TÉMA

Lukáš Jelínek

ANO podle zápisu z Hradu nezpochybnilo nutnost zvyšovat věk odchodu do penze

Zástupci ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu, nicméně nesouhlasí s konkrétním mechanismem navrženým vládou. Vyplývá to ze záznamu o březnovém jednání o důchodové reformě mezi prezidentem Petrem Pavlem, zástupci vlády v čele s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) a politiky ANO Karlem Havlíčkem, Alenou Schillerovou a Alešem Juchelkou. ANO v uplynulých týdnech shodu popíralo. Havlíček sdělil, že ho šokovalo zveřejnění interního zápisu, který nebyl odsouhlasen jedním z aktérů schůzky.
24. 4. 2024Aktualizováno24. 4. 2024, 21:50|

Fiala označil Pavlův projev za povzbuzující, Okamura za snahu vyvinit vládu z jejích chyb

Zástupci vládních stran na novoročním projevu prezidenta republiky Petra Pavla oceňují vyváženost a povzbuzující vyznění. Z opozice zaznívají hlasy, že Pavel zvolil témata, která současnému kabinetu nahrávají.
1. 1. 2024Aktualizováno1. 1. 2024, 15:57|

Ke slovu jste se nedostali kvůli Babišovi a Okamurovi, míní Pekarová Adamová. Nevěřím svým vlastním uším, reagoval Juchelka

Koalice ve sněmovně prosadila změny v penzích i přes kritiku opozice. V dolní komoře parlamentu se odehrála opět dlouhá diskuze, opozice neprosadila zamítnutí předlohy, její vrácení k opětovnému projednání do druhého čtení ani pozměňovací návrhy a chce se obrátit na Ústavní soud. Hnutí ANO je podle místopředsedy poslaneckého klubu Aleše Juchelky přesvědčené, že nemělo dostatek prostoru u řečnického pultu. To ale šéfka sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) odmítá a kritizuje opozici za několikahodinové obstrukce. Sněmovní schůze o změnách v důchodovém systému byla hlavním tématem Událostí, komentářů.
27. 7. 2023|

Stranám ubývají členové. Rozrůstají se jen SPD a STAN

Za poslední rok ubyli členové skoro všem politickým stranám a hnutím zastoupeným ve sněmovně. Ve svých členských základnách zaznamenaly většinou úbytek kolem tří procent. Nejvíce straníků ztratila meziročně ODS, naopak největší nárůst pozoruje hnutí SPD. Kromě SPD přibyli členové jen Starostům a nezávislým. KSČM a ČSSD, které v dolní komoře po posledních sněmovních volbách nejsou, jich loni ztratily pětinu.
18. 3. 2023|

Fischer by byl favoritem nepřímé volby. V přímé to bude mít těžké, říkají komentátor Dolejší i analytik Jelínek

Pavel Fischer se podruhé uchází o post prezidenta republiky, ale i tentokrát to bude mít v přímé volbě těžké. „Dnes by uspěl v nepřímé volbě, ale chybí mu emoce nebo charisma. Je člověk racionální, a to voliči v přímé volbě neocení,“ míní komentátor a reportér Seznam Zpráv Václav Dolejší. Podle politického analytika Lukáše Jelínka bude pro Fischera složité oslovovat lidi přímo v terénu, problém vidí i v tom, které voliče by vlastně měl oslovit. Na jedné straně byl spolupracovníkem Václava Havla, což by mohlo navádět k lépe postaveným a vzdělanějším městským voličům, ty ale mohou odradit jeho konzervativní postoje, poukázal Jelínek v Událostech, komentářích, kde spolu s Dolejším hodnotil Fischerovu kandidaturu.
23. 11. 2022|

Tři měsíce do voleb už běží kampaň, program ale zatím strany moc nemají, hodnotí politologové

Přesně za tři měsíce začínají volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Podle nejnovějších předvolebních průzkumů mají největší podporu hnutí ANO společně s koalicí Pirátů a Starostů. Následuje je koalice Spolu, kterou tvoří ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Kampaň již některé strany podle politologů začaly, neopírá se ale příliš o program.
8. 7. 2021Aktualizováno8. 7. 2021, 17:21|

Piráti a Starostové budou ve sněmovních volbách kandidovat společně

Piráti půjdou do letošních sněmovních voleb v koalici se Starosty a nezávislými. Rozhodlo o tom internetové hlasování všech členů Pirátů o koaliční smlouvě obou subjektů. Celostátní výbor STAN smlouvu podpořil dvaadevadesáti procenty hlasů už minulý čtvrtek.
12. 1. 2021Aktualizováno12. 1. 2021, 15:32|

Zeman je rád, že Válková nechce být ombudsmankou, Hamáček souhlasí s nominací Valachové

Miloš Zeman si váží rozhodnutí Heleny Válkové (ANO) nekandidovat na ombudsmanku. Nevidí důvod svou nominaci stahovat, když ji Válková sama odmítla, řekl Blesku.cz. Prezident si ale prý umí představit, že by na tuto pozici navrhl poslankyni ČSSD Kateřinu Valachovou. K příslušnému návrhu vyzval předsedu sociálních demokratů Jana Hamáčka, který se pro Českou televizi vyjádřil, že je o návrhu připraven jednat.
12. 1. 2020Aktualizováno12. 1. 2020, 15:12|
Události komentáře

Vitvar: Málokterý ministr rozuměl kultuře. Ale Staněk neví, co dělá, a je v tom razantní

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) má po svém nečekaném odvolání šéfů Národní galerie a olomouckého Muzea umění situaci uklidnit, jak mu to doporučilo vedení sociální demokracie. Jenže on nic neuklidní, myslí si vedoucí kulturní rubriky časopisu Respekt Jan H. Vitvar. Staněk je podle něj v očích kulturní scény nedůvěryhodný a udělal by lépe, kdyby odstoupil. Řekl to v pořadu Události, komentáře.
10. 5. 2019|
Události komentáře

Zimola neměl výsledky, tandem s Hamáčkem nefungoval, shodl se hejtman Bernard a analytik Jelínek

Odcházející první místopředseda ČSSD Jiří Zimola neměl ve své stranické funkci výsledky a jeho tandem s šéfem strany Janem Hamáčkem nefungoval. V Událostech, komentářích se na tom shodl hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard (ČSSD) a politický analytik Lukáš Jelínek z Masarykovy demokratické akademie, která je straně blízká.
9. 11. 2018|