ANO stahuje Hrabáče z kandidátky, žalobce mu navrhne vazbu

Události: Chomutovského primátora obvinili z machinace s tendry (zdroj: ČT24)

Výbor hnutí ANO stáhl chomutovského primátora Marka Hrabáče z kandidátky v Ústeckém kraji pro krajské volby. Ústecké krajské předsednictvo ANO poté Hrabáče navrhlo vyloučit také z hnutí. Primátor byl obviněn kvůli machinaci s tendry, stejně jako třináct dalších lidí a pět firem. Krajští radní mezitím ve středu odvolali obviněného ředitele Správy silnic a údržby Ústeckého kraje Libora Tačnera. Na něj, na Hrabáče a ještě na jednu osobu navrhne žalobce vazbu, soud o ní rozhodne ve čtvrtek.

Vedení Ústeckého kraje rovněž rozhodlo o tom, že agendu chomutovského primátora převezme dočasně radní Jan Růžička (KDU-ČSL, zvolen na kandidátce ODS). Vedením Správy a údržby silnic Ústeckého kraje pověřili radní dosavadní náměstkyni ředitele Lenku Holovskou. Informoval o tom hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO). Kraj podle něj prověří v reakci na úterní zatýkání všechny zakázky správy silnic od roku 2018, které se týkají firem zmiňovaných ve vyšetřování případu.

Šéf ANO Andrej Babiš sdělil, že pro vyškrtnutí Hrabáče z kandidátky byli všichni členové ústeckého krajského výboru. Hrabáč je konkrétně obviněný z přijetí úplatku, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, zkrácení daně a ze zneužití pravomoci úřední osoby. Policie ho zadržela v úterý. V případě odsouzení hrozí Hrabáčovi až dvanáct let vězení.

Ve středu večer také ústecké krajské předsednictvo ANO navrhlo Hrabáče z hnutí vyloučit, podle Babiše se tak stane a „prakticky už je (Hrabáč) vyškrtnut“. S Hrabáčem se údajně nelze spojit, nemůže se tedy k navrženému vyloučení vyjádřit. S ohledem na další možné poškozování jména hnutí ANO je podle krajské organizace nicméně třeba věc řešit neprodleně.

„V tomto jsme v hnutí nekompromisní. Selhání jedince v regionu nelze nikdy stoprocentně vyloučit, ale podstatné je, že pokud tak nastane, okamžitě končí. To nastane i v tomto případě. Tím se hnutí ANO liší od tradičních stran. Nikoho krýt nebudeme,“ napsal předtím místopředseda ANO Karel Havlíček.

Sám Babiš byl v říjnu 2017 obviněn v kauze Čapí hnízdo pro podezření z dotačního podvodu a pro poškození finančních zájmů EU. Soudní líčení v kauze, kterou policie vyšetřovala od roku 2015 a v níž státní zástupce podal obžalobu v březnu 2022, začalo předloni v září.

Pražský městský soud pak 9. ledna 2023 zprostil Babiše i jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou obžaloby. Nepravomocný rozsudek odvolací soud zrušil, Městský soud v Praze ale letos v únoru už podruhé dospěl k závěru, že skutek nebyl trestným činem. Státní zástupce i nadále trvá na tom, že byla společnost vyvedena účelově, proti rozsudku se znovu odvolal. Šéf hnutí ANO a Nagyová obžalobu od počátku odmítají.

V kauze machinace s tendry jsou kromě Hrabáče obviněni také ředitelka Zooparku Chomutov Věra Fryčová, ředitel Správy a údržby silnic Ústeckého kraje Libor Tačner nebo jednatel jirkovské firmy Rocknet Ladislav Šmucr i samotná společnost. Kromě Ústeckého kraje policisté zasahovali také v kraji Karlovarském, Moravskoslezském a Středočeském. V hledáčku policie je tak i karlovarský radní pro oblast dopravy Petr Bursík z ODS. V minulosti pracoval jako obchodní ředitel firmy Rocknet. Také v Bursíkově kanceláři v úterý kriminalisté zasahovali. V práci ale nebyl, je na dovolené v zahraničí.

Voliči si toho ani nevšimnou, míní analytici

Za nového krajského lídra si vedení ANO může vybrat kohokoliv z kandidátky vyjma Hrabáče. Možnost vyškrtnout ho z kandidátky nicméně definitivně skončila 3. srpna. Voliči se tak zřejmě ve volebních místnostech dozvědí informaci o tom, že nekandiduje, podobně, jako kdyby se odstěhoval nebo zemřel.

Politický analytik Lukáš Jelínek předpokládá, že jméno Hrabáče na kandidátce dle volebního zákona bude. „Voliči hnutí ANO tady tímto způsobem nějak příliš zmateni podle mě nebudou, protože pan Hrabáč je jedno z dalších jmen, která třeba uvázla v nějakých klientelisticko-korupčních sítích. Ovšem voliči stran jako je ANO, zvlášť v posledních letech, mnohem intenzivněji volí centrálního stranického lídra, v tomto případě Andreje Babiše,“ popsal Jelínek.

Upozornil také na to, že i v těchto dnech se šéf hnutí ANO na sociálních sítích nevyjadřuje k osudu chomutovského primátora, ale chrlí kritiku na současnou vládu kvůli řadě celostátních důvodů. „A takhle se bude k tomu stavět hnutí ANO i jeho voliči, vlastně absence pana Hrabáče si podle mě ani pořádně nevšimnou,“ poznamenal.

Studio ČT24: Politický analytik Lukáš Jelínek k vyškrtnutí Hrabáče z kandidátky (zdroj: ČT24)

Podobného názoru je i šéfkomentátor Deník.cz a bývalý poslanec za ANO Martin Komárek. „Skalní příznivci hnutí to nebudou brát v potaz,“ souhlasí s Jelínkem. Čeští voliči podle něj navíc hlasují „pro Babiše nebo pro anti-Babiše“ a krajští lídři pro ně nemají příliš velký význam. Ačkoliv může Hrabáčovo zadržení reputaci hnutí poškodit, do krajských voleb zbývá ještě dost času se ke kauze nějak postavit, myslí si Komárek.

Případu může podle něj v každém případě využít dosavadní opozice v Ústeckém kraji, tedy strany současné vládní koalice. „Jde o slušný náboj do houfnice vládních stran, která toho určitě využije, protože má aktuálně nízkou popularitu.“ Krajské volby označil Komárek za častý nástroj zúčtování voličů s vládou v případě, že s ní nejsou spokojeni. Využívání kauz k pošpiňování protivníka vidí na obou stranách nicméně jako standardní součást politického boje, „u které ale nevěřím, že u voličů zabere,“ uvažuje Komárek.

Studio ČT24: Šéfkomentátor Deník.cz Martin Komárek k vyškrtnutí Hrabáče z kandidátky (zdroj: ČT24)