TÉMA

KDU- ČSL

Návrh zjednodušení dávek slibuje Jurečka do konce srpna

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce do konce srpna předložit vládě takzvanou flexibilní novelu zákoníku práce a návrh revize dávkového systému. Uvedl to po setkání s prezidentem Petrem Pavlem na Pražském hradě. Změny podle něj zjednoduší systém rozdělování dávek a zároveň víc motivují žadatele.
18. 7. 2024|

Tři roky od rekonstrukce D1 začaly opravy poškozených objížděk

Na Vysočině bude letos opraveno přibližně třicet kilometrů krajských silnic, které byly na různých místech poškozené při rekonstrukci dálnice D1. Po některých se převážel stavební materiál a jezdila technika, některé fungovaly jako objízdná trasa. Opravy budou v součtu stát zhruba sto třicet milionů korun, ze tří čtvrtin je zaplatí stát.
17. 7. 2024|

Jak rychle snižovat deficit? Názory koalice se rozcházejí

Vládní koalice není jednotná v názoru na rychlost snižování schodku státního rozpočtu v příštím roce. Zatímco ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) prosazuje deficit 235 miliard, šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová požaduje snížení pod 200 miliard korun. Naopak prioritou hnutí STAN či Pirátů není výrazné snižování deficitu, ale zvýšení výdajů do školství, vnitřní bezpečnosti nebo na podporu bydlení.
15. 7. 2024|

Zkraje: Zadluženou Liberty by mohl převzít stát, navrhují odbory i politici

Liberty Ostrava má perspektivu, bez transformace se ale neobejde, shodli se zástupci odborů i politiků Moravskoslezského kraje v novém pořadu České televize Zkraje. Nenajde-li se rychle vhodný investor, pomoci by měl stát, který Liberty může převzít. Stát už vyplácí zaměstnancům zadlužené huti mzdu, další vyplácení vyžaduje změnu zákona. Podnik v regionu s dlouhodobě druhou nejvyšší nezaměstnaností dává práci zhruba pěti tisícům lidí. Nová místa si vláda slibovala od gigafactory v Dolní Lutyni, její výstavbu ale místní v nedávném referendu odmítli. Podle zástupců kraje musí vláda s místními lépe jednat.
6. 7. 2024|

Jsme v kontaktu s možnými zájemci o hutě Liberty, řekl Jurečka

Většina provozů huti Liberty Ostrava od prosince, kdy společnost Tameh Czech zastavila dodávky energií, stojí. Převážná část zaměstnanců, kterých má podnik zhruba pět tisíc, je od té doby doma. Stát jim vyplácí náhrady za neproplacené mzdy za tři měsíce prostřednictvím úřadu práce. Na nahrazení vyhradila vláda již miliardu a tři sta milionů korun. „Členové vlády jsou v kontaktu s možnými zájemci o hutě, kteří by učinili její restart,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), který byl hostem Interview ČT24.
3. 7. 2024|

Vláda schválila úpravu podmínek pro chráněný trh práce

Novelu zákona o zaměstnanosti, která mimo jiné upravuje podmínky a parametry pro chráněný trh práce, schválila vláda. Kabinet přistoupil ke kompromisní variantě. „Zachováváme podporu nejen pro zdravotně postižené, ale i pro znevýhodněné,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Zároveň ministři podpořili, že organizační složky státu nebudou mít povinnost nechat se v právních sporech zastupovat ÚZSVM. Budou moci využít vlastní experty.
3. 7. 2024Aktualizováno3. 7. 2024, 13:25|

Poslanci se přeli o zálohování PET lahví

Poslanci na čtvrtečním jednání projednávali kandidáty na státní vyznamenání, na ocenění navrhli spisovatele Milana Kunderu či arcibiskupa Jana Graubnera. Čtvrteční dopolední sněmovní interpelace vyplnil zejména spor ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) s poslanci opozičního ANO o plánované zavedení zálohování PET lahví a plechovek. Odpoledne se poslanci věnovali ústním dotazům na členy vlády.
27. 6. 2024Aktualizováno27. 6. 2024, 17:20|

Míst v domovech seniorů nebude nikdy tolik, aby měl každý nárok na lůžko, říká Jurečka

Míst v domovech pro seniory je v tuzemsku stále nedostatek. Podle Asociace poskytovatelů sociálních služeb se kapacity navyšují nebo se budují nové, ale do poloviny příštího roku jich vznikne nanejvýš patnáct set, což situaci nevyřeší. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) nebude možné nikdy vybudovat takové množství kapacit, aby každý člověk měl nárok na nějaké lůžko v pobytovém zařízení.
10. 6. 2024|

