Opava má opět elektřinu, Bohumín je stále bez tepla a teplé vody

Celá Opava, včetně zaplavených oblastí, má znovu elektřinu. Dlouhodobý výpadek dodávky se týkal zhruba osmnácti tisíc lidí a dvou tisíců nemovitostí, řekl mluvčí opavského magistrátu Roman Konečný. Bez proudu bylo do soboty například celé sídliště Kateřinky s dvanácti tisíci obyvateli nebo lidé v částech Vávrovice a Držkovice. Krátkodobé výpadky ale postihovaly celé město. Obnovit dodávky elektřiny téměř do všech domácností se podařilo také v Bohumíně na Karvinsku. Problémem pro město ale zůstává teplo a teplá voda – tam může obnova dodávek trvat i několik týdnů.

„Můžou se ale i nyní ještě objevit případy některých jednotlivých bytů, kde se vyskytnou krátkodobé výpadky. Tyto situace řešíme. Důležité ale je, aby lidé před opětovným zapojením měli provedenou revizi zatopených rozvaděčů,“ dodal primátor Tomáš Navrátil (ANO).

V pondělí se otevřou školy a školky

V pondělí se v Opavě otevřou všechny školy a školky, které zasáhly záplavy. Část dětí bude v provizorních podmínkách, protože ve vyplavených třídách chybí vybavení. Vše, co přišlo do kontaktu s povodňovou vodou, se musí vyhodit, jelikož může být kontaminovaná. Některé třídy proto zřejmě čeká tábor v Ústeckém kraji, další pak dočasná distanční výuka, sdělil primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO).

Dětem se znovu otevřou mateřské školy E. Beneše, Na Pastvisku, Pekařská, Sadová, Mostní, Šrámkova a základní školy E. Beneše, Šrámkova, Nový svět, Mařádkova, Ochranova a Pekařská.

„V pondělí budou všechny otevřené, a to včetně zařízení školního stravování. Budeme mít jídlo i pro mateřské školy,“ řekl Navrátil. Část dětí bude mít podle něj provizorní výuku. Spodní patra zasažená vodou zůstanou nevyužitá. Učit se bude ve vyšších patrech. Děti ze ZŠ E. Beneše pravděpodobně odjedou do Ústeckého kraje. „Dostali jsme pozvání od hejtmana Jana Schillera (ANO),“ dodal primátor.

Problém s odpadem

Velký problém v Opavě je nyní odpad z vytopených prostor. Lidé jej většinou vyhazují před domy, odkud ho pak město nechá postupně odvážet. „Děláme blokové čištění. Uzavřeme ulici, která se kompletně vyčistí. Spolupracujeme s městkou i státní policií,“ řekl primátor.

Odpadu je obrovské množství a už jej město pomalu nemá kam dávat. „Stále se může vozit do areálu Dukelských kasáren, kde máme překladiště. Místo bude otevřeno i o víkendu. Hledáme nové místo, kam by se mohlo svážet. Teprve máme odvezeno dvacet procent odpadu,“ uvedl. Dodal, že bahno a kaly se mohou odvážet do silážních jam společnosti Zemědělská v Kylešovicích.

V Opavě povodeň zasáhla plochu o rozloze deseti kilometrů čtverečních a šest a půl tisíce staveb.

Bohumín může být týdny bez tepla a teplé vody

V Bohumíně na Karvinsku se už podařilo obnovit dodávky elektřiny téměř do všech domácností. Problémem pro město ale zůstává teplo a teplá voda.

„Díky obnoveným dodávkám ze zaplavené elektrorozvodny v Pudlově už mají prakticky všechny domácnosti v Bohumíně proud. Největší výzvou tak zůstává zprovoznění výměníkových stanic a plynových kotelen, které zajišťují vytápění a ohřev vody pro většinu bytových domů v Bohumíně. Dvě třetiny z nich povodně úplně zničily. Jejich obnova může trvat týdny,“ řekla mluvčí radnice Jana Končítková.

Ředitel technických služeb BM servis Marek Pieklo potvrdil, že poškození předávacích stanic a plynových kotelen včetně soustav měření a regulace je velmi rozsáhlé. Podle Končítkové by to mohlo znamenat, že tisíce obyvatel města zůstanou v příštích týdnech bez tepla a teplé vody. Meteorologové sice zatím nečekají prudké ochlazení, ale teploty se budou s přicházejícím podzimem snižovat.

„Musíme co nejrychleji dostat do domácností zpět teplou vodu a hlavně teplo a případně se připravit i na zajištění náhradního řešení pro nejpostiženější lokality,“ řekl starosta Petr Vícha (SOCDEM). Město chce apelovat na vládu, aby mu poskytla podporu. „Výměna zničených zařízení bude stát miliony korun a hlavně je časově a technicky velmi náročná. Věříme, že stejně jako v případě obnovení dodávek elektřiny vyslyší vláda naše prosby a pomůže nám situaci rychle zvládnout,“ dodal Vícha.

Moravskoslezský kraj poskytne ubytování, pomáhají tam stovky dobrovolníků

Moravskoslezský kraj je připravený pomoci lidem, kteří by měli problém přečkat po záplavách ve svém obydlí zimní období. K dispozici bude náhradní ubytování včetně bytů, které už nabídl například Havířov na Karvinsku, sdělil po jednání krajského krizového štábu hejtman Josef Bělica (ANO).

Podle něj se situace zlepšuje, některé lokality jsou ale stále bez plynu. Složitá je situace například na plynovodu mezi Holčovicemi a Hynčicemi na Bruntálsku, kde je bez plynu 238 přípojných míst. „Řeší se to urgentně, ale samozřejmě blíží se nám zima, kdyby tam lidé měli zůstat bez dodávek plynu, tak by se mohlo jednat o velmi závažné situace. Jsme připraveni poskytnout náhradní ubytování na zimu lidem, kterým se nepodaří zprovoznit plynové připojení a nebudou si moci přes zimu topit. Těch náhradních řešení máme několik,“ podotkl hejtman.

Události: V obcích zasažených povodněmi pomáhají stovky dobrovolníků (zdroj: ČT24)

V nejpostiženějších místech na Jesenicku jsou lidé stále závislí na generátorech. Pomoct tam na víkend dorazily stovky dobrovolníků. Již od brzkého rána přijížděli k hasičské zbrojnici, kde se dozvěděli, kde budou během dne pomáhat. Mnozí přiváželi i pitnou vodu, potraviny a nářadí.

Dobrovolníky budou ve vážně zasažené Bělé pod Pradědem potřebovat ještě dlouho. Na službách v obci se budou střídat také členové horské služby z Beskyd. Další skupina dorazí v pondělí. Podle náčelníka Horské služby Beskydy Radana Jaškovského je potřeba hlavně odstranit nánosy bahna a bláta.