Prezident Pavel jmenoval dva nové ministry

Jmenování nových ministrů Vlčka a Kulhánka (zdroj: ČT24)

Prezident Petr Pavel na Pražském hradě v úterý dopoledne jmenoval ministra pro místní rozvoj Petra Kulhánka a ministra průmyslu a obchodu Lukáše Vlčka (oba STAN). Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) je nyní kompletní. Premiér následně oba uvedl do úřadu. V případě Vlčka premiér očekává, že naváže na práci předchůdce Jozefa Síkely (STAN). Zaměřit by se měl na jadernou energetiku, podporu podnikání či digitalizaci, dodal. Kulhánek by se podle něj vedle digitalizace stavebního řízení měl věnovat komplexní strategii obnovy území po povodních a rozhýbání bytové výstavby.

Pavel uvedl, že je rád, že po krátkém období vládní nejistoty může jmenovat nové ministry a umožnit kabinetu, aby mohl plnohodnotně pokračovat v plnění svých úkolů.

Situace nových členů vlády se podle hlavy státu liší. Zatímco Vlček přebírá pomyslnou štafetu v kontinuitě, Kulhánek dostane resort mimo jiné s jistým personálním deficitem po odchodu Pirátů z vlády. „Samozřejmě také za situace, kdy jeden z hlavních projektů, na kterém ministerstvo pracovalo, je ve stadiu, které bychom mohli nazvat částečnou destrukcí a budováním na tom, co zůstalo,“ poznamenal Pavel v souvislosti s digitalizací stavebního řízení.

Podobnost mezi ministry vidí v tom, že mají před sebou úkoly mimořádně důležité pro Česko a jeho občany. Zmínil dokončení tendru na stavbu jaderných bloků v Dukovanech nebo právě digitalizaci stavebního řízení, ale především obnovu území poničeného nedávnými povodněmi. Novým členům kabinetu popřál sílu a odhodlání, jejich vládním kolegům dobrou vůli při spolupráci.

Pavel zároveň požádal parlamentní opozici, aby přistoupila konstruktivně k opatřením, která bude vláda nucena dělat k dokončení hlavních projektů. První místopředseda hnutí STAN Vlček i bývalý hejtman Kulhánek představili Pavlovi své priority v pondělí.

Kulhánek bude kromě digitalizace řešit i následky povodní

Kulhánek se ještě během úterý chystá odjet na Jesenicko, s tamními politickými představiteli bude řešit pomoc po nedávných povodních. Po uvedení do funkce řekl, že už ráno s politiky z povodněmi poškozených regionů konzultoval situaci na on-line poradě. „Představovali jsme investiční a neinvestiční programy pomoci, potřebovali jsme zpětnou vazbu,“ nastínil.

Při řízení MMR chce sázet na otevřenou a intenzivní komunikaci. „Poprosil jsem všechny šéfy sekcí a další kolegy, aby byli maximálně sdílní. Na zítra (středu) a další dny mám naplánované schůzky se všemi vrchními řediteli a dalšími zaměstnanci,“ řekl novinářům. Ministerstvu chce věnovat stejnou energii, jakou dosud dával vedení Karlovarského kraje, dodal.

Ministerstvu chce věnovat stejnou energii, jakou dosud dával vedení Karlovarského kraje. Ke svému jmenování ministrem Kulhánek přistupuje jako ke „křtu ohněm“. „Nemám zkušenost s vysokou politikou, ale to, myslím, ani není moje mise. Ta je velmi věcná, aby se skutky, které jsou očekávány, naplnily,“ je přesvědčený Kulhánek. Zároveň dodal, že se bude snažit rozeběhnuté procesy urychlit a další projekty spustit co nejdříve.

Kulhánek jmenován ministrem pro místní rozvoj (zdroj: ČT24)

Premiér Fiala Kulhánkovi popřál, aby úřad co nejdříve přešel z krizového do standardního režimu. Komunální politik s dlouholetými zkušenostmi z krajské politiky má podle předsedy vlády zkušenosti na to, aby složitou situaci zvládl. „Je to schopný manažer, který rozumí problematice regionu, jeho potřebám,“ věří Fiala.

