Fiala navrhne odvolání Bartoše z postu vicepremiéra a ministra

Premiér Fiala navrhne odvolání ministra Bartoše (zdroj: ČT24)

Premiér Petr Fiala (ODS) navrhne prezidentovi Petru Pavlovi odvolání Ivana Bartoše (Piráti) z funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj ke 30. září. Důvodem je nezvládnutí digitalizace stavebního řízení, podle premiéra ji Bartoš není schopen dotáhnout do konce. Fiala dodal, že své rozhodnutí nepovažuje za vypovězení koaliční smlouvy a vyzval Piráty, aby nominovali nového kandidáta. Piráti na svém internetovém fóru také začali řešit možný odchod z kabinetu.

Fiala řekl, že je spokojený s prací ostatních ministrů nominovaných Piráty. O svém rozhodnutí informoval předem koaliční partnery i prezidenta Petra Pavla. Ten avizoval, že se s Bartošem a předsedy dalších koaličních stran sejde v pondělí.

Od středy bude mít digitalizaci stavebního řízení na starost tým v čele s ministrem dopravy Martinem Kupkou (ODS).

„Po projednání analýzy digitálního stavebního řízení na vládě minulou středu a po dnešním (úterním) ranním rozhovoru s panem vicepremiérem Ivanem Bartošem jsem bohužel nabyl jistoty, že není schopen tuto digitalizaci manažersky dotáhnout do úspěšného konce a myslím, že si ani nepřipouští, v jakém reálném stavu proces digitalizace stavebního řízení je,“ uvedl Fiala. Premiér dodal, že Bartošovi opakovaně dával čas na vyřešení situace, ale úspěšný konec je v nedohlednu.

Fiala uvedl, že si lidsky i osobně Bartoše váží a vždy se na něj mohl spolehnout. „Toto rozhodnutí nedělám s lehkým srdcem, ale digitalizace je klíčový projekt pro modernizaci českého státu a nemůžeme si dovolit žádné další průtahy,“ konstatoval. Jako člověk odpovědný za naplňování programového prohlášení a fungování vlády nevidí nyní jiné řešení než výměnu ministra.

Politolog: Fialovo nejodvážnější rozhodnutí

Politolog Milan Školník uvedl, že premiér se dlouhodobě při koaličních neshodách vyjadřoval v tom smyslu, ať si koaliční partneři situaci vyřeší sami. „Nyní se to nebojím označit za vůbec nejodvážnější rozhodnutí, personální rozhodnutí vůči koaličnímu partnerovi,“ podotkl Školník s tím, že druhou věcí je pak i výsledek voleb, který se také promítl i do rozhodnutí a podle něj je dobře, že to premiér přiznal.

V souvislostí s digitalizací Školník zmínil, že zasahuje úřady, kde mají koaliční partneři své starosty, zastupitele a ti to přenášejí výše. „Je možné, že tak trošku vnímá, že digitalizace poškodila nejen Piráty ve volbách, ale celou pětikoalici jako takovou.“ Podotkl, že nyní neví, jak to budou Piráti stranicky řešit. „Představit si Pirátskou stranu bez Ivana Bartoše po 13 letech jeho působení, byl jednoznačnou tváří strany, je to problematické pár měsíců před sněmovními volbami. Asi bych předpokládal, že ve vládě zůstane, že to dojedou do konce období, ale očividně premiér Fiala i koaliční partneři měli jiný názor.“

Zmínil, že by v rámci politické kultury bylo až skandální, kdyby Bartoš v úterý ráno jel na schůzku s Fialou a nic netušil. „Myslím, že už dříve musela proběhnout nějaká vyjednávání se zbytkem poslanců, poslaneckým klubem. Takové rozhodnutí není samozřejmé udělat bez diskuze s koaliční stranou jako takovou,“ podotkl.

Politolog Milan Školník k odvolání ministra Bartoše (zdroj: ČT24)

Úterní setkání

Bartoš se s Fialou setkal v úterý dopoledne, kde spolu řešili situaci ve vládě a právě digitalizaci stavebního řízení. Bartoš krátce po schůzce poznamenal, že víkendové volby přinesly špatné výsledky Pirátům, ale moc dobrý výsledek neznamenaly ani pro koalici jako celek. „Byla to facka pro Piráty, kteří neobhájili své pozice, ale zároveň i ne moc dobrý výsledek pro koalici jako celek. Bavili jsme se hodně o prioritách vlády směrem k občanům, co je pro občany důležité,“ uvedl.

