O bouchnutí sazí nešlo, řekl o konci Bartoše Fiala

Interview ČT24: Petr Fiala (ODS) (zdroj: ČT24)

Premiér Petr Fiala (ODS) byl hostem čtvrtečního Interview ČT24, kde hovořil mimo jiné o pozadí odchodu Ivana Bartoše (Piráti) z vlády. „Pan ministr Bartoš mi nebyl schopen říct další postup v souvislosti s digitalizací a pochopil jsem, že si nechce připustit problémy,“ řekl Fiala k návrhu Bartošova odvolání. Dodal, že jeho rozhodnutí předcházelo důkladné promýšlení, a nešlo tedy o „bouchnutí sazí“. Připustil, že se mu rozhodnutí nečinilo lehce.

„Po schůzce jsem si sedl sám a přemýšlel jsem nad svou odpovědností nad situací a uvědomil si, že když si ho pozvu za dva dny, za týden či za čtrnáct dní, tak se nic nezmění a že jediná cesta je, že to bude dělat někdo jiný,“ nastínil Fiala s tím, že poté své rozhodnutí Bartošovi zavolal.

Důležitý okamžik podle něj byl, když si předtím ve středu na uzavřeném jednání vlády vyslechl zprávu expertů ke stavu digitalizace, u čehož byl přítomen i Bartoš. „Očekával jsem, že přijde na schůzku s reakcí na zprávu a s návrhem řešení. Byl jsem otevřen tomu ho vyslechnout, jak postupovat dál. Pan ministr mi ale nebyl vůbec schopen říct další postup a já jsem pochopil, že si nechce připustit hloubku problému.“

Očekával také, že po volbách, kde vládní strany nedopadly moc dobře a Piráti byli „úplně vymeteni z krajů“, přijde sebereflexe. „Místo toho Piráti přišli se sedmi body, co má vláda dělat,“ podotkl s tím, že jej situace ale nenaštvala, vše si prý vyhodnotil s chladnou hlavou.

Dodal, že debata, kterou Piráti následně rozvířili ve veřejném prostoru, nesmí zakrýt podstatu – že digitalizaci stavebního řízení nezvládli. „Přestože jsem jim dal šanci, nedokázali to opravit, a to je rozhodující důvod,“ sdělil předseda vlády v rozhovoru.

Zmínil, že po návrhu na odvolání Bartoše očekával další jednání, a připomněl, že v minulosti se již dvakrát stalo, že byl z vlády odvolán předseda koaliční strany. „Odvolal jsem předsedu strany v demisi a čekal jsem, že povedeme další jednání o tom, jaké bude zapojení Pirátů ve vládě, místo toho jsem se dočkal tiskové konference plné lží o nějakých schůzkách a osobních útoků,“ podotkl s tím, že i tak poté Pirátům nabídl, ať v kabinetu zůstanou, ale oni se rozhodli odejít.

Narážel v této souvislosti na tiskovou konferenci, na které zástupci Pirátů nařkli Jana Skopečka, hejtmana Martina Kubu, ministra dopravy Martina Kupku a ministra financí Zbyňka Stanjuru (všichni ODS), že premiéra na údajné schůzce nutili k odvolání Bartoše. Při této příležitosti hovořili také o kmotrech.

„Nikdo mě nenutil. Samozřejmě vedeme diskusi o tom, jak dělat politiku lépe, co se nám daří a nedaří. Nejsem spokojen s výsledky krajských voleb, bavíme se o tom, ale pod žádným tlakem nejsem a určitě bych pod tlakem nejednal,“ dodal premiér a odmítl, že by se konala schůzka, o které hovořili Piráti. „Jsem zvyklý pracovat týmově, ale jsem také zvyklý přijímat klíčová rozhodnutí,“ podotkl s tím, že každý, kdo stojí v čele, musí být schopen přijmout odpovědnost.

Obecně digitalizace v Česku podle Fialy v řadě oblastí funguje – zmínil občanský průkaz, který lidé nebudou muset nosit fyzicky u sebe, stejně tak řidičský či očkovací průkaz v mobilu. Podotkl, že lze také vyřídit převody aut či žádosti o dávky na ministerstvu práce a sociálních věcí.

„Tyto věci fungují, digitalizace stavebního řízení ale ne. A kdo o tom pochybuje, ať jde na jakýkoliv stavební úřad v Česku a zeptá se,“ podotkl premiér s tím, že dospěl k závěru, že digitalizace nebude fungovat, když bude pokračovat pod vedením Bartoše. A tak z toho vyvodil odpovědnost. Digitalizace se podle něj připravovala dva a půl roku. „Nabízel jsem Ivanovi opakovaně pomoc a on říkal, že je vše v pořádku,“ dodal premiér s tím, že Bartoš dával vládě zprávy, které neodpovídaly realitě.

Fiala: Stál jsem za Piráty

Připustil, že se mu rozhodnutí nečinilo lehce. „Já mám Ivana lidsky docela rád, i když se teď chová, jako by se pomátl. Je to slušný člověk, akorát si není schopný připustit to, že není dobrý manažer a že to nezvládl,“ podotkl.

Z lidského hlediska je tu podle něj i další moment. „Já dodržoval dohody, stál jsem za Piráty. My jsme jejich hlasy nepotřebovali, chtěl jsem dodržet dohodu, že uděláme koalici na půdorysu pěti stran,“ zmínil Fiala s tím, že Piráti se čtyřmi poslanci dostali tři místa ve vládě, místopředsedu kabinetu a místopředsedkyni sněmovny.

„Bojoval jsem s Milošem Zemanem za jejich kandidáty a nakonec to dopadne tak, že si nejsou schopni přiznat chybu, a když z toho vyvodím odpovědnost, tak se urazí a najednou jsme ti nejhorší na světě.“

Dodal, že ve vládě byli tři Piráti a se dvěma byl vrcholně spokojen. „Jeden nyní už bývalý Pirát Jan Lipavský ve vládě zůstal. Je to dost výrazná tvář Pirátské strany.(...) Také se mu nezdálo, že by pirátská reakce byla adekvátní, zůstal a jsem rád,“ podotkl premiér s tím, že stejně tak Michal Šalomoun byl výborným ministrem a členem vlády.

Fiala ocenil nominaci Kulhánka

Piráti v reakci na odvolání Bartoše, které považují za porušení koaliční smlouvy, opustili vládu. Ministerstvo pro místní rozvoj pak připadlo Starostům, kteří na post ministra pro místní rozvoj po Bartošovi nominovali končícího hejtmana Karlovarského kraje Petra Kulhánka (STAN). Jeho nominaci Fiala ocenil. Podle něj má šanci situaci v resortu zvládnout.

„Já si myslím, že když tam přijde někdo, kdo má zkušenosti s řízením – a to hejtman má, někdo, kdo má zkušenosti s regionální politikou, což pro ministerstvo pro místní rozvoj je, myslím, velmi dobrá kvalifikace, a bude připraven intenzivně pracovat na tom, aby se ty věci spravily, že to je dobře,“ vyzdvihl také premiér.

Podotkl, že se s Kulhánkem musí nejprve osobně sejít, protože bude přebírat resort, který je opravdu v krizi. „Chci od něj slyšet konkrétní představu o tom, jak bude řešit danou situaci,“ nastínil premiér.