Pokud Piráti opustí vládu, STAN je nebude následovat

Bríifink STAN k ochodu Pirátů z vlády (zdroj: ČT24)

Pokud Piráti opustí vládu, Starostové je nebudou následovat, řekl po mimořádném jednání předsednictva STAN místopředseda hnutí Lukáš Vlček. Bylo by to podle něj nezodpovědné a nevyplývá to ani z koaliční dohody Pirátů a STAN. Předseda hnutí a ministr vnitra Vít Rakušan na jednání vlády prý Piráty poprosil, aby odchod z kabinetu ještě zvážili.

„Předsednictvo se zabývalo aktuálním konfliktem, které je mezi Pirátskou stranou a koalicí SPOLU. (...) Netěší nás to, nepočítali jsme s tím,“ prohlásil Rakušan. Byl by rád, kdyby se situace uklidnila. „Voliči od nás v této době neočekávají, (...) abychom se štěpili, osočovali se navzájem a oslabovali se,“ podotkl. Rakušan doufá, že emoce brzy opadnou. „A budeme se moci věnovat práci,“ dodal.

Události: Vládní krize (zdroj: ČT24)

Rakušan také řekl, že Starostové důvěřují projektu vládní koalice, který považují za smysluplný. „Nechceme uvrhnout zemi do chaosu, způsobit předčasné volby, musíme toho ještě v posledním roce vlády hodně odpracovat,“ uvedl. Starostové se podle něj v aktuálním sporu snaží vystupovat klidně a s rozvahou.

Starostové by dle Rakušana stále byli rádi, kdyby Piráti v kabinetu zůstali. Na středečním jednání vlády je prý poprosil, aby odchod z kabinetu ještě zvážili. „Respektuji jejich rozhodnutí, vůbec ho nechci zpochybňovat, ale prosbu jsem vyslovil, (...) protože by se nám vládlo lépe,“ odůvodnil. Nicméně vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) na jednání kabinetu premiérovi Petru Fialovi (ODS) oznámil, že Piráti vládu opustí.

Šéf STAN rovněž předeslal, že s Piráty budou Starostové ve sněmovně dál spolupracovat. „Náš společný program byl kvalitní, stojíme za ním a budeme ho společnými hlasy prosazovat,“ dodal.

Vlček poznamenal, že odchod Starostů z vlády by byl nezodpovědný. „S Piráty jsme jednali, abychom si potvrdili, že z koaliční smlouvy nevyplývá, že pokud se Piráti rozhodnou opustit vládu, naše hnutí by je mělo následovat,“ uvedl. „Takový krok nehodláme učinit,“ zdůraznil.

Místopředsedkyně STAN Michaela Šebelová upozornila, že Piráty z vlády nikdo nevyhazuje. „Kdyby tomu tak bylo, postavíme se k tomu jinak,“ podotkla. Odvolání se týká pouze ministra Ivana Bartoše, který může být nahrazen, dodala.