TÉMA

KDU- ČSL

Charita v Brně chce přesunout centrum pro bezdomovce do Židenic. Místní a radnice mají obavy

Diecézní charita Brno na podzim plánuje opravit centrum pro lidi bez domova v Bratislavské ulici. Proto ho chce dočasně přesunout do bývalého domova pro seniory v Táborské ulici. Vedení Židenic a někteří obyvatelé s přesunem nesouhlasí, obávají se nárůstu kriminality a množství odpadků v okolí. Charita slibuje, že provoz přizpůsobí tak, aby místní nijak neomezoval.
3. 5. 2024|

Stát chce zvýšit podporu energeticky úsporných dřevostaveb

Výstavbu energeticky úsporných dřevostaveb bude stát více podporovat. Ministerstvo životního prostředí chce na novostavby, modernizace i opravy přispívat z programu Nová zelená úsporám, řekl v pátek ministr Petr Hladík (KDU-ČSL).
26. 4. 2024|

Některá města omezí brigády, stěžují si na vyšší náklady

Kvůli novele zákoníku práce, podle které se dohody přiblížily klasickému pracovnímu poměru a brigádníci mají nárok na dovolenou nebo příplatky za víkendy a svátky, budou v létě některá města omezovat letní brigády. Znamenalo by to pro ně totiž vyšší náklady a složitější administrativu. Některé provozy se bez brigádníků ale neobejdou a náklady jim vzrostou o desítky procent.
15. 4. 2024|

Agrární komora hrozí dalším kolem protestů

Dalšími protesty pohrozili členové Agrární komory. Chtějí, aby vláda do konce měsíce svolala mimořádnou schůzi a projednala jejich požadavky. Žádají například úlevu od administrativy nebo omezení bezcelního dovozu z Ukrajiny. Na nedělním sněmu Agrární komory v Brně sklidily potlesk projevy prezidenta komory Jana Doležala i viceprezidentů Martina Pýchy a Leoše Říhy. Oba byly velmi kritické vůči krokům současné vlády na podporu zemědělců.
7. 4. 2024|

Protesty hnutí Fridays for Future pět let poté. O klimatu se diskutuje více, konec uhlí se přiblížil

Studenti si v pátek v Praze připomněli první akci svého hnutí Fridays for Future, která se konala v Česku právě před pěti lety. Ochrana životního prostředí se podle nich za tu dobu posunula, ale pořád není politickou prioritou.
15. 3. 2024|

„Demisi,“ pokřikovali zemědělci před Strakovou akademií na ministra Výborného

Protest zemědělců před Úřadem vlády skončil, organizátoři vyzvali účastníky, aby se v klidu rozešli. Během odpoledne k protestujícím promluvil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Podle něj si vláda problémy v zemědělství uvědomuje, mrzí ho proto prohlášení organizátorů akce, že nebyla naplněna jejich očekávání podpory. Zemědělci zaparkovali svou techniku na silnici od Čechova mostu ke Strakově akademii a v centru Prahy způsobili dopravní kolaps. Kvůli přestupkům během protestů policie zajistila dva lidi.
7. 3. 2024Aktualizováno7. 3. 2024, 20:26|

Zemědělci budou ve čtvrtek protestovat v Praze i dalších regionech. Nestačí jim dosavadní kroky vlády

Zemědělci budou ve čtvrtek znovu protestovat. Informovali o tom zástupci Agrární komory, Zemědělského svazu a dalších organizací. Chystají se projet částí Prahy, především po nábřeží, ale také dalšími regiony. Místa protestů upřesní podle mluvčí Agrární komory ČR Barbory Pánkové v úterý. Zemědělci považují ústupky ministra Marka Výborného (KDU-ČSL) za nedostatečné. Ten v pátek sdělil, že vláda vyšla některým z pěti požadavků farmářů vstříc, a na pondělní avízo reagoval slovy, že nechce jednat pod ultimáty.
4. 3. 2024|

Dohoda bez příslibu peněz. Stát podpoří transformační program Třineckých železáren, schválila vláda

