Fiala navrhne Kulhánka na ministra pro místní rozvoj

Premiér Petr Fiala (ODS) po schůzce s kandidátem hnutí STAN na ministra pro místní rozvoj Petrem Kulhánkem potvrdil na síti X, že končícího hejtmana Karlovarského kraje navrhne prezidentovi Petru Pavlovi ke jmenování. Nového ministra čekají podle něj tři zásadní úkoly. Za nejdůležitější pokládá předseda vlády vyřešení problémů v digitalizaci stavebního řízení a nastartování výstavby dostupného bydlení.

Kulhánek po zhruba čtyřicetiminutové schůzce s premiérem řekl, že mu představil své priority. „Kryjí se s tím, co požaduje,“ konstatoval.

O digitalizaci bude Kulhánek s ministry Martinem Kupkou (ODS) a Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) jednat ještě během pátku. Zatím staví tým, který by si na ministerstvo chtěl přivést. Neví, kdy plně přebere problematickou digitalizaci stavebního řízení. Zřejmě se tak podle něj stane 16. října, kdy má Kupka seznámit kabinet s harmonogramem změn v digitalizaci stavebního řízení. Prezentovat podrobný plán pro zhruba roční mandát ohraničený sněmovními volbami plánuje končící hejtman po svém jmenování.

„Musí také pracovat ve spolupráci s regiony a obcemi na odstraňování povodňových škod. Bavili jsme se také o přípravě nového programovacího období,“ uvedl premiér. S prezidentem by se měl Kulhánek setkat v pondělí, jmenovací akt je naplánován na úterý. Kulhánek už uvedl, že se chce hned po jmenování šéfem resortu vydat do povodněmi zasažených krajů.

Kandidát na ministra pro místní rozvoj Petr Kulhánek po jednání s premiérem (zdroj: ČT24)

Širší vedení Starostů nominovalo Kulhánka ve čtvrtek večer. Podle předsedy Víta Rakušana je jeho mandát silný. Celostátní výbor STAN ho zvolil ze tří kandidátů v prvním kole hlasování.

Třiapadesátiletý Kulhánek je od konce roku 2020 hejtmanem Karlovarského kraje. Pokračovat však nebude, nedávné volby v kraji vyhrálo hnutí ANO a získalo 28 křesel ze 45, což mu dává možnost sestavit jednobarevnou krajskou vládu. Je absolventem VŠE, v letech 2010 až 2018 byl primátorem Karlových Varů.

Funkce ministra pro místní rozvoj se uvolnila po odvolání Ivana Bartoše (Piráti), který skončil na Fialův návrh 30. září kvůli problémům s digitalizací stavebního řízení. Piráti považují premiérův krok za porušení koaliční smlouvy a vládu opustili.