Vyjádření šéfa Pirátů Bartoše po schůzce s premiérem (zdroj: ČT24)

Podle Bartoše bylo témat k jednání hodně. „Představil jsem priority, ať už je to urychlené schválení zákona o podpoře bydlení, garance investic do výstavby dostupného bydlení a to, jakým způsobem nakládat s modernizačním fondem.“ Podle něj by to mělo být tak, aby peníze šly domácnostem a snižovaly jejich náklady, než třeba „energobaronům“.

S premiérem prý přitom podle něho našli shodu. „Bavili jsme se i o digitalizaci a o tom, že musíme zabrat, protože riziko, že by v zemi mohly vládnout hnutí ANO s podporou SPD a komunistů, není budoucnost pro Českou republiku,“ uvedl. Setkání s Fialou bylo podle Bartoše prvním krokem ke shrnutí toho, jak se pětikoalici daří. „Na koaliční smlouvě se nic nemění, společné cíle se nemění, prostě makáme dál,“ uzavřel.

Reakce na kritiku

V souvislosti s kritikou ohledně digitalizace stavebního řízení i od některých zástupců pětikoalice Bartoš po schůzce s Fialou řekl, že členové vlády by se měli navzájem podporovat. „Ne vždy se tak děje, ale ani já nemám kontrolu nad tím, co zaznívá po České republice směrem k vládě, někdy od vlastních straníků a děje se to i jiným stranám,“ podotkl s tím, že by ale měla vláda táhnout za jeden provaz. „Možná to bylo také tím, že byly krajské volby, tak snad se v tomto směru situace nyní uklidní.“

Po volebním neúspěchu Bartoš oznámil rezignaci na post v čele strany. Řekl ale, že to nechápe jako důvod, aby opustil také post vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Před schůzkou novinářům řekl, že Piráti nejsou na odchodu z vlády. „Ve vládě není předsedkyně jedné z koaličních stran, vicepremiér (Vlastimil Válek, TOP 09) není předseda koaliční strany,“ podotkl.

„V rámci koaliční smlouvy jsme dali nějaký slib lidem. Krajské volby jsem s účastí Pirátů ve vládě nespojoval, není to na stole,“ uvedl. Připomněl, že koncem roku 2021 bylo pro koaliční smlouvu 82,1 procenta Pirátů.

Spolu s Bartošem k 9. listopadu skončí i celé předsednictvo strany. Piráti celorepublikově ze všech stran zaznamenali největší propad. Přišli o 96 krajských zastupitelů, budou mít jen tři v Plzeňském kraji.

Ohledně toho, zda by se odchod z vlády mohl stát tématem kandidátů na nástupce šéfa Pirátů, nechtěl předbíhat. „Zatím nikdo neoznámil kandidaturu na předsedu a já bych tímto směrem neuvažoval. My děláme věci, které jsou správné, ne ty, které jsou pragmaticky výhodné,“ uvedl Bartoš. Vláda má před sebou velké úkoly z programového prohlášení, které nejsou hotové, dodal.

„Facka pro koalici, rána pěstí pro Piráty“

Politolog z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Petr Jüptner v reakci na ranní schůzku uvedl, že je zřejmé, že se hnutí ANO povedlo udělat z těchto voleb částečné „referendum o vládě“. „Co je ale poměrně zarážející, já jsem předpokládal, že bude potřeba vyšší volební účast na to, aby dosáhlo svého cíle, ale ANO zaznamenalo výrazný úspěch i při relativně nízké volební účasti,“ podotkl a dodal, že v tomto smyslu jde opravdu o facku, protože ANO se povedlo i přes utlumenou koncovku volební kampaně v době povodní zmobilizovat dost voličů.

„Naopak je zřejmé, že řada voličů vládní koalice zůstala doma, takže facka to bezpochyby je, pro Piráty to je rána pěstí,“ dodal s tím, že není ale důvod k naprosté panice. „Poslanecké volby jsou pro Piráty úplně jinou disciplínou a už jsme o tom mluvili před volbami – krajské volby jsou disciplína, která jim nemusí úplně svědčit. Ten pirátský výsledek před čtyřmi lety byl zcela výjimečný a byl daný souhrou unikátních okolností.“

Studio ČT24: Politolog Jüptner k situaci Pirátů (zdroj: ČT24)