Tři roky od rekonstrukce D1 začaly opravy poškozených objížděk

Na Vysočině bude letos opraveno přibližně třicet kilometrů krajských silnic, které byly na různých místech poškozené při rekonstrukci dálnice D1. Po některých se převážel stavební materiál a jezdila technika, některé fungovaly jako objízdná trasa. Opravy budou v součtu stát zhruba sto třicet milionů korun, ze tří čtvrtin je zaplatí stát.

Devítiletá rekonstrukce D1 mezi Mirošovicemi u Prahy a Kývalkou u Brna skončila na podzim 2021. Z regionálních silnic, které byly při této stavbě poškozené na Vysočině, byl loni opravený průtah Větrným Jeníkovem na Jihlavsku. Práce na zbývajících vozovkách začaly tento týden. „Je to jeden velký projekt na různých úsecích v kraji,“ shrnul mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl. Na opravovaných silnicích jsou uzavírky.

„Z laického pohledu to vypadá jako prodleva,“ řekl Rýdl k tomu, že většina oprav regionálních silnic dotčených rekonstrukcí D1 začíná až letos. Poznamenal, že čas využilo ředitelství k tomu, aby spolu s krajem přesně zdokumentovalo, v jakém stavu vozovky jsou, a určilo rozsah, způsob a technologii jejich oprav.

Opravy jsou rozdělené na tři oblasti, které se týkají východní, střední a západní části Vysočiny. Největší rozsah prací bude v okolí Velkého Meziříčí, kde stavbaři opravují i silnici druhé třídy přes Martinice do Kozlova. Spravovat se bude také trasa přes Radslavice a Březejc k lomu v Ořechově.

V rekonstrukci je i železniční trať

Ředitel krajských silničářů Radovan Necid podotkl, že je zároveň v rekonstrukci železniční trať mezi Vlkovem a Křižanovem. Opravovat se budou také například vozovky v okolí Větrného Jeníkova na Jihlavsku nebo Koberovic a Hořic na Pelhřimovsku.

Náměstek hejtmana Kraje Vysočina Miroslav Houška (KDU-ČSL) potvrdil, že opravy připravovalo ŘSD ve spolupráci s krajem. „Musím říci, že to, co nám Ředitelství silnic a dálnic slíbilo, že budou silnice opravovány, ty, které byly poškozeny, splněno je,“ řekl.

Na Vysočině jsou skoro čtyři tisíce šest set kilometrů silnic druhé a třetí třídy. Kraj na nich má v plánu letos uskutečnit opravy a investice za více než dvě miliardy korun. Kromě svých peněz na ně počítá s příspěvkem od státu a z evropských fondů.