Lídři sněmovních stran v Superdebatě ČT diskutovali o vztahu národní a unijní politiky

V pátek a v sobotu mohou Češi volit do Evropského parlamentu. Poslední tematické debaty České televize se zúčastnili předsedkyně a předsedové stran a hnutí zastoupených ve sněmovně. O evropské budoucnosti a vizi diskutovali předseda Pirátů Ivan Bartoš, lídr ODS Petr Fiala, 1. místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček, předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, předseda SPD Tomio Okamura, předsedkyně strany TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a Vít Rakušan, předseda hnutí STAN.
6. 6. 2024Aktualizováno6. 6. 2024, 22:33|

Charita v Brně chce přesunout centrum pro bezdomovce do Židenic. Místní a radnice mají obavy

Diecézní charita Brno na podzim plánuje opravit centrum pro lidi bez domova v Bratislavské ulici. Proto ho chce dočasně přesunout do bývalého domova pro seniory v Táborské ulici. Vedení Židenic a někteří obyvatelé s přesunem nesouhlasí, obávají se nárůstu kriminality a množství odpadků v okolí. Charita slibuje, že provoz přizpůsobí tak, aby místní nijak neomezoval.
3. 5. 2024|

Stát chce zvýšit podporu energeticky úsporných dřevostaveb

Výstavbu energeticky úsporných dřevostaveb bude stát více podporovat. Ministerstvo životního prostředí chce na novostavby, modernizace i opravy přispívat z programu Nová zelená úsporám, řekl v pátek ministr Petr Hladík (KDU-ČSL).
26. 4. 2024|

Některá města omezí brigády, stěžují si na vyšší náklady

Kvůli novele zákoníku práce, podle které se dohody přiblížily klasickému pracovnímu poměru a brigádníci mají nárok na dovolenou nebo příplatky za víkendy a svátky, budou v létě některá města omezovat letní brigády. Znamenalo by to pro ně totiž vyšší náklady a složitější administrativu. Některé provozy se bez brigádníků ale neobejdou a náklady jim vzrostou o desítky procent.
15. 4. 2024|

Agrární komora hrozí dalším kolem protestů

Dalšími protesty pohrozili členové Agrární komory. Chtějí, aby vláda do konce měsíce svolala mimořádnou schůzi a projednala jejich požadavky. Žádají například úlevu od administrativy nebo omezení bezcelního dovozu z Ukrajiny. Na nedělním sněmu Agrární komory v Brně sklidily potlesk projevy prezidenta komory Jana Doležala i viceprezidentů Martina Pýchy a Leoše Říhy. Oba byly velmi kritické vůči krokům současné vlády na podporu zemědělců.
7. 4. 2024|

Protesty hnutí Fridays for Future pět let poté. O klimatu se diskutuje více, konec uhlí se přiblížil

Studenti si v pátek v Praze připomněli první akci svého hnutí Fridays for Future, která se konala v Česku právě před pěti lety. Ochrana životního prostředí se podle nich za tu dobu posunula, ale pořád není politickou prioritou.
15. 3. 2024|

„Demisi,“ pokřikovali zemědělci před Strakovou akademií na ministra Výborného

Protest zemědělců před Úřadem vlády skončil, organizátoři vyzvali účastníky, aby se v klidu rozešli. Během odpoledne k protestujícím promluvil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Podle něj si vláda problémy v zemědělství uvědomuje, mrzí ho proto prohlášení organizátorů akce, že nebyla naplněna jejich očekávání podpory. Zemědělci zaparkovali svou techniku na silnici od Čechova mostu ke Strakově akademii a v centru Prahy způsobili dopravní kolaps. Kvůli přestupkům během protestů policie zajistila dva lidi.
7. 3. 2024Aktualizováno7. 3. 2024, 20:26|

Zemědělci budou ve čtvrtek protestovat v Praze i dalších regionech. Nestačí jim dosavadní kroky vlády

Zemědělci budou ve čtvrtek znovu protestovat. Informovali o tom zástupci Agrární komory, Zemědělského svazu a dalších organizací. Chystají se projet částí Prahy, především po nábřeží, ale také dalšími regiony. Místa protestů upřesní podle mluvčí Agrární komory ČR Barbory Pánkové v úterý. Zemědělci považují ústupky ministra Marka Výborného (KDU-ČSL) za nedostatečné. Ten v pátek sdělil, že vláda vyšla některým z pěti požadavků farmářů vstříc, a na pondělní avízo reagoval slovy, že nechce jednat pod ultimáty.
4. 3. 2024|

