Bartoš nehodlá vyzvat STAN k opuštění vlády

Piráti neplánují vyzývat Starosty k odchodu z vlády, přestože sami se kabinet chystají opustit. Motto předvolební koalice Pirátů se STAN „Společně do vlády, společně do opozice“ platilo před třemi lety, ale nyní je situace jiná, uvedl Bartoš v příspěvku na síti X. Hnutí STAN ve středu potvrdilo, že Piráty nebude následovat, chce s nimi ale spolupracovat dál. Řízením ministerstva pro místní rozvoj by měl prezident podle návrhu premiéra místo Bartoše dočasně pověřit vicepremiéra Mariana Jurečku (KDU-ČSL).

Fiala v úterý oznámil, že Bartoše navrhne ke konci měsíce odvolat kvůli problémům digitalizace stavebního řízení. Tu bude dočasně koordinovat tým ministra dopravy Martina Kupky (ODS). „Sdělení o odvolání z funkce místopředsedy vlády a ministra pověřeného řízením ministerstva pro místní rozvoj a žádost o předložení návrhu na jmenování osoby nominované za Českou pirátskou stranu do funkce ministra pro místní rozvoj a digitalizace pan premiér podepsal, doručeny budou dnes (ve středu),“ sdělila mluvčí vlády.

Řízením ministerstva pro místní rozvoj by měl prezident Petr Pavel podle návrhu premiéra dočasně pověřit vicepremiéra Mariana Jurečku (KDU-ČSL).

Události: Vládní krize (zdroj: ČT24)

Bartoš už dříve uvedl, že důvěru Pirátů úterním způsobem jednání premiér i ODS finálně ztratili. „Je ale na vyhodnocení každého, jak se k tomu postaví,“ uvedl. Jednání se STAN podle něj předpokládá koaliční smlouva, kterou Piráti vždy ctí. „Taky je to normální slušnost – mluvit s lidmi z očí do očí,“ uvedl v narážce na to, že se od Fialy o odvolání dozvěděl po telefonu. Pro Piráty je klíčové, že se STAN mají dál společný program, který je potřeba splnit. „Je v něm mnoho zásadních věcí, které zlepší životy lidí, posunou naši zemi k lepšímu. A ty je třeba dotáhnout,“ dodal.

Rakušan je toho názoru, že Piráti a STAN by jako koalice měli ve vládě zůstat. Netěší ho, že Piráti zvažují odchod z kabinetu. „Na dnešním jednání vlády jsem poprosil Piráty, aby zvážili, zda opravdu odcházet z kabinetu,“ uvedl Rakušan po středečním jednání vlády. STAN má podle něj v úmyslu dál prosazovat své priority a s Piráty dál spolupracovat.

Vyjádření ministra Bartoše k odstoupení z vládní koalice (zdroj: ČT24)

Piráti v koalici s hnutím STAN v minulých sněmovních volbách doplatili na preferenční hlasy. Jejich společná kandidátka sice získala dohromady 37 mandátů, Piráti ale obsadili kvůli takzvanému kroužkování jen čtyři poslanecká křesla. Společnou kandidaturu i kvůli této zkušenosti později subjekty neopakovaly.

Koalice Pirátů a STAN řešila důsledky hesla „Společně do vlády, společně do opozice“ i při skládání vlády před třemi lety, kdy se čekalo na to, až Piráti jako poslední schválí vznik vlády se SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09). Starostové by podle tehdejších vyjádření stranických lídrů do vlády pravděpodobně vstoupili i bez Pirátů. Tehdejší místopředseda STAN Věslav Michalik serveru Seznam Zprávy řekl, že by žádný volič STAN nepochopil, kdyby vznik vlády zablokovala strana se čtyřmi poslanci.

Fiala: Lipavský je výborný ministr

Piráti budou o odchodu z vlády hlasovat on-line do pondělní 20. hodiny. Aktuálně ve svém on-line systému rozhodují o tom, zda jednání zůstane ve veřejném režimu, nebo bude neveřejné, takže by ke čtení i přidávání příspěvků měli přístup jen členové strany. Výsledky by měly být k dispozici po čtvrtečním poledni.

Premiér avizoval, že nejde o odvolání spolupráce s Piráty, s ostatními ministry je spokojen. „Jan Lipavský je výborným ministrem zahraničí, který má mou důvěru. O jeho budoucnosti se budeme bavit po jeho návratu z USA a po referendu Pirátské strany o setrvání ve vládě,“ předeslal Fiala.

Lipavský v úterý novinářům v New Yorku řekl, že pokud Piráti odhlasují odchod z vlády, jako člen strany podá demisi. Odešel by ale rovnou asi i od Pirátů, protože by nebyl schopen podepsat vše, co zaznívalo na úterní tiskové konferenci Pirátů ve sněmovně, řekl.

Ministři Kupka, Jurečka, Bek, Baxa a Výborný se vyjádřili k situaci v koalici (zdroj: ČT24)

Piráti: Na házení klacků pod nohy nepřistoupíme

Bývalý europoslanec Marcel Kolaja (Piráti) uvedl, že „apetit zůstávat ve vládě, ve které vás premiér podrazí“, v Pirátské straně není, což je podle něj logické. „Žádná příčetná politická strana si nemůže nechat líbit to, že premiér odvolá ministra bez jakéhokoliv předchozího dialogu a bez toho, aby záležitost probrali interně v rámci koalice,“ podotkl.

