Návrh zjednodušení dávek slibuje Jurečka do konce srpna

Ministr Jurečka o změnách v zákoníku práce (zdroj: ČT24)

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce do konce srpna předložit vládě takzvanou flexibilní novelu zákoníku práce a návrh revize dávkového systému. Uvedl to po setkání s prezidentem Petrem Pavlem na Pražském hradě. Změny podle něj zjednoduší systém rozdělování dávek a zároveň víc motivují žadatele.

Jurečka navrhuje v příštím roce nahradit jednou podporou čtyři dosavadní dávky. Těmi jsou příspěvek a doplatek na bydlení, přídavek na dítě a příspěvek na živobytí. Místo nich se má podle návrhu podávat jedna žádost. Jeden má pak být i vyřizovací proces.

Podmínkou pro získání pomoci od státu má pak být práce nebo její hledání. Za aktivitu by měla být částka vyšší, s rostoucím příjmem by pak měla postupně klesat. Kvůli nároku na dávku by se měl nově posuzovat i majetek žadatelů.

Menší dávky pro ty, kteří nechtějí pracovat

Podle Jurečky jsou změny nutné k větší motivaci žadatelů i ke zjednodušení systému. „Pokud člověk projeví alespoň nějakou základní snahu být aktivní, pracovat, ta revize dokáže lidem pomoci,“ je přesvědčen ministr. Lidem, kteří naopak pracovat nechtějí, i když mohou, pozměněný systém dávky sníží, upozornil Jurečka.

Navrhované změny v zákoníku práce i sociálních dávkách musí ještě schválit parlament a podepsat hlava státu. Prezidentovi a jeho týmu Jurečka podle svých slov nabídl předložení podrobných propočtů, modelových příkladů a konkrétních dopadů revize.

Kratší výpověď a brigády pro čtrnáctileté

Podle takzvaných flexibilních změn by dále část pracovníků v Česku mohla od příštího roku začít dostávat mzdu v eurech či jiné měně.

Změnily by se i podmínky ukončení pracovního poměru. Výpovědní lhůta by nezačínala až na začátku dalšího měsíce, ale hned od doručení výpovědi. Při pracovníkově pochybení by se navíc zkrátila na měsíc. Prodloužit by se naopak mohla délka zkušební doby.

Zaměstnavatelé by měli rodičům na rodičovské dva roky držet jejich pozici a na brigády o letních prázdninách by pak mohli začít chodit už čtrnáctiletí, vypočetl další body chystané novely zákoníku práce Jurečka.

Před novináři dále uvedl, že vládě předloží návrh nařízení, aby části pracovníků veřejné sféry od září vzrostl plat. Navýšit se má podle něj o sedm až deset procent.

Vláda: minimální mzda poroste, ta zaručená bude jen pro veřejný sektor

Sněmovna schválila na konci června další, tentokrát vládní novelu zákoníku práce. Tu by mohl příští týden projednat Senát.

Vládní novela zavádí pravidelný růst minimální mzdy do roku 2029. A to tak, aby odpovídala 47 procentům průměrné mzdy. Minimální mzda je teď na 41,1 procenta té průměrné. Od ledna vzrostla na 18 900 korun.

Novela zákoníku práce mění také systém zaručených mezd podle odbornosti, odpovědnosti a náročnosti práce. Ty mají od příštího roku platit už jen pro veřejný sektor, a ne pro firmy, jak tomu bylo doposud.

Při stanovování výše minimální mzdy se pak bude vycházet z predikce namísto starých dat, uvedl Jurečka. „Pro lidi je to vlastně velmi pozitivní mechanismus, který výrazně pomáhá zvyšovat minimální úroveň výdělku v České republice,“ podotkl.