Stát podpoří transformační program Třineckých železáren, kterým chtějí ocelárny snížit svou uhlíkovou stopu. Ze spolupráce by měly vzejít projekty na modernizaci tamní výroby a snížení její energetické náročnosti. Počítá s tím memorandum mezi vládou, skupinou Třinecké železárny – Moravia Steel a Moravskoslezským krajem, které ve středu schválil kabinet. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) po jednání vlády upozornil na to, že memorandum neznamená příslib žádných peněz od státu.
28. 2. 2024Aktualizováno28. 2. 2024, 18:17|

Zemědělství bez dotací nežije, je to celoevropský problém, říká Horská. S Rusnokem volají po jejich zjednodušení

Podle bývalého guvernéra ČNB a expremiéra Jiřího Rusnoka i členky NERV a poradkyně předsedy vlády Heleny Horské jsou největším problémem v zemědělství přebujelé dotace a otázka jejich efektivity. V pořadu Otázky Václava Moravce se shodli na tom, že je potřeba jejich výrazné zjednodušení. Nad otázkou stavu tuzemského zemědělství a ekonomiky debatovali spolu s exministryní práce a sociálních věcí a poradkyní ČMKOS Janou Maláčovou (SOCDEM). Všichni mluvčí se shodli na tom, že je potřeba českou ekonomiku restrukturalizovat.
25. 2. 2024|

Stát snížil dotaci na střešní fotovoltaické panely, víc poputuje na úsporné úpravy domů

Stát představil změny v programu Nová zelená úsporám. Od čtvrtka snížil dotaci na střešní fotovoltaiky s tím, že zlevnily. Vyšší příspěvek naopak dostanou ti, kdo se pustí do větších úprav domu s cílem snižování energetické náročnosti. Některé firmy změny podmínek udělení dotací zneužily a naléhaly na zákazníky, aby rychle podepsali smlouvy, za což je kritizoval ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).
16. 2. 2024|

Návrh na výpověď bez udání důvodu dělí koalici

Návrh NERV na zavedení výpovědi bez udání důvodu za cenu zvýšení odstupného nemá podporu celé vládní koalice. Zjistila to Česká televize. Plán uvolnit díky snazšímu propouštění zaměstnanců český trh práce podporuje jen vládní ODS, TOP 09 a část Starostů. Proti jsou naopak zatím lidovci a Piráti.
10. 2. 2024|

Potíže českého zemědělství? Podle farmářů byrokracie a kolísavé ceny komodit

Čeští zemědělci upozorňují na přemíru byrokracie, velké množství kontrol nebo kolísavé ceny komodit. To vše podle nich vede k nejistotě v podnikání. Na situaci upozorňovali už na několika protestních akcích a další chystají.
10. 2. 2024|

S vyjasněním střelby na fakultě je třeba počkat na závěry inspekce, upozornil ve sněmovně Rakušan

Poslanci v úterý odpoledne projednávali okolnosti prosincové střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, jednání zahájili minutou ticha za oběti útoku. Dle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) v případu existují bílá místa a relevantní otázky, s odpověďmi je třeba ale počkat na závěry Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Sněmovna v úterý také zrychleně schválila posun termínu pro vyřazování emisních povolenek či přidělení průměrných důchodů i těm disidentům, kteří neplatili dostatečně dlouho odvody.
16. 1. 2024Aktualizováno16. 1. 2024, 20:32|

Záchranáři v Mikulově mají novou základnu. Vyjedou rychleji, přibylo i místo na odpočinek

Nové stanoviště zdravotnické záchranné služby začalo fungovat v Mikulově na Břeclavsku. To původní už záchranářům nevyhovovalo polohou, ani technologiemi. Výjezdy by teď měly být navíc rychlejší. Výstavba vyšla na víc než 84 milionů korun, další peníze byly třeba na pořízení vybavení. Jihomoravský kraj postupně dokončuje modernizaci všech základen záchranky.
4. 1. 2024|

Lidé by se mohli zbavit dluhů během tří let. Vládní návrh ale naráží u části koaličních poslanců

