Lipavskému se nelíbí pirátská interpretace vládnutí. Připustil demisi a konec ve straně

Brífink Pirátů k odvolání ministra Bartoše z vlády (zdroj: ČT24)

SPOLU začalo cestu ke složení vlády s ANO Andreje Babiše, uvedl na tiskové konferenci vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti). Krok premiéra, který oznámil, že navrhne Bartošovo odvolání z funkce ministra pro místní rozvoj a vicepremiéra pro digitalizaci, označil za podraz. O možném odvolání nepadlo ráno dle Bartoše ani slovo. Piráti hovoří o tom, že byli jako celek „vykopnuti“. O odstoupení od koaliční smlouvy bude hlasovat celostátní fórum Pirátů. Ministr zahraničí Jan Lipavský řekl, že v případě odhlasování odchodu podá demisi a zároveň asi odejde i ze strany.

„Kdybych to ranní jednání měl nazvat jedním slovem, byl to podraz, který postrádal lidskou slušnost,“ prohlásil na tiskové konferenci Ivan Bartoš. Dodal, že premiér mu zavolal s oznámením o konci na ministerstvu pro místní rozvoj pouze půl hodiny před brífinkem, kde rozhodnutí oznámil veřejně.

O budoucnosti Pirátů ve vládě chce Bartoš jednat s koaličními Starosty a jejich předsedou i ve formátu lídrů celé vládní koalice K5. Rozhodnutí o svém konci v čele Pirátů Bartoš přehodnocovat nechce. Nové vedení si strana zvolí 9. listopadu, zopakoval. Na brífinku také uvedl, že Piráti budou žádat přesun jednání o rozpočtu na příští rok, který má vláda projednávat ve středu. „Stále jsme ale zatím součástí koalice,“ dodal.

Celostátní fórum Pirátů bude o odstoupení od koaliční smlouvy hlasovat od pátku 27. září ráno do pondělí 30. září do 20:00, vyplývá z příspěvku na stranickém internetovém fóru. Piráti zkrátili lhůty, aby o odchodu z vlády nehlasovali až o následujícím víkendu, přesto by mělo rozhodnutí padnout až večer v den, kdy má Bartoš podle Fialy ve vládě skončit. Po internetovém hlasování celostátního fóra, kam spadají všichni členové strany, trvá zveřejnění výsledků obvykle několik desítek minut.

„Respektuji, že se věci hýbou tímto směrem. Pokud Piráti odhlasují odchod z vlády, tak podám demisi,“ řekl večer ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), který je na pracovní návštěvě USA. Odešel by ale rovnou asi i od Pirátů, upozornil. „To, co zaznívalo na pirátské tiskové konferenci, bych asi nebyl schopen podepsat. Neříkám, že vše tam bylo špatně. Ale celá interpretace vládnutí se posunula způsobem, který já už nejsem schopný hájit,“ ujasnil.

Na dotaz, zda má představu, jaká bude jeho další stranická příslušnost, odpověděl: „Tohle není fotbal, abych dvě nebo tři sezony běhal za Spartu a potom nastoupil za Slavii. Já si to úplně neumím představit, ale uvidíme, co přinese příští týden.“

Ministr Lipavský k odchodu Pirátů z vlády (zdroj: ČT24)

ODS odmítá slova o schůzce

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek na tiskové konferenci řekl, že podle kuloárních informací jednal Fiala pod tlakem ministrů dopravy Kupky, financí Zbyňka Stanjury, hejtmana Martina Kuby a místopředsedy sněmovny Jana Skopečka (všichni ODS). Ti mu podle Michálka měli hrozit, že pokud Piráty z vlády „nevyhodí“, skončil by on sám.

„My z vlády neodcházíme, byli jsme vykopnuti,“ prohlásil také Michálek. Pirátští ministři pro legislativu Michal Šalomoun a zahraničí Jan Lipavský dle něho budou postupovat ve shodě s klubem.

Události: Ivan Bartoš končí ve vládě (zdroj: ČT24)

Premiér Fiala odmítl, že by o odvolání Bartoše rozhodl pod tlakem schůzky se spolustraníky. „Absolutně odmítám řeči o tom, že jsem jednal pod tlakem údajné schůzky, které se měl zúčastnit Martin Kupka, Zbyněk Stanjura, Jan Skopeček či Martin Kuba. Nikdy se takováto schůzka neuskutečnila,“ napsal na síti X. Rozhodl se prý sám po setkání s Bartošem.

Proti tvrzení se ohradili i Stanjura, Skopeček a Kuba. „Argumentovat schůzkami, které nikdy neproběhly, je absurdní. Měl jsem dnes několik schůzek, ale žádnou s kýmkoliv z ODS na téma odvolání Ivana Bartoše,“ napsal na síti X Stanjura. „Je to úplný nesmysl, (...) o odvolání pana ministra jsem se dozvěděl z tiskové konference,“ prohlásil Skopeček.

„Naposledy jsme spolu mluvili v sobotu odpoledne, když se sčítaly výsledky voleb. Když už bylo jasné, jak to dopadne, tak mi Petr Fiala po telefonu gratuloval k vítězství. Ale od té doby jsme spolu nemluvili a nevím, co si mám o výroku Pirátů myslet,“ řekl Kuba.

