Fiala: Bartoš si nepřipouští problémy, ostatní Piráty nikdo nevyhazuje

SPOLU k situaci ve vládní koalici (zdroj: ČT24)

Předseda vlády a ODS Petr Fiala i další předsedové stran koalice SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) stojí o další spolupráci s Piráty. Nikdo je z vlády nevyhazuje, uvedl Fiala večer na tiskové konferenci po jednání vládní pětikoalice o další spolupráci koalice po avizovaném odvolání předsedy Pirátů Ivana Bartoše z funkce ministra pro místní rozvoj a vicepremiéra. Stavebním řízením chce pověřit ministra dopravy Martina Kupku (ODS). Strany vládní koalice nabízely podle předsedů TOP 09 a KDU-ČSL Mariana Jurečky a Markéty Pekarové Adamové Pirátům pomoc, bohužel prý ale neúspěšně.

Podle premiéra není odvolání Bartoše bleskem z čistého nebe. Zdůvodnil ho tím, že si Ivan Bartoš podle něj neuvědomuje špatný stav digitalizace stavebního řízení. „Problémy se dají řešit, když si uvědomujete jejich hloubku,“ poznamenal premiér.

Podobně se vyjádřila i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová: „Výměna ministra neznamená konec ve vládě, tato interpretace neobstojí,“ prohlásila. TOP 09 podle ní už před spuštěním digitalizace stavebního řízení varovala, že má nový systém chyby, a nabízela Pirátům pomoc. „Naším cílem je teď zabránit dalším ekonomickým škodám,“ uvedla Pekarová Adamová.

„Už před spuštěním digitalizace, v průběhu prázdnin, jsme se snažili vytvořit prostor, aby se to dotáhlo do funkčního stavu,“ dodal předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Na jednání vlády minulý týden se ale členové ostatních stran dozvěděli podle něj natolik zdrcující informace o stavu digitalizace stavebního řízení, že premiér neměl jinou možnost, myslí si Jurečka.

O stavební řízení se má starat Kupka

O odvolání Bartoše premiér formálně požádá prezidenta podle svých slov v nejbližších hodinách. Piráty požádá o nominaci jeho nástupce. „To je nynější stav. V této chvíli mám nicméně informaci, že Piráti nechtějí ve vládě setrvat,“ dodal Fiala.

Premiér zároveň odmítl kritiku za to, že Ivana Bartoše neinformoval o odvolání během ranní schůzky, ale až po několika hodinách, podle Bartoše krátce před oznámením veřejnosti. „Nejednám emotivně, ale odpovědně. S Ivanem Bartošem jsem i dnes mluvil o digitalizaci, věnovali jsme tomu 95 procent naší schůzky,“ uvedl Fiala. Po ranní schůzce podle svých slov potřeboval čas na rozmyšlenou. „Pak jsem z toho vyvodil, že nemám jinou možnost a že vedení strany požádám o nominaci kandidáta na jiný post ve vládě,“ dodal.

Proti práci dalších ministrů Pirátů premiér podle svých slov nic zásadního nenamítá: „S prací Jana Lipavského a Michala Šalomouna jsem velmi spokojen. K rezignaci je nevyzývám ani nepodám návrh na jejich odvolání,“ uvedl Fiala. Doplnil, že o další koaliční spolupráci s Piráty stojí.

Fiala chce pověřit ministra dopravy Martina Kupku, aby vedl pracovní skupinu, která bude po Bartošovi stavební řízení spravovat. „Jak na to budou Piráti reagovat, si musí ve straně vyřešit. Svoji odpovědnost ale musím naplnit a čas už dávno uběhl. Teď je potřeba jednat,“ zdůraznil Fiala s tím, že je přesvědčen, že jednal korektně.