Informace o tlaku na premiéra měl Michálek ověřené, tvrdí Bartoš

Interview ČT24: Ivan Bartoš (24. 9. 2024) (zdroj: ČT24)

Končící místopředseda vlády a předseda Pirátů Ivan Bartoš v Interview ČT24 prohlásil, že informaci o údajném tlaku na premiéra Petra Fialu (ODS) ohledně vyhození Pirátů z vlády měl šéf pirátských poslanců Jakub Michálek „ověřenou ze dvou zdrojů“. Sám Bartoš ale ony zdroje podle svých slov nezná. Fiala i jiní politici ODS Michálkovo tvrzení odmítli. Bartoš předpokládá, že Piráti po jeho úterním odvolání ve vládě skončí.

Bartoš uvedl, že se na úterním ranním setkání s Fialou bavili o povolební i politické situaci, stejně jako o digitalizaci stavebního řízení, kdy prý Bartoš premiérovi popisoval, v jaké je fázi, jak posílil tým či jaké další fáze přicházejí. Podle Bartoše se politici po schůzce rozcházeli s tím, že pokračují dál.

„Žádným způsobem,“ odpověděl Bartoš na otázku, zda premiér naznačil, že by měl skončit. Během pozdějšího telefonátu mu to prý oznámil velmi „distingovaně“ a zdůvodnil to právě digitalizací. Bartoš se prý po tomto oznamujícím telefonátu už neptal na podrobnosti a důvody tohoto rozhodnutí.

Vyjádření Fialy a dalších lídrů Spolu, že nikdo Piráty z vlády nevyhazuje, jen chtějí vyměnit ministra odpovědného za digitalizaci, označil Bartoš za alibistické. „ODS nás vykopla z vlády, tak to je,“ prohlásil s tím, že takový způsob jednání mu nepřijde „gentlemanský“ ani „korektní“. Mluvil o překvapení.

Tlak zevnitř ODS?

„Myslím, že vzhledem k té otočce byl tlak ze strany (ODS, pozn. red.) na premiéra asi dlouhodobý. Když se podíváme na výsledky koalice SPOLU nebo samotné ODS, tak nebyly takové, jaké očekávali. Podle mě tam byl tlak zevnitř ODS,“ uvedl k možným důvodům svého odvolání.

Šéf pirátských poslanců Jakub Michálek v úterý odpoledne řekl, že podle kuloárních informací jednal Fiala pod tlakem ministrů dopravy Martina Kupky, financí Zbyňka Stanjury, hejtmana Martina Kuby a Jana Skopečka. Ti mu měli hrozit, že nevyhodí-li Piráty z vlády, skončil by sám. Premiér, Skopeček a Kuba to odmítli.

„Toto řekl Jakub Michálek, měl to ověřené ze dvou zdrojů,“ tvrdí Bartoš. „Neznám zdroje, ze kterých čerpal,“ dodal. „Nemám v tomto směru k premiérovi důvěru,“ odpověděl na otázku, zda premiérovi nevěří, když ten tyto informace odmítl.

Nového ministra Piráti navrhovat nebudou

Fialův krok podle Bartoše „vybočil ze standardu“, standardně by se o prý o možném odvolání jednalo. „Když někdo vyhodí předsedu koaliční strany takovým způsobem, je odchod celé strany z vlády logickým krokem,“ míní.

Pirátští ministři zahraničí Jan Lipavský a legislativy Michal Šalomoun to prý „vnímají stejně“, ačkoliv ještě neoznámili, že podají demisi. „Předpokládám, že Piráti v této vládě končí,“ dodal Bartoš.

Ve středu bude Bartoš jednat s Vítem Rakušanem, šéfem hnutí STAN, s nímž Piráti vytvořili koalici v minulých sněmovních volbách. Rakušan míní, že by Piráti a STAN jako koalice měli ve vládě zůstat. Bartoš prý nechá na rozhodnutí STAN, zda by s Piráty odešli z vlády také oni. Nikoho dalšího na pozici ministra pro místní rozvoj Piráti prý navrhovat nebudou.

Co se týče digitalizace stavebního řízení, prý jde o projekt, který řeší vláda společně. Musela se podle něj spustit kvůli podmínkám Národního plánu obnovy, byť je ještě nekomfortní pro úředníky. „To, co jsme slíbili na konci léta, hotové je,“ prohlásil Bartoš. „Věci, které se v něm (digitalizovaném stavebním řízení, pozn. red.) mají udělat, udělat jdou,“ dodal.