Stát volby po povodních zvládl, soudí Rakušan. Podle Brabce to bylo na hraně

Otázky Václava Moravce o volbách (zdroj: ČT24)

Je dobře, že se krajské i senátní volby i přes povodně uskutečnily v plánovaném termínu, uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Také pardubický hejtman Martin Netolický (SOCDEM) si myslí, že bylo správné volby uskutečnit. Místopředseda opozičního ANO Richard Brabec naopak soudí, že regulérnost voleb byla na hraně. V pořadu byl představen také průzkum pro ČT, z něhož vyplynulo, že dvě třetiny voličů se přejí, aby se výsledky krajských voleb promítly do celostátní politiky,

Podle Rakušana je dobře, že se volby i přes záplavy uskutečnily. Podle něj se ukázalo, že stát v krizi dokáže dobře fungovat, a každý, kdo chtěl, měl možnost jít hlasovat.

Podle kandidáta na funkci hejtmana Ústeckého kraje a místopředsedy hnutí ANO Brabce byla regulérnost na hraně. Nelze podle něj vyloučit, že se objeví žaloby, v nichž si lidé budou stěžovat, že zajištěný přístup k hlasování neměli.

Rakušana podpořil pardubický hejtman Netolický, také podle něj bylo správné volby uskutečnit. Připomněl, že na rozhodnutí bylo málo času vzhledem k legislativním lhůtám. Kdyby povodně přišly o týden dřív, byl by podle Netolického odklad voleb snazší.

Moravskoslezský hejtman Josef Bělica (ANO) podotkl, že vzhledem k situaci v kraji považuje volební účast za úspěch. Hlasovat v kraji přišlo 30 procent voličů, před čtyřmi roky 32,7 procenta. Zda někdo volby v kraji kvůli situaci po povodních napadne, nechtěl předjímat. Upozornil ale, že v Moravskoslezském kraji se nějaký subjekt pokusil zpochybnit všechny předchozí krajské volby.

Rakušan doplnil, že pět lidí přišlo při povodních o život a osm osob se pohřešuje. Celkem pak bylo evakuováno 19 159 lidí, 1506 osob zachráněno.

Co ukázal průzkum o spojení krajských voleb a celostátní politiky

Z nejnovějšího průzkumu společnosti Data Collect pro ČT vyplývá, že dvě třetiny voličů si přejí, aby se výsledky krajských voleb promítly do celostátní politiky. Naopak necelá pětina lidí si to nepřeje. Šetření se uskutečnilo ve dnech 13. až 17. září a zúčastnilo se ho 1057 respondentů. Informace o něm zazněly v nedělních Otázkách Václava Moravce.

Většina lidí podle výsledků šetření také požadovala, aby vláda věnovala více pozornosti regionálním tématům a dění v regionech, uvedlo to 59 procent. Na druhém místě se objevovala možnost, aby padla Fialova vláda, to vyjádřilo 53 procent. Nadpoloviční většina dotázaných by pak ještě ocenila změny uvnitř vlády (51 procent) a 45 procent pak posílení hlasu opozice.

Voliči, kteří si přejí, aby volby vedly k rezignaci vlády, jsou podle analytika Data Collect Miroslava Fouse většinou zastánci opozice a mimoparlamentních hnutí. „Lidé jsou ve větší míře z menších lokalit, menších měst, s nižším stupněm vzdělání a starší voliči,“ uvedl Fous.

Průzkum také zjišťoval, co voliči považují za nejvýznamnější pro svůj výběr v letošních krajských volbách. Nejdůležitější je podle dotázaných program strany pro konkrétní kraj, uvedlo to 82 procent. Menší význam připisují voliči samotným kandidátkám, označilo to 72 procent lidí. Asi 78 procent uvedlo výsledky minulých krajských voleb, o procento méně pak uvedlo celostátní činnosti strany.

Z témat označilo zdravotnictví za prioritu pro následující volební období 44 procent lidí, bezpečnost 38 procent, vymýcení korupce 37 procent, následují zodpovědné hospodářství, sociální služby a infrastruktura. „Mohl-li bych vypíchnout téma, které skóruje nejhůře, pak je to orientace na životní prostředí a příprava na klimatickou změnu,“ uvedl Fous.

Rakušan k výsledkům komunálních voleb řekl, že „nemůžeme se tvářit, že to prohra nebyla“. Dodal, že výhra hnutí ANO je větší, než se čekalo. Případný odchod Pirátů, kteří utrpěli zvlášť těžkou porážku, z vlády by neuvítal, protože kabinet v současné sestavě považuje za stabilní. „Záleží na tom, jak si to Piráti zanalyzují a s čím za námi přijdou.“ Vládní strany teprve budou o výsledcích voleb diskutovat. Pokud jde o povolební vyjednávání ve Středočeském kraji, tak věří, že koncept hnutí STAN bude pro SPOLU přijatelný, aby mohly společně vést kraj.

Otázky Václava Moravce - 2. část k tématu (zdroj: ČT24)

Brabec uvedl, že vládní koalice utrpěla těžkou prohru. Sázku na nejtěsnější většinu jednoho hlasu (v případně spojení STAN a SPOLU proti ostatním stranám) považuje ve Středočeském kraji za nebezpečnou hru.

Bělica řekl, že je v Moravskoslezském kraji připraven jednat se všemi stranami, které o to mají zájem. Za důležité považuje domluvit se na prioritách, ať už koaličně, nebo v rámci zastupitelstva.

V Pardubickém kraji se již v noci na neděli uskutečnila povolební vyjednávání, která budou dál pokračovat, uvedl Netolický, jehož seskupení skončilo na druhém místě. Předpokládá vznik široké koalice, která by měla reflektovat i vítěze krajských voleb, hnutí ANO.

Co bude v krajích nejdůležitější

Za priority dalšího období označil Bělica pro Moravskoslezský kraj bezpečnost, sociální služby a školství. Brabec pak pro Ústecký kraj zdravotnictví, bezpečnost a obecně pak kvalitu života, „aby zde lidé chtěli žít“. Zdůraznil zejména investice do zdravotnictví, které by měly skokově zvýšit jeho kvalitu. Netolický podtrhl význam zdravotnictví pro Pardubický kraj.

Hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS) zmínil jako priority pro Jihočeský kraj dotažení dopravních staveb a zdravotnictví. Ve volbách výrazně uspěl a chce se nadále soustředit jen na vedení kraje, za který nese odpovědnost.