Na Hradě se řeší Bartošův konec i osud Lipavského

Události: Prezident jednal s koaličními lídry (zdroj: ČT24)

Prezident Petr Pavel akceptuje návrh premiéra Petra Fialy (ODS) na odvolání končícího předsedy Pirátů Ivana Bartoše z funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Bartoš to řekl po jednání s Pavlem na Pražském hradě. Hlava státu pozvala na pondělí předsedy všech pěti koaličních stran. Řešila se i budoucnost dalších pirátských ministrů. Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová oznámila, že vládní koalice se shodla, že nebude obsazovat post ministra pro legislativu, agendu má přebrat ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Lídři vládních stran se shodují v tom, že by preferovali setrvání ministra zahraničí Jana Lipavského ve vládě.

„Právě jsem absolvoval schůzku s panem prezidentem, řešili jsme situaci, která je v současné době na vládě, tedy návrh na mé odvolání, který mu premiér Petr Fiala předal, pan prezident toto odvolání z pozice ministra pro místní rozvoj a vicepremiéra pro digitalizaci akceptuje,“ sdělil po jednání s hlavou státu Bartoš.

Bartoš má ve vládě podle návrhu premiéra skončit pondělkem. Fiala současně navrhuje, aby Pavel dočasně pověřil výkonem obou Bartošových funkcí vicepremiéra a ministra práce Mariana Jurečku (KDU-ČSL). Ten po pondělním jednání s hlavou státu uvedl, že po odvolání Bartoše z postu ministra pro místní rozvoj je potřeba najít cestu, aby vláda byla funkční. Své pověření koordinací resortu pro místní rozvoj vidí jen na týdny. Soustředit se chce hlavně na „rozpohybování funkčnosti stavebního řízení“.

Předseda Pirátů Bartoš po jednání s prezidentem (zdroj: ČT24)

S prezidentem v pondělí Bartoš probíral také problematiku, kterou aktuálně řeší ministerstvo pro místní rozvoj. „Například v souvislosti s dostupností bydlení,“ sdělil. Zabývali se také digitalizací stavebního řízení. „V jaké je to fázi, zda projekt běží, jaké jsou výhrady a jak lze ty výhrady odstranit,“ shrnul Bartoš. Právě problémy digitalizovaného stavebního řízení Fiala návrh na odvolání šéfa jedné z koaličních stran minulý týden zdůvodnil.

Členská základna Pirátů nyní hlasuje o tom, zda by měla strana odstoupit od koaliční smlouvy. Hlasování končí ve 20 hodin. Bartoš přitom už minulý týden oznámil Fialovi, že v kabinetu končí Piráti jako celek. „Předpokládám, že to hlasování bude pro odchod z vlády,“ uvedl po pondělním jednání na Hradě Bartoš.

Další osud Lipavského

Bartoš s prezidentem mluvil i o dalších dvou pirátských ministrech, šéfovi diplomacie Janu Lipavském a ministrovi pro legislativu Michalu Šalomounovi. Oba by měli v případě odchodu Pirátů z vlády na své funkce rezignovat, zopakoval Bartoš. „Pro mě jako předsedu Pirátů je hlavní, aby bylo splněno, že podají demisi,“ dodal.

Právě s Lipavským se v pondělí sešel Fiala. Lipavský už dříve prohlásil, že pokud se Piráti shodnou na odchodu z kabinetu, podá demisi, zároveň ale opustí stranu. V médiích se tak objevily úvahy o tom, že by ve vládě mohl zůstat jako nestraník za jinou vládní stranu.

Zda Lipavský i poté zůstane ve vládě, jak se spekuluje, už pokládá Bartoš za věc, která je mimo jeho kontrolu.

Bartoš by považoval za logické, kdyby oba pirátští ministři své rezignace načasovali k určitému datu. Zmínil, že by mohlo být například za měsíc. Fiala přitom o víkendu mluvil o tom, že by zhruba do čtrnácti dní chtěl mít úplnou, funkční, akceschopnou a efektivní vládu. Neplánuje v souvislosti s tím širší rekonstrukci vlády. O nové sestavě chce mít jasno nejpozději do středy.

Jurečka po pondělním jednání na Hradě řekl, že preferuje, aby Lipavský zůstal ve vládě jako nestranický odborník. Měnit ministra zahraničí na dvanáct měsíců nemá logiku, řekl. Odkázal na mandát, který vládě skončí příští rok, i Lipavského zkušenosti a kontakty. Měnit ho by nebylo v současné mezinárodní situaci nejšťastnější, uvedl. Podle Jurečky musí Lipavský sám určit jednotlivé kroky k tomu, aby v čele české diplomacie zůstal.

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka po jednání s prezidentem (zdroj: ČT24)

Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) po schůzce s prezidentem sdělil, že nehodlá Lipavského přemlouvat, aby vstupoval do STAN. „Nebudu ho přetahovat jako ministra ani kandidáta STAN. Bylo by to ode mě nefér,“ prohlásil. Označil jej nicméně za dobrého ministra zahraničních věcí.

Pekarová Adamová po hradní schůzce s hlavou státu řekla, že Lipavský by měl zůstat ve vládě. Pokud by se s ním TOP 09 na jeho dalším angažmá nakonec nedohodla, disponuje podle Pekarové Adamové dalšími osobnostmi. „V rámci koalice SPOLU bychom to určitě byli my jako TOP 09, kdo by měl zájem o ministerstvo zahraničních věcí,“ řekla. Pokud by Lipavský měl zájem pokračovat, jak už avizuje, tak by se TOP 09 mohla dohodnout přímo s ním, uzavřela.

