Jurečka oznámil plán změn v sociálních dávkách

Ministr Jurečka hovořil o revizi systému sociálních dávek (zdroj: ČT24)

Jednodušší vyřizování, lepší zacílení podpory a také zastavení zneužívání systému má přinést reforma sociálních dávek, kterou představil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Resort podle něj chystá spojení čtyř dávek do jedné – dvou dávek na bydlení, na živobytí a přídavku na dítě. Podávat by se měla jedna žádost. Kvůli nároku na pomoc od státu by se měl vedle příjmu žadatelů víc posuzovat i jejich majetek. Podmínkou pro získání peněz by měla být práce nebo její hledání. Změny by mohly začít platit od příštího roku.

Systém sociálních dávek je podle Jurečky nepřehledný. Pro klienty je obtížné se v něm vyznat a zároveň není dostatečně motivační, míní. „Nemáme dostatečně provázanou motivaci člověka, aby se snažil najít si práci, snažil se rekvalifikovat. Jsou tu typy dávek, kdy klientovi stačí být doma, dokonce dnes není ani v evidenci uchazečů o zaměstnání, přesto mu finanční prostředky přijdou,“ poznamenal ministr.

Jurečka také prohlásil, že zneužívání dávek se musí zastavit. „Někdy má klient i třeba slušné majetkové poměry, vlastní vícero nemovitostí, přesto může žádat a získat příspěvek na bydlení,“ upozornil.

Vzniknout má dle Jurečky nová dávka takzvané státní sociální pomoci. Spojit se do ní mají dvě dávky běžné se dvěma pro lidi v nouzi, tedy příspěvek na bydlení a dětské přídavky s doplatkem na bydlení a příspěvkem na živobytí. Nová podpora se má skládat z částky na životní potřeby, na bydlení, na děti a z bonusu za práci. Výše by se měla odstupňovat podle příjmu i podle pracovní aktivity. Odstranit by se měly takzvané body zlomu, kdy člověk při překročení výdělku o korunu o pomoc od státu přichází.

Události: Změny v systému sociálních dávek (zdroj: ČT24)

Jednodušší vyřizování žádostí a méně administrativy je dalším cílem revize. „Pro klienty, kteří zvládnou pracovat s počítačem, chytrým telefonem či tabletem, tu bude klientská zóna Jenda, kde s nimi budeme schopni efektivně komunikovat,“ předeslal Jurečka.

Jurečka řekl, že chystané změny představil vedení koalice před dvěma týdny. Uvedl, že „základní principy jsou obecně kvitovány“. Návrh zákona by mohl resort předložit k připomínkám v březnu. Změny by pak měly začít platit příští rok.

Opozice souhlasí s tím, že by systém měl motivovat k práci. Budou ji ale zajímat bližší detaily ohledně nových výpočtů. „Pokud jednotlivé změny budou opravdu přínosné pro systém motivace jít do práce, nějakým způsobem neuzurpovat děti, které jsou v rodině, z hlediska hmotné nouze, tak určitě toto podporujeme. Vize, že by zdravý člověk měl pracovat, děti chodit do školy, je správná,“ okomentoval člen sněmovního výboru pro sociální politiku Aleš Juchelka (ANO).

Metoda „cukru a biče“ být musí, míní Fiala z SPD

Předseda poslaneckého klubu hnutí SPD Radim Fiala má za to, že úprava navržená ministerstvem jde správným směrem. Otázka je pak u přídavku na dítě – jak bude dávka vypadat komplexně a jakým způsobem bude kontrolována. „Tak, aby lidé o nic nepřišli, aby to bylo i nadále rozděleno pro lidi, kteří pracují, kteří mají například nějaké zdravotní postižení a podobně,“ soudí.

Kontroly toho, zda lidé vyvíjejí snahu pracovat, musí podle něj být silnější.

Metoda „cukru a biče“ směrem k motivaci pracovat podle Fialy v systému být musí. „Musíme je pozitivně motivovat, na druhé straně, když budou například porušovat zákony nebo budou podvádět státní instituce, tak za to prostě musí být potrestáni,“ podotknul.

Radim Fiala (SPD) o reformě systému sociálních dávek (zdroj: ČT24)