Koaliční poslance rozděluje vládní návrh zákona, podle kterého by se lidé mohli zbavit dluhů během tří let. Návrh už čtyři měsíce čeká na druhé čtení ve sněmovně – dosud totiž neexistuje shoda na podmínkách pro odpuštění závazků. Pokud Česko zkrácení osobního bankrotu nepřijme, hrozí mu pokuta od Evropské komise.
4. 1. 2024|

Fiala označil Pavlův projev za povzbuzující, Okamura za snahu vyvinit vládu z jejích chyb

Zástupci vládních stran na novoročním projevu prezidenta republiky Petra Pavla oceňují vyváženost a povzbuzující vyznění. Z opozice zaznívají hlasy, že Pavel zvolil témata, která současnému kabinetu nahrávají.
1. 1. 2024Aktualizováno1. 1. 2024, 15:57|

Median: V listopadu by volby vyhrálo ANO, podpora SPD klesla

Volby do sněmovny by v listopadu vyhrálo hnutí ANO se ziskem 34,5 procenta hlasů, druhá ODS by získala 15,5 procenta. ANO si oproti říjnovému průzkumu mírně pohoršilo, naopak ODS si o dva procentní body polepšila. Na třetí místo se vrátili Piráti, dostali by 11 procent hlasů, o dva procentní body více než v říjnu. Naopak podpora SPD o dva procentní body klesla, v listopadu by činila 8,5 procenta. Do sněmovny by se dostaly ještě STAN se šesti procenty a TOP 09 s 5,5 procenta hlasů. Vyplývá to z listopadového volebního modelu, který zveřejnila agentura Median.
21. 12. 2023|

Polsko nezavře Důl Turów, prohlásil premiér Morawiecki. Podle soudu se má těžba zastavit

Polsko nezavře hnědouhelný Důl Turów, ležící nedaleko hranic s Českem, a udělá vše, aby fungoval do roku 2044, prohlásil podle polských médií premiér Mateusz Morawiecki. Ještě dříve Morawiecki podle serveru Gazeta.pl odmítl rozhodnutí varšavského správního soudu, podle kterého má důl těžbu zastavit. Polský rozhlas připomněl, že Polska Grupa Energetyczna (PGE), které důl a přilehlá elektrárna patří, již ohlásila, že se proti rozhodnutí soudu odvolá. Česko má podle premiéra Petra Fialy (ODS) garance, že důl nepoškozuje zdejší prostředí.
7. 6. 2023|

Senát navrhl vládního zmocněnce Schorma na funkci zástupce ombudsmana. Na závěr schůze se rozloučili končící senátoři

Senát má za sebou poslední schůzi třináctého funkčního období. Někteří senátoři, kteří ve volbách na přelomu září a října neobhajovali nebo neobhájili funkci, se tak s horní komorou rozloučili. Předtím ještě schválili nominaci vládního zmocněnece pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva Víta Alexandera Schorma na zástupce ombudsmana, přičemž druhého kandidáta Senát nezvolil. Funkce se uvolnila předčasně rezignací Moniky Šimůnkové. Horní komora také nominovala ekonoma Petra Musila do Národní rozpočtové rady.
12. 10. 2022Aktualizováno12. 10. 2022, 18:43|

Firmy na brněnském Veletrhu pro Ukrajinu hledají programátory i skladníky, o akci je velký zájem

Desítky uprchlíků z Ukrajiny přilákal už v prvních minutách po zahájení Veletrh pro Ukrajinu, kde šedesátka zaměstnavatelů nabízí na brněnském výstavišti lidem prchajícím před válkou pracovní místa. Ještě před zahájením veletrhu už kolem stánků vystavovatelů kroužili lidé hledající práci, převahu měly ženy. Akce trvá do pátku.
26. 5. 2022|

Česko chce za Turów odškodné 50 milionů eur, Polsko nabízí čtyřicet. Spor trvá i o délku dohledu

Česko podle návrhu smlouvy pro polskou stranu sporu trvá na náhradě 50 milionů eur za škody způsobené těžbou v hnědouhelném dole Turów u českých hranic. Polsko nabídlo 40 milionů eur. Návrh předloží ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) pro informaci ve středu vládě.
22. 1. 2022Aktualizováno22. 1. 2022, 18:37|