Bartoš oznámil Fialovi odchod Pirátů z vlády, jeho resort má dočasně řídit Jurečka

Události: Vládní krize (zdroj: ČT24)

Vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) na středečním jednání vlády řekl premiéru Petru Fialovi (ODS), že Piráti kabinet opustí. Další kroky jsou závislé na tom, kdy svůj zamýšlený krok udělají, uvedl po zasedání kabinetu Fiala. Oznámil také, že hlavě státu Petru Pavlovi již odeslal formální návrh na odvolání Bartoše, kterému vytýká problémy s digitalizací stavebního řízení. Řízením ministerstva pro místní rozvoj by měl Pavel podle návrhu premiéra dočasně pověřit vicepremiéra Mariana Jurečku (KDU-ČSL).

Bartoš uvedl, že očekává rezignaci od obou dalších dalších ministrů za Piráty, tedy ministra zahraničí Jana Lipavského a ministra pro legislativu Michala Šalomouna. Ten pro ČT zareagoval, že je připraven demisi podat, pokud stranické orgány odhlasují odchod z vlády.

„Ivan Bartoš mi řekl, že Piráti odejdou z vlády. S tím teď pracuji a podle toho budu postupovat dál,“ uvedl Fiala. Budou podle něj následovat koaliční jednání a další kroky závislé na tom, kdy Piráti zamýšlený krok udělají, dodal. Zopakoval, že Piráty z kabinetu nikdo nevyhazuje. Trvá na tom, aby se do pondělí aktuální situace vyřešila a bylo jasno.

Vyjádření ministra Bartoše k odstoupení z vládní koalice (zdroj: ČT24)

„Na jednání vlády jsem poprosil Piráty, aby zvážili, zda opravdu odcházet z kabinetu. Budeme s nimi spolupracovat dál,“ zareagoval na Bartošovo rozhodnutí předseda Starostů Vít Rakušan. Stanovisko Pirátů nechtěl zpochybňovat, přiznal ale, že by se mu s nimi vládlo lépe.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) zmínil, že logika koaličního vládnutí je taková, že v případě odchodu jedné ze stran se nejprve rozdělí resorty mezi koalice a jejich členské strany, až pak se řeší personálie. „Nejde to naopak,“ zdůraznil Stanjura.

Bartoše mají dočasně nahradit Jurečka s Kupkou

Fiala věří, že Jurečkovo pověření bude jen krátkodobé a kabinet bude brzy složený jen z plnohodnotných ministrů. „Věřím, že pověření Mariana Jurečky bude krátkodobé, protože očekávám, že se podaří velmi rychle vládu dostat do podoby, kdy budou všichni ministři plně ve svých funkcích, nikoliv provizorní,“ zdůraznil premiér.

Stejně jako šéf resortu dopravy Martin Kupka (ODS), pověřený místo Bartoše dočasně digitalizací stavebního řízení, má i Jurečka podle premiéra úspěšnou zkušenost s digitalizací ve svém resortu.

Premiér se zároveň ohradil proti tvrzením, že s Bartošem v úterý v souvislosti s odvoláním mluvil pouze po telefonu. Připomněl odpolední, ale hlavně ranní jednání. „Strávili jsme spolu nejmíň hodinu, kdy jsem mluvil o nespokojenosti s digitalizací stavebního řízení a chtěl slyšet konkrétní kroky, které udělá,“ řekl Fiala. To, jak Bartoš schůzku interpretoval, premiéra jen utvrdilo v tom, že nedokáže v případě problémů digitalizace vnímat realitu. Zdůraznil, že lidsky si Bartoše cení a oceňuje dosavadní spolupráci.

Piráti plánují o odchodu z vlády hlasovat od pátku do pondělního večera na svém internetovém fóru. Ministr pro legislativu Michal Šalomoun už potvrdil, že pokud strana odchod z vlády odhlasuje, je připraven podat demisi. Rezignovat chce ve stejném případě také ministr zahraničí Jan Lipavský, který ale odchod vlády spojuje i s odchodem ze strany.

Spekulace o Lipavském

V médiích se mezitím objevily zprávy, že Lipavský by mohl ve vládě pokračovat jako nestraník za jinou vládní stranu. Sám Lipavský to přímo nevyloučil. Prezident Petr Pavel už dal najevo, že by takovému řešení nebránil, pokud na tom bude v koalici shoda. Lipavského práce v čele diplomacie si cení.

V pondělí 30. září se také prezident Pavel sejde s Bartošem i předsedy dalších koaličních stran, večer by měl věc prodiskutovat znovu s předsedou vlády. Prezident ze zasedání OSN v New Yorku do Prahy vzkázal, že chce slyšet, jaká je představa premiéra o složení vlády, kdo bude mít jaké kompetence a kdo se postará o dotažení digitalizace. Důležité je podle něj také zachovat stabilitu a kontinuitu.

Jurečka: Přicházím jako krizový manažer

Marian Jurečka na sociální síti X uvedl, že přijal Fialovu výzvu, aby převzal dočasné krizové řízení ministerstva pro místní rozvoj. Sám sebe později označil za „krizového manažera“, jehož funkční tým z resortu práce a sociálních věcí má systém uvést do funkčního stavu. „Důvodem je, že se náš IT tým na ministerstvu práce a sociálních věcí osvědčil při úspěšném vybudování klientské zóny Jenda, má největší kapacity a může s digitalizací pomoci,“ věří.

Své dočasné řízení ministerstva nevidí na dlouho. „Předpokládám, že to bude velmi krátká doba, maximálně několik týdnů,“ uvedl Jurečka. Díky expertní analýze vláda podle něj ví, jaké jsou příčiny problémů digitalizace stavebního řízení a možnosti řešení. „Je to běh na dlouhou trať. Bude to stát nemalé prostředky i úsilí, ale musíme to opravit,“ napsal Jurečka. Jinak je podle něj v ohrožení ekonomika, výstavba domů a dostupné bydlení.

Politolog: Odchod Pirátů je pro obě strany úleva

„Vládní koalice současnou krizi bez větších šrámů přežije,“ uvedl v pořadu 90' ČT24 politolog Lubomír Kopeček z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Podobné spory, jako je ten kolem návrhu na odvolání Ivana Bartoše, jsou podle něj standardní. V minulé a doposud ani v současné vládě se ale neobjevily a veřejnost si tak na ně odvykla, míní politolog.

„Pro všechny strany je to spíš úleva,“ dodal Kopeček. Upozornil, že Piráti rychlým oznámením odchodu z vlády umožnili sami sobě před volbami „zrevitalizovat v opozici svůj profil antiestablishmentové strany“, zatímco vládě dali prostor „projasnit její profil,“ myslí si Kopeček.

90' ČT24: Piráti a odchod z vlády (zdroj: ČT24)