Bartoš rezignoval na post v čele Pirátů

Předseda Pirátů Ivan Bartoš rezignoval na post v čele strany, oznámil v neděli večer. Spolu s ním končí i celé republikové předsednictvo. Jde o reakci na špatný výsledek v krajských a senátních volbách. V sobotu již dalo předsednictvo své funkce k dispozici. Stranu povedou do výběru nového vedení, který by se měl odehrát 9. listopadu.

„Republikové předsednictvo Pirátů na základě výsledků v krajských a senátních volbách rezignuje na své funkce ve vedení strany. Kromě předsedy Ivana Bartoše i místopředsedkyně a poslankyně Klára Kocmanová, europoslankyně Markéta Gregorová a zastupitelka obce Krnsko Dominika Poživilová Michailidu. Místopředsedkyně Pirátů Jana Holomčík Leitnerová podala rezignaci již dříve během dne, ve vedení skončí posledního září,“ napsal Bartoš na sociálních sítích.

„Vedl jsem Pirátskou stranu bezmála patnáct let a od té doby jsme od party dobrovolníků došli až do českého a Evropského parlamentu a do vlády. Naši lidé se vždy snažili ve všech patrech politiky odvádět dobrou práci pro lidi a dodávali reálná zlepšení. Přesto se nám ji opakovaně nepodařilo obrátit ve slušný volební výsledek,“ prohlásil.

Série neúspěchů Pirátů v posledních dvou volbách je pro něj osobně „velkou ránou a zároveň zprávou, že je potřeba nový vítr ve vedení strany“. O funkci se znova ucházet nehodlá.

„Piráti vyrostli zdola a poradíme si i dál. Děláme politiku pro lidi, máme spoustu rozdělané práce. A bylo by nezodpovědné, možná až pokrytecké, od ní utéct. To nikdy neuděláme. Věříme, že se z toho oklepeme a nalezneme cestu k tomu, jak lidem doručit výsledky naší práce, přestože za námi nestojí žádné vlivné lobby ani nevlastníme žádné mediální domy,“ sdělil také Bartoš.

Kocmanová lituje toho, že pirátští zastupitelé nemohou kvůli debaklu ve volbách pokračovat ve své práci v krajích. Cítí kvůli tomu osobní odpovědnost, uvedla v tiskové zprávě.

Podle Gregorové se budou muset Pirátům změnit priority. Michailidu hodlá až do výběru nového vedení pokračovat s dosavadním předsednictvem v rozpracovaných změnách. Dodala, že ani rezignací jejich práce nekončí.

Členka Republikového výboru Jana Michailidu k rezignaci vedení strany (zdroj: ČT24)

Leitnerová rezignovala už dříve

Leitnerová oznámila svou rezignaci již dříve během neděle. „K poslednímu září rezignuji z postu místopředsedkyně Pirátů. Měla jsem jako členka předsednictva v gesci právě volby a kampaně, spojila jsem s nimi svůj mandát a deklarovala, že v případě neúspěchu skončím,“ uvedla Jana Holomčík Leitnerová, která stála v čele krajské kandidátky v Jihomoravském kraji.

Dosavadní jihomoravská krajská radní pro sociální a rodinnou politiku je ve vedení Pirátů od letošního lednového zasedání celostátního fóra. Strana v jejím kraji neobhájila žádný z dosavadních deseti mandátů, po zisku třinácti procent hlasů v roce 2020 ji letos podpořila jen tři procenta voličů.

Celorepublikově znamenaly krajské volby největší propad ze všech stran právě pro Piráty, kteří přišli o 96 krajských zastupitelů a budou mít jen tři v Plzeňském kraji.

Premiér rozhodnutí odstoupit respektuje

Premiér Petr Fiala (ODS) Bartošovo rozhodnutí odstoupit respektuje. Prohlásil, že s ním bude jednat o dalším postupu. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) předpokládá, že o dalších krocích a dopadech na koalici se bude jednat v příštích dnech.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) dříve v Otázkách Václava Moravce v reakci na rezignaci Holomčík Leitnerové řekl, že nedokáže předjímat, jak budou Piráti reagovat na výsledek voleb. Doufá ale, že se nerozhodnou opustit kabinet.

„Neuvítal bych odchod Pirátů. Vláda je v této sestavě vládou stabilní, vyjadřuje už tři roky, že umí najít správná řešení,“ uvedl Rakušan.

Piráti nemají jiné výrazné tváře, říká Kubičko

„Po takto prohraných volbách zpravidla ve stranách dochází k úklidu, dochází k tomu, že předseda vezme na sebe odpovědnost,“ poznamenal pro ČT komentátor Českého rozhlasu Plus Radko Kubičko. Pirátům se podle něj nepovedlo svým voličům ani členům vysvětlit, proč na krajích záleží.

Kubičko k rezignaci předsednictva Pirátů (zdroj: ČT24)

„Co je nejdůležitější, a to je velmi nestandardní, že nemá nějaké lídry, kteří by mohli nahradit stávající vedení,“ myslí si. Připomněl, že Bartoš už jednou chtěl předat vedení někomu jinému, ale nepodařilo se mu to právě proto, že je zdaleka nejviditelnější tváří strany.

Z hlediska angažmá Pirátů ve vládě neznamená tento krok však nejspíše nic, domnívá se Kubičko. Jak Piráti, tak vládní politici již zmiňovali, že krajské volby se vlády až tolik netýkají.