Odvolání Bartoše je logický krok, zní z koalice i opozice

Události: Návrh na odvolání Bartoše (zdroj: ČT24)

Vicepremiér a šéf hnutí STAN Vít Rakušan se o rozhodnutí premiéra Petra Fialy (ODS) navrhnout odvolání ministra pro místní rozvoj a vicepremiéra pro digitalizaci Ivana Bartoše (Piráti) dozvěděl krátce před tiskovou konferencí předsedy vlády. Považuje za jeho zodpovědnost udržet koalici stabilní. Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová míní, že jde o logický krok – stejně jako někteří zástupci opozice. Prezident Petr Pavel zatím nemůže podle svých slov zaujmout k odvolání Bartoše jasné stanovisko, dokud nezná všechny souvislosti.

„Je zodpovědností premiéra, aby po tomto překvapivém kroku zajistil stabilitu koalice,“ napsal Rakušan.

Měsíce trvající problémy s digitalizací stavebního řízení mají podle Pekarové Adamové negativní dopad na českou ekonomiku. Úředníci se potýkají s nefunkčním systémem, což jim ztěžuje práci, plně chápe i naštvání občanů.

„Přestože byla Ivanu Bartošovi nabízena pomoc, situace se bohužel výrazně nezlepšila. Jsem si vědoma složitosti celého procesu digitalizace a uznávám snahu, nicméně vzhledem k přetrvávajícím problémům a nenaplněným závazkům vlády v oblasti digitální transformace je jeho odvolání panem premiérem logický krok,“ dodala šéfka sněmovny na sociální síti X.

Brífink Pirátů k odvolání ministra Bartoše z vlády (zdroj: ČT24)

„To jediné, co si starostové, úředníci a občané přejí, je, aby digitální řízení konečně fungovalo. Pokud tomu dnešní (úterní) rozhodnutí premiéra Fialy pomůže, bude to jedině dobře. V takovém případě musí jít personálie stranou,“ uvedl na síti X předseda poslaneckého klubu koaliční TOP 09 Jan Jakob. O tom, zda by Piráti měli odejít z vlády, ale nechtěl později ve vysílání ČT spekulovat.

Podle místopředsedy ODS a ministra dopravy Martina Kupky Piráti před médii ukázali, že si vedení strany vůbec neuvědomuje hloubku problémů, které způsobila nezvládnutá digitalizace stavebního řízení.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) se domnívá, že Bartoš nezvládl zásadní úkol, tedy digitalizaci stavebního řízení, a to i přes opakované posouvání termínu. „Proto je krok Petra Fialy zcela logický a správný. A protiútok, že to znamená cestu SPOLU k ANO, je nesmysl. Je to začátek jejich kampaně do voleb. Snad nepopřou svoji vlastní práci,“ doplnil.

Podle bývalého pirátského europoslance Marcela Kolaji teď ve straně posílí hlasy, které varovaly před vstupem do koalice už po sněmovních volbách. „Já bych to označil za podraz. Žádná příčetná strana si nenechá takovýmto způsobem sestřelit ministra,“ řekl.

Studio ČT24: Bývalý europoslanec Marcel Kolaja (Piráti) a šéf poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob o odvolání Bartoše (zdroj: ČT24)

Členka republikového výboru Pirátů Jana Michailidu sdělila, že jednání předsedy vlády bylo překvapením. „Ráno premiér říkal, že setrvání pana Bartoše je stále podle plánu, nicméně pak nadešla, jak pan premiér říkal, zralá úvaha a došlo ke změně názoru. Pro nás to bylo asi trochu překvapení, že z úst premiéra zaznívají protichůdné informace s rozdílem pouze pár hodin,“ popsala.

Hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti) označil krok premiéra Fialy za radikální. „Chápu argumenty ostatních koaličních partnerů vzhledem ke stavu digitalizace stavebního řízení, ale jde o věc, která se má projednávat na úrovni K5, K15, má to mít nějaký jednoznačný postup,“ podotkl v Devadesátce ČT24.

Jana Michailidu k odvolání ministra Bartoše (zdroj: ČT24)

Havlíček: Šílené, že to Fiala udělal až teď

Opozice po konci Bartoše volala už dříve. A to právě kvůli problémům s digitalizací stavebního řízení. Právě jejich vyřešení teď považují zástupci SPD i ANO za nejdůležitější.

„Ať už si to převezme, kdo chce, hlavně ať se prostě něco děje. Protože prostě ta situace je neustále zablokovaná. Slyšíme to ze stavebních úřadů, od starostů. Prostě je to obrovský dopad do ekonomiky,“ upozornila šéfka poslanců ANO Alena Schillerová.

90' ČT24: Budoucnost Pirátů ve vládní koalici (zdroj: ČT24)

První místopředseda opozičního ANO Karel Havlíček rozumí návrhu na odvolání Bartoše pro selhání ve stavebním řízení. „Šílené je to, že to Petr Fiala udělal až po politickém fiasku Pirátů v krajských volbách a následné rezignaci Ivana Bartoše z čela Pirátů,“ podotkl.

Předseda ANO Andrej Babiš napsal, že problémem kabinetu nejsou Piráti, ale slabý premiér. „Ivana Bartoše měl odvolat už dávno, protože způsobil obrovské škody nefunkční digitalizací,“ míní. Odvolat měl Fiala podle expremiéra už dříve i další ministry. „Neudělal nikdy nic a teď to Ivanu Bartošovi ani nebyl schopný říct do očí,“ dodal Babiš.

„Je to takový pokus premiéra Fialy o kosmetické vylepšení vlády,“ míní předseda SPD Tomio Okamura. Většina občanů si totiž podle něj přeje rezignaci celého kabinetu. „Já s nimi souhlasím – není to pochybení jednoho ministra, celá vláda škodí, celá vláda pracuje špatně,“ poznamenal v Devadesátce ČT24 s tím, že to dokládají i výsledky víkendových krajských voleb.

„Na jednu stranu je to překvapení, protože jsem byl přesvědčen, že vláda se bude držet přisátá na ministerstva a že vlastně nikdo neodstoupí až do konce. Na druhou stranu si myslím, že je to logický krok potom, co sám premiér řekl, že Ivan Bartoš nesplnil očekávání, která nejenom vláda, ale vlastně občané a stavební průmysl v digitalizaci stavebního řízení měli,“ prohlásil předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala.

Podle něj je nutné zajistit, aby se mohlo stavební řízení dělat oběma způsoby. „To znamená tak, jak to bylo do 30. června, i podle toho nového zákona, který vyšel, protože stavební úřady stojí,“ dodal Radim Fiala.

Události: Opozice o nedokončené digitalizaci (zdroj: ČT24)