Fiala označil Pavlův projev za povzbuzující, Okamura za snahu vyvinit vládu z jejích chyb

Zástupci vládních stran na novoročním projevu prezidenta republiky Petra Pavla oceňují vyváženost a povzbuzující vyznění. Z opozice zaznívají hlasy, že Pavel zvolil témata, která současnému kabinetu nahrávají.

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil novoroční projev prezidenta republiky Petra Pavla jako vyvážený, realistický a povzbuzující. „Jsem rád, že na společenskou i mezinárodní situaci máme podobný pohled,“ sdělil premiér Fiala prostřednictvím mluvčího vlády.

„Prezident v projevu nikoho neurazil, nerozděloval společnost, nepoklonkoval Rusku, mluvil o nutnosti přijetí eura a soustředil se na budoucnost místo utápění se v minulosti. Po mnoha letech zášti a zloby příjemná změna, za kterou jsem vděčná,“ napsala na síti X předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Také předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) na sociální síti X poděkoval za jasný a vyvážený projev.

„Říkala jsem si, že jsme si zvolili velmi dobře,“ reagovala na projev místopředsedkyně hnutí STAN Michaela Šebelová. Podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše z Pirátů prezident „vypíchl nejdůležitější věci“, tedy Česko jako součást EU a NATO či ekonomickou nejistotu. Pavlova slova zhodnotil rovněž první místopředseda lidovců Jan Bartošek. „Jako důležitou věc vnímám, že varoval před extremismem a populismem, což je určitý jed naší politické scény. Místo toho prezident přichází s tím, abychom byli zodpovědní, odvážní, řešili problémy, když je řešit můžeme, přestože jsou mnohdy nepopulární,“ uvedl. 

Pro senátorku Miroslavu Němcovou (ODS) byla nejsilnější slova o svobodě, která se vztahovala k nedávným tragickým událostem v Klánovicích a na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. „Mluvil o tom, že si musíme vážit svobody i navzdory nebezpečím, která kolem nás jsou. Jako další významnou věc jsem si pro sebe vzala odkaz, že naši vnější, ale i vnitřní bezpečnost spatřuje pan prezident – i já – v tom, že jsme členy jak Evropské unie, tak NATO,“ uvedla Němcová. Mezi řádky prý cítí odkaz na aktuální boje vedené na Ukrajině a také v Pásmu Gazy.

Na vládnoucí koalici SPOLU prezident ocenil, že neprojevuje vnitřní rozepře, zároveň na její adresu směřoval výtku kvůli nedostačující komunikaci. Němcová tuto výtku považuje do jisté míry za oprávněnou a uvědomuje si ji prý i premiér. 

Podle opozice prezident nebyl nadstranický

Místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček vnímá novoroční projev jako provládní. „Radost budou mít ti, kteří volili pětikoalici, radost budou mít ti, kteří chtějí euro, a já se nedomnívám, že to je správně. Prezident tvrdí, že je nadstranický, potom ale nechápu, proč nálepkuje,“ uvedl. Reagoval na prezidentův názor, že hlasy ve volbách snadno získávají populisté a extremisté, kteří lákají na líbivé sliby a nestraní se zneužití nebo rozdmýchávání obav. Pochválil prezidenta, že se v projevu postavil za mladé, podotkl ale, že opomněl seniory. 

Prezident Pavel svým projevem místo, aby spojoval, rozdělil společnost, kdy kritiky vlády označil za populisty a extremisty, míní předseda hnutí SPD Tomio Okamura. „Projev pana prezidenta byl projev na podporu Fialovy vlády a snahou vyvinit vládu, s jejíž podporou pan prezident kandidoval, za její chyby a lhaní,“ řekl Okamura. Důvodem nízké podpory vlády je podle Okamury to, že vláda lže a dělá špatné kroky. Prezident je za to podle něj