Události, komentáře: Olga Richterová (Piráti), Martin Dvořák (STAN) a Martin Kuba (ODS) o situaci Pirátů (zdroj: ČT24)

Omluvte se, vyzval Kuba

„Všem jsem dnes musel vysvětlovat, že kolegyně Richterová s celou partou Pirátů lžou a vymýšlí si nesmysly, že jsem někde mluvil s premiérem, že jsem něco říkal k odvolání Bartoše,“ prohlásil Kuba později v Událostech, komentářích. O odvolání Bartoše se prý dozvěděl z médií. Richterové vzkázal, aby buď dokázala, že premiér s ním svůj krok konzultoval, nebo aby se mu Piráti omluvili.

„To panu Kubovi věřit můžeme, nebo nemusíme,“ podotkla poslankyně Olga Richterová. Fiala podle ní většinou „unáhlené podrazy“ nedělá. Zachoval se způsobem, který mu není vlastní, míní. „Jeho rozhodnutí tak může být odrazem tlaku, kterému podle mě podlehl. Pan Kuba je podle mnoha různých lidí jeho silným názorovým oponentem ve straně,“ okomentovala. Kubovi se omluvit odmítla. „Nemám za co,“ dodala.

90' ČT24: Budoucnost Pirátů ve vládní koalici (zdroj: ČT24)

„Kmotři zůstanou kmotry, i když je přetřete na fialovo,“ podotkla také na brífinku Pirátů místopředsedkyně strany Klára Kocmanová. Podobně se vyjádřila i Richterová. „Slabý premiér podlehl kmotrům,“ řekla. „Nepřistoupíme na šaškárny, ať nás premiér Fiala odvolá všechny,“ dodala. Stejně jako Michálek dala Bartošovo odvolání do souvislosti s klientelismem a tlakem proti digitalizovanému stavebnímu řízení.

Šalomoun řekl, že vláda ve stávajícím koaličním formátu končí a že ho to mrzí. Vláda podle něj nebyla ušetřena potíží od covidu přes uprchlickou a energetickou krizi po povodně. Podle Šalomouna se podařilo hned po nástupu současného kabinetu zabránit tomu, aby Česko platilo miliardové pokuty za to, že včas neplnilo závazky vůči Evropské unii hlavně v legislativní oblasti. Vládě se podle něj dařilo také bojovat s byrokracií i vybudovat vládní analytický útvar.

Rakušan: Piráti a STAN by měli ve vládě zůstat

Piráti ve sněmovních volbách v roce 2021 kandidovali spolu se Starosty. Bartoš bude s Vítem Rakušanem, šéfem hnutí STAN, jednat ve středu. „Zaznívalo ‚společně do vlády, společně do opozice‘. Uvidíme, jak toto teď funguje,“ poznamenal Bartoš.

Rakušan míní, že by Piráti a STAN měli ve vládě jako koalice zůstat. „Netěší mě, že Piráti zvažují odchod z vlády. Ztotožňuji se spíš s tím, co ještě dnes (v úterý) ráno říkali oni sami, že voliči chtějí řešení důležitých problémů,“ poznamenal. „Obávám se, že odchodem se důvěra voličů nezískává. My, Starostové, máme v úmyslu dál prosazovat to, co jsme voličům slíbili a co od nás očekávají,“ dodal Rakušan.

„Když z kabinetu odejdou jen Piráti, vláda bude mít ve sněmovně stále většinu. Když odejde i STAN, tak by tomu tak nebylo. Nemyslím si, že je v tuto chvíli rozumné odevzdat zemi do náruče populistů,“ okomentovala místopředsedkyně STAN Michaela Šebelová.

Události: Kritizované stavební řízení (zdroj: ČT24)

Problémy s digitalizací stavebního řízení

Fiala Bartošovo odvolání vysvětlil tím, že Bartoš podle něj není schopný manažersky dotáhnout digitalizaci stavebního řízení. Od středy bude mít digitalizaci na starost tým v čele s ministrem dopravy Kupkou. Ta by měla několikanásobně zrychlit povolování staveb, například u jednoduchých projektů kabinet hovořil o jednom měsíci.

Schválení stavebního zákona slavil Bartoš loni v březnu, tehdy také jeho úřad vyhlásil novou soutěž na dodavatele digitálního řízení a sliboval, že oproti dřívějšímu tendru ušetří přes miliardu. V září ale soutěž zrušil antimonopolní úřad. Kvůli blížícímu se termínu tak ministerstvo vybralo dodavatele softwaru bez soutěže, odklad digitalizace resort odmítal. Na jaře začalo testování první verze systému.

Systém se nakonec podařilo spustit prvního července. Na funkčnost softwaru si od začátku stěžovali úředníci i stavebníci. Ministr Bartoš ale digitalizaci hájil a sliboval postupné opravy chyb. Opozice chtěla kvůli problémům svolat mimořádnou schůzi sněmovny, ke kritice se navíc přidali i někteří koaliční partneři Pirátů. Premiér ale tehdy odmítal výzvy z opozičních lavic, aby Ivan Bartoš vládu opustil. Sám ministr obhajoval software na plénu sněmovny ještě na začátku září, kdy jej označil za funkční a průchozí.