrtnut“

Hrabáč je obviněný z přijetí úplatku, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, zkrácení daně a ze zneužití pravomoci úřední osoby. Policie ho zadržela v úterý.

„Následovat by mělo to, že by měl rezignovat ze všech funkcí, protože to máme v etickém kodexu hnutí ANO. Pokud je obviněn a souvisí to s jeho funkcí, měl by je opustit a měl by opustit i řady hnutí,“ reagoval hejtman Jan Schiller (ANO). Dodal, že z toho nemá radost a že to hnutí poškodí.

Šéf ANO Andrej Babiš navrhl, aby výbor hnutí vyškrtl Hrabáčovo jméno z kandidátní listiny ke krajským volbám, ten tak následně učinil. Ústecké krajské předsednictvo ANO později navrhlo Hrabáče vyloučit i z hnutí, sdělil Babiš, který dodal, že se tak stane a „prakticky už je (Hrabáč) vyškrtnut“.

Vzhledem k tomu, že je Hrabáč krajským radním pro dopravu a obviněný je také ředitel Správy a údržby silnic Ústeckého kraje, vnímá hejtman určitou spojitost. „My musíme ctít presumpci neviny. Obvinění ještě nic neznamená,“ uvedl Schiller. Podle pozdějšího vyjádření předsednictva ale zároveň zahájením trestního stíhání bylo jednoznačně poškozeno dobré jméno hnutí, tím spíš, že má jít o trestnou činnost páchanou v souvislosti s výkonem veřejné funkce.

Ve vyjádření předsednictvo kraje též uvádí, že se s Hrabáčem, kterého policie zadržela, nelze spojit, nemůže se tedy k navrženému vyloučení vyjádřit. S ohledem na další možné poškozování jména hnutí ANO je podle krajské organizace třeba věc řešit neprodleně.

Hrabáče zastupuje jeho náměstek

Hrabáče zatím v úřadě zastupuje jeho první náměstek Milan Märc (Nový Sever). O dalším postupu bude město informovat až v pondělí. Märc, který nemá ambici primátora v jeho funkci nahradit, řekl, že se zřejmě uskuteční mimořádné zastupitelstvo, chce si ale vyslechnout i verzi obviněného primátora.

„Ještě čekáme na některé informace, které k nám dorazí, a očekávám, že v pondělí bychom vydali oficiální tiskovou zprávu, co se bude dít dál,“ popsal Märc. Na mimořádném zastupitelstvu by podle něj mohlo být ve hře odvolání Hrabáče z funkce, potažmo i celé rady. Náměstek zdůraznil, že pokud půjde Hrabáč nakonec před soud, bude důležitý také rozsudek. Současnému primátorovi hrozí až 12 let vězení.

Kromě Ústeckého kraje policisté zasahovali také v kraji Karlovarském, Moravskoslezském a Středočeském.