Je podle něj třeba, aby dále probíhala spolupráce mezi resorty, kterých se týká digitalizace stavebního řízení. Technickým stavem řešení se momentálně zabývá náměstek člena vlády na MMR Karel Trpkoš. Ten byl vyřešením otázky digitalizace pověřen dočasným koordinátorem stavebního řízení, tedy ministrem dopravy Martinem Kupkou (ODS), náměstkem na MMR ho jmenoval Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Trpkoš podle Kulhánka na úřadu zůstane minimálně deset až dvanáct týdnů do doby, než se schválí dočasná legislativní změna ve stavebním řízení. Nově jmenovaný ministr s ním plánuje ohledně digitalizace komunikovat na denní bázi.

Kulhánek jmenován ministrem pro místní rozvoj (zdroj: ČT24)

Vlček: Je potřeba vysvětlovat naše kroky

Nový ministr průmyslu po uvedení do funkce zmínil, že jeho mandát je ohraničený jedním rokem, který schází do voleb. „Není možné, aby Vlček honil mnoho zajíců,“ konstatoval s tím, že chce plnit úkoly tak, aby funkci ministra mohl dělat i v následujícím funkčním období.

Vlček chce před volbami komunikovat o krocích, které musela vláda v uplynulých letech podniknout. „Je velmi důležité vysvětlit, proč jsme investovali do některých věcí, proč jsme si museli utáhnout opasek jinde,“ prohlásil s odkazem na energetickou krizi spojenou se začátkem ruské invaze na Ukrajinu.

Vlček jmenován ministrem průmyslu a obchodu (zdroj: ČT24)

Premiér předchozímu ministru Síkelovi poděkoval a ocenil, jak se popasoval s krizemi, které na Česko v uplynulých letech dopadaly. „Přeji mu mnoho úspěchů v nové roli (eurokomisaře), která je pro Česko také velmi důležitá,“ nechal se slyšet Fiala, který také očekává plynulý přechod mezi ministry, protože Vlček už se podílel například na přípravě podkladů pro programové prohlášení vlády.

Vlček by se měl také zaměřit na podporu podnikání, zjednodušování administrativy, kdekoliv to jde, ale také na digitalizaci, doplnil Fiala. Za další důležité téma označil investice. Od Vlčka očekává i permanentní komunikaci se svazy a zaměstnavateli, ale také práci na úpravě parametrů Green Dealu.

Za prioritu Fiala označil také dokončení podpisu smlouvy na dostavbu v Dukovanech. „Otevírá se také nová cesta v jaderných technologiích,“ dodal. Zmínil nedávné oznámení, že polostátní energetická společnost ČEZ naváže strategickou spolupráci s firmou Rolls-Royce SMR při vývoji malých modulárních reaktorů. Vlček zmínil mezi velkými projekty výstavbu teplovodu do Brna či mnohamiliardovou investici amerického výrobce polovodičů onsemi.

Vlček stejně jako Fiala poděkoval Síkelovi. Ten poukázal na Vlčkovu ochotu spolupracovat, pracovitost a trpělivost. Fialovi před odchodem do Evropské komise poděkoval za to, že ho v roce 2021 jako tehdy neznámého ekonoma do vlády vzal a riskoval tak. Uvedl, že se ve své práci snažil nepřekvapovat a všechny kroky předem vydiskutovat.

Vlček ve vládě nahrazuje Síkelu, který by se měl stát novým českým eurokomisařem. Kulhánek nastupuje na ministerstvo pro místní rozvoj po končícím předsedovi Pirátů Ivanu Bartošovi, který v kabinetu skončil před několika dny. Fiala jej navrhl odvolat, protože podle něj nebyl schopný manažersky dotáhnout digitalizaci stavebního řízení. Resort dočasně vedl vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Prezident Pavel v pondělí přijal Síkelovu demisi. K pátku 11. října pak ve vládě skončí také ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty). Jeho pozici se premiér Fiala rozhodl dále neobsazovat, agendu převezme ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).