V souvislosti s možným odchodem Lipavského zmínil, že spekulace o přecházení do jiného týmu mu připadají velmi bizarní, ale v politice „je možné všechno“. Zmínil, že pochvaly od koaličních partnerů jsou oceněním jeho práce. „Pirátská strana má celou řadu kvalitních členů, takže odchod jednoho člověka by nikdy v žádné politické straně neměl znamenat katastrofu,“ podotkl.

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek uvedl, že poslanecký klub se kloní k tomu, že odvolání ministra a předsedy Ivana Bartoše znamená vyhození Pirátů z vlády. „Na kompromisy toho, že nám ODS bude určovat, kdo budou naši ministři a kolik budou mít peněz, házet nám klacky pod nohy, (...) přistupovat nebudeme. 

Místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček řekl, že způsob, jakým premiér rozhodnutí udělal, nebyl z lidského hlediska „nic moc.“ „Všechno ale Piráti přebili tou tiskovkou, kde jsme se dozvěděli, jak tři roky Pirát pod bičem otrokáře z ODS žil a jak vše chtěli dělat jinak. (...) Na mě to působilo, že se to v nich hromadilo dlouho. To, co teď sledujeme, je možná to, co v koalici bylo dlouho, ale nebylo to tak vidět,“ podotkl s tím, že si nedovede představit, že by spolu nadále všichni aktéři seděli u jednoho stolu a „tvářili se jakoby nic“.

Předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala má nyní z vlády pocit, že v ní panuje chaos. „Že neví pravá, co dělá levá, a uvidíme, jak to všechno dopadne,“ podotkl s tím, že bude klíčové rozhodnutí pirátského fóra, zda odejdou, či neodejdou z vlády. „Problémem je podle mě i to, že premiér pověřil správou digitalizace Martina Kupku (ODS), protože si myslím, že to může být v rozporu s kompetenčním zákonem, když věci, které se týkají ministerstva pro místní rozvoj, dělá ministr dopravy.“

Ministři: Odvolání Bartoše by nemělo znamenat konec pětikoalice

Ministři zbývajících koaličních stran jsou toho názoru, že odvolání Bartoše by nemělo znamenat konec pětikoalice. „Jasně zaznělo, že odvolání ministra Bartoše není odvolání spolupráce s Piráty,“ zdůraznil ministr dopravy Martin Kupka (ODS) s tím, že oznámení premiéra je podle něj legitimní, protože problém s digitalizací stavebního řízení je. Podotkl, že pro něj jsou naopak nesrozumitelné kroky Pirátů včetně tiskových konferencí, kde podle něj zaznívají „naprosté lži“.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že lidsky spolupráce poslední tři roky fungovala. „Samozřejmě politicky jsme se v některých věcech rozcházeli a to, že se tato situace takto musela vyhrotit, je z důvodu nezvládnuté digitalizace stavebního řízení,“ je přesvědčen Jurečka. Podle něj se vláda trpělivě snažila dát ministrovi prostor, ale nyní, když zjistila, že projekt je „rozložené puzzle“, nebyla jiná možnost.

„My bychom nebyli rádi, kdyby Piráti z vlády odcházeli. Považujeme za důležitou stabilitu vlády. Nejde ze strany pana premiéra o to, že by měli Piráti odejít, ale o výměnu jednoho ministra, což se v historii každé vlády stává,“ podotkl ministr školství Mikuláš Bek (STAN).

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) zdůraznil, že i přes problémy jde ve středu stále o jednání vlády. „Předpokládám, že každý ze členů vlády k tomu přistoupí pracovně, profesionálně, věřím, že to schůzi nijak nepoznamená,“ uvedl. Odvolání Bartoše kvůli problémům s digitalizací stavebního řízení považuje za logické, odmítl i tvrzení Pirátů o „vykopnutí“ z vlády. Pirátské ministry zahraničí Lipavského a pro legislativu Michala Šalomouna nikdo neodvolává, dodal.

Úřad pro digitalizaci: Bartoš splnil řadu priorit

Podle vyjádření Bartošova úřadu bylo zásadním úspěchem končícího místopředsedy vlády především založení Digitální a informační agentury, ale také spuštění eDokladů, dokončení aktualizované verze Portálu občana a spuštění registru zastupování, přesun na jednotnou státní doménu gov.cz nebo posílení základních registrů a Identity občana. „Tyto úspěchy jsou důkazem toho, že v posledních třech letech se digitalizace rozvíjela rekordním tempem a podařilo se uskutečnit mnoho zásadních projektů,“ uvedl kabinet místopředsedy vlády pro digitalizaci.

Premiér v úterý mimo jiné řekl, že Bartoš není manažerský schopný dovést k úspěšnému konci digitalizaci stavebního řízení. S digitalizací stavebního řízení měli pracovníci stavebních úřadů, zástupci obcí, stavebníci a další subjekty řadu problémů od jejího spuštění k 1. červenci. Systém i po několika aktualizacích ze strany ministerstva pro místní rozvoj považovali za nekomfortní či v mnoha případech nefunkční. Podle Fialy rozhodla o Bartošově nekompetenci úterní společná ranní schůzka.

Některá média ale upozorňují také na to, že roli mohla hrát také analýza několika ministerstev s podrobným rozborem současného stavu digitalizace stavebního řízení představená před týdnem na jednání vlády. Například podle serveru Seznam Zprávy měl dokument šéfovi kabinetu popsat, v jakém je digitální stavební řízení faktickém stavu. Podle informací o analýze v médiích by se v současnosti měl například dočasně pozastavit vývoj dalších funkcí systémů.