Šéfka sněmovny uvedla, že odvolání předsedy Pirátů Ivana Bartoše z vlády a následný odchod jeho strany z kabinetu není vládní krizí, protože koalice v dolní komoře bude se 104 hlasy nadále disponovat pohodlnou většinou.

Předsedkyně TOP 09 po jednání s prezidentem (zdroj: ČT24)

Agendu ministra pro legislativu má převzít resort spravedlnosti

Pekarová Adamová také oznámila, že koalice se shodla dál neobsazovat post ministra pro legislativu, agendu má přebrat ministr spravedlnosti Blažek.

Šalomoun v pondělí svůj konec projednával s Fialou. „Pan premiér mi poděkoval za mou dosavadní práci, kterou ocenil. Zítra (v úterý) podám v závislosti na výsledku hlasování Pirátské strany o odchodu z vlády demisi, jak jsem slíbil,“ uvedl. Konec Šalomounova mandátu bude závislý na tom, kdy nastanou související výměny ve vládě. „Datum se bude odvíjet od rekonstrukce vlády, tak aby do něj ústrojně zapadlo,“ dodal Šalomoun.

Rakušan: V případě oficiální nabídky jsou Starostové připraveni vést MMR

Rakušan také po jednání na Hradě sdělil, že řekl Fialovi i Pavlovi, že v případě oficiální nabídky je jeho hnutí STAN připraveno vést ministerstvo pro místní rozvoj. Nejdřív je ale podle Rakušana nutné počkat na výsledky hlasování Pirátů o odchodu z vlády.

V hnutí STAN je podle Rakušana mnoho zajímavých osobností, které by funkci zastávaly dobře. Nutné je, aby se jednalo o zkušeného manažera, který se rychle zorientuje. „Oficiálně ještě Piráti neodešli z vlády a oficiálně ještě neexistuje ani nabídka na to, aby Starostové a nezávislí tento resort obsadili, ale zcela otevřeně říkám, jsme na to připraveni i personálně,“ dodal.

Předseda STAN Vít Rakušan po jednání s prezidentem (zdroj: ČT24)

Podle Rakušana je nutné, aby vláda byla rychle akceschopná, což je i přáním prezidenta. Hnutí STAN netěší, pokud Piráti odejdou do opozice, nicméně nelze riskovat delší vládní krizi, dodal.

Od Fialy chce Pavel na pondělním jednání slyšet, jaká je jeho představa o složení vlády, kdo bude mít jaké kompetence a kdo se postará o dotažení zmíněné digitalizace stavebního řízení. Tímto projektem byl ve středu pověřen ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Ten v pondělí řekl, že návrh prvních legislativních změn je téměř hotový, k dispozici by měl být v úterý. Stavebním úřadům by na čas umožnil vrátit se k používání starého systému.

S prezidentem už probral Jurečka, jaký je jeho pohled na rekonstrukci vlády. Lídři zbývajících čtyř koaličních stran o tom chtějí diskutovat v úterý, uvedl ministr. Doba rekonstrukce by podle něj měla být co nejkratší. „V dané situaci se snažíme najít cestu k tomu, aby vláda byla funkční. Samozřejmě znovu platí to, že Piráty z vlády nevyháníme, pokud by se rozhodli ve vládě zůstat, tak já za předsedu KDU-ČSL říkám, že bych tuto variantu preferoval,“ řekl vpodvečer Jurečka.

Opoziční ANO chce o vládní krizi mluvit v úterý na sněmovní půdě. Znovu žádat o důvěru tam kabinet s novými jmény nechce. „Předpokládám, že budeme vystupovat i s přednostními právy nebo nějakými novými body. Toto se nedá opomenout. Kdyby se to netýkalo této země, tak by to bylo úsměvné, ale bohužel to úsměvné není,“ komentovala šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Nejen místa ve vládě

Vládní rozepře ale nemusí mít dopad jen na pozice v kabinetu, koaliční smlouva totiž upravuje i pozice ministerských náměstků. Těch mají v současné chvíli Piráti na různých resortech deset – včetně financí, zdravotnictví a třeba i na ministerstvu vnitra. Jestli v pozicích zůstanou, bude podle Bartoše záležet vždy na jednotlivých ministrech.

Ve funkci místopředsedkyně sněmovny zůstává Olga Richterová. Říká, že pro odchod z pozice důvod nevidí. Do funkce ji nominovala koalice Pirátů a Starostů. Pekarová Adamová uvedla, že ji k odchodu z funkce vyzývat nebude. „Vzhledem k jejím vyjádřením by mne překvapovalo, kdyby ona sama chtěla zůstat v této pozici,“ poznamenala.

„Jestli si někdo myslí, že já se teď budu mstít a každý Pirát, kde je, bude muset jít hned jít pryč, tak já žádnou pomstu nechystám. Já si myslím, že Piráti by si měli být vědomi i odpovědnosti za tuto zemi. A proto navzdory tomu, co o mně říkají, co o všem říkají, jsem nadále připraven s nimi spolupracovat,“ prohlásil Fiala.