Prezident jmenuje Vlčka a Kulhánka ministry v úterý

Kandidát na ministra průmyslu a obchodu Lukáš Vlček (STAN) po jednání s prezidentem Petrem Pavlem uvedl, že chce na ministerstvo přivést makroekonomické či socioekonomické odborníky, hlavní kostru týmu na úřadu chce ale zachovat. Prezident v pondělí přijal také Petra Kulhánka (STAN), který je kandidátem na ministra pro místní rozvoj. V čele resortu by měl nahradit Ivana Bartoše (Piráti), který skončil kvůli problémům s digitalizací stavebního řízení. Kulhánek s prezidentem hovořil o digitalizaci i o pomoci regionům postiženým povodněmi. Prezidentská kancelář následně potvrdila, že oba ministry jmenuje v úterý v devět hodin ráno.

„Čeká nás na ministerstvu jeden náročný rok, který bude nejen o tom, abychom dokázali dobře komunikovat projekty, které jsme jako Starostové odpracovali, ale je to málo. Musíme přicházet s nápady dalšími, čeká nás mnoho věcí – ať je to otázka dotažení jaderného tendru či legislativy ve sněmovně – Lex OZE 3,“ uvedl Vlček.

Potěšilo jej, jak je prezident dobře obeznámen, kdy se ptal na velmi konkrétní detaily. Vlček s Pavlem hovořili i o nedávných krajských a senátních volbách. „Dotkli jsme se i politických otázek, kdy jsme diskutovali proběhnuvší krajské a senátní volby. Osobně jsem velmi rád, že s panem prezidentem sdílím názor na to, že rolí nás politiků je pracovat na stabilitě této země,“ dodal.

Brífink kandidáta na ministra průmyslu a obchodu Lukáše Vlčka (zdroj: ČT24)

Občany podle budoucího ministra zajímá, co vláda dělá pro dostupné a nízké ceny energií, jakým způsobem bude pracovat na posilování práv spotřebitelů nebo i například na změně stavebních norem. Po úterním jmenování na Pražském hradě mu předá úřad končící ministr Jozef Síkela (STAN). Výměna ministrů průmyslu nastává proto, že Síkela by se měl stát českým eurokomisařem. 

Vlček se má v úterý po jmenování vydat na veletrh do Brna. Chce tam prezentovat novou hospodářskou strategii, kterou bude ve čtvrtek schvalovat kabinet.

Plánuje drobnou obměnu týmu na ministerstvu průmyslu a obchodu. Hlavní kostru chce ale zachovat, neboť je tam podle něj řada schopných lidí na úrovni vrchních ředitelů či poradců. Na úřad chce přivést odborníky v makroekonomické či socioekonomické oblasti, jména nesdělil.

Kulhánek řešil digitalizaci i pomoc obcím po povodních

Kulhánek po jednání s prezidentem uvedl, že hovořili o digitalizaci stavebního řízení. Už dříve řekl, že přechodné období, v němž se budou moci souběžně používat nové i původní systémy stavebního řízení, nebude trvat méně než dvanáct měsíců. Žádosti se budou podávat v elektronické podobě, k papírovým formulářům se nebude možné vrátit.

Kulhánek nahradí v čele resortu Ivana Bartoše (Piráti), kterého Fiala navrhl odvolat kvůli podle něj manažersky nezvládnuté digitalizaci stavebního řízení. Dočasně úřad vedl vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). V návaznosti na schůzku s Kulhánkem prezident v pondělí Jurečkovo pověření zrušil.

Vyjádření kandidáta na ministra pro místní rozvoj Petra Kulhánka po jednání s prezidentem Pavlem (zdroj: ČT24)

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) k tomu také již uvedl, že vláda 16. října rozhodne, zda pokračovat ve vývoji digitalizace stavebního řízení, nebo začít od začátku včetně nové soutěže na jejího dodavatele. Kulhánek k věci absolvoval schůzky s Kupkou, Jurečkou, pracovními týmy i s Bartošem, kterého požádal o jeho vhled k jednotlivým agendám ministerstva.

V úterý odjede Kulhánek na Jesenicko, kde se setká s hejtmanem i starosty nejvíce postižených obcí. „Už dnes na ministerstvu pro místní rozvoj tým připravuje programy, které by měly být co nejjednodušší, aby pomoc do regionů byla co nejrychlejší,“ uvedl. Na ministerstvu financí by se podle něj 15. října měla uskutečnit schůzka, na níž by se měla zrekapitulovat základní bilance škod. V pondělí se podle Kulhánka odhadují škody na zhruba třicet miliard korun. Bude se tak řešit, z jakých zdrojů a programů budou moci kraje a obce dostat peníze.

Za své další priority budoucí ministr pro místní rozvoj považuje vyjednávání o programovém období od roku 2028, ale také bydlení, a to jak zákon o dostupném bydlení, který je ve druhém čtení ve sněmovně, tak program připravený ve spolupráci se Státním fondem podpory investic na výstavbu nájemního bydlení. Podle Kulhánka platí dohoda, že jakmile budou projekty připravené k uskutečnění, budou na ně dostupné peníze, ačkoli zatím nejsou zahrnuté do rozpočtu ministerstva pro místní rozvoj na příští rok.

Prezident Pavel přijal v pondělí také demisi ministra průmyslu Síkely (STAN). K pátku 11. října pak Pavel přijal demisi ministra pro legislativu Michala Šalomouna (za Piráty). Šalomounovu pozici se premiér Petr Fiala (ODS) rozhodl dále neobsazovat, agendu převezme ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).