Dohoda bez příslibu peněz. Stát podpoří transformační program Třineckých železáren, schválila vláda

Stát podpoří transformační program Třineckých železáren, kterým chtějí ocelárny snížit svou uhlíkovou stopu. Ze spolupráce by měly vzejít projekty na modernizaci tamní výroby a snížení její energetické náročnosti. Počítá s tím memorandum mezi vládou, skupinou Třinecké železárny – Moravia Steel a Moravskoslezským krajem, které ve středu schválil kabinet. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) po jednání vlády upozornil na to, že memorandum neznamená příslib žádných peněz od státu.
28. 2. 2024Aktualizováno28. 2. 2024, 18:17|

Zemědělství bez dotací nežije, je to celoevropský problém, říká Horská. S Rusnokem volají po jejich zjednodušení

Podle bývalého guvernéra ČNB a expremiéra Jiřího Rusnoka i členky NERV a poradkyně předsedy vlády Heleny Horské jsou největším problémem v zemědělství přebujelé dotace a otázka jejich efektivity. V pořadu Otázky Václava Moravce se shodli na tom, že je potřeba jejich výrazné zjednodušení. Nad otázkou stavu tuzemského zemědělství a ekonomiky debatovali spolu s exministryní práce a sociálních věcí a poradkyní ČMKOS Janou Maláčovou (SOCDEM). Všichni mluvčí se shodli na tom, že je potřeba českou ekonomiku restrukturalizovat.
25. 2. 2024|

Stát snížil dotaci na střešní fotovoltaické panely, víc poputuje na úsporné úpravy domů

Stát představil změny v programu Nová zelená úsporám. Od čtvrtka snížil dotaci na střešní fotovoltaiky s tím, že zlevnily. Vyšší příspěvek naopak dostanou ti, kdo se pustí do větších úprav domu s cílem snižování energetické náročnosti. Některé firmy změny podmínek udělení dotací zneužily a naléhaly na zákazníky, aby rychle podepsali smlouvy, za což je kritizoval ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).
16. 2. 2024|

Návrh na výpověď bez udání důvodu dělí koalici

Návrh NERV na zavedení výpovědi bez udání důvodu za cenu zvýšení odstupného nemá podporu celé vládní koalice. Zjistila to Česká televize. Plán uvolnit díky snazšímu propouštění zaměstnanců český trh práce podporuje jen vládní ODS, TOP 09 a část Starostů. Proti jsou naopak zatím lidovci a Piráti.
10. 2. 2024|

Potíže českého zemědělství? Podle farmářů byrokracie a kolísavé ceny komodit

Čeští zemědělci upozorňují na přemíru byrokracie, velké množství kontrol nebo kolísavé ceny komodit. To vše podle nich vede k nejistotě v podnikání. Na situaci upozorňovali už na několika protestních akcích a další chystají.
10. 2. 2024|

S vyjasněním střelby na fakultě je třeba počkat na závěry inspekce, upozornil ve sněmovně Rakušan

Poslanci v úterý odpoledne projednávali okolnosti prosincové střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, jednání zahájili minutou ticha za oběti útoku. Dle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) v případu existují bílá místa a relevantní otázky, s odpověďmi je třeba ale počkat na závěry Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Sněmovna v úterý také zrychleně schválila posun termínu pro vyřazování emisních povolenek či přidělení průměrných důchodů i těm disidentům, kteří neplatili dostatečně dlouho odvody.
16. 1. 2024Aktualizováno16. 1. 2024, 20:32|

Záchranáři v Mikulově mají novou základnu. Vyjedou rychleji, přibylo i místo na odpočinek

Nové stanoviště zdravotnické záchranné služby začalo fungovat v Mikulově na Břeclavsku. To původní už záchranářům nevyhovovalo polohou, ani technologiemi. Výjezdy by teď měly být navíc rychlejší. Výstavba vyšla na víc než 84 milionů korun, další peníze byly třeba na pořízení vybavení. Jihomoravský kraj postupně dokončuje modernizaci všech základen záchranky.
4. 1. 2024|

Lidé by se mohli zbavit dluhů během tří let. Vládní návrh ale naráží u části koaličních poslanců

Koaliční poslance rozděluje vládní návrh zákona, podle kterého by se lidé mohli zbavit dluhů během tří let. Návrh už čtyři měsíce čeká na druhé čtení ve sněmovně – dosud totiž neexistuje shoda na podmínkách pro odpuštění závazků. Pokud Česko zkrácení osobního bankrotu nepřijme, hrozí mu pokuta od Evropské komise.
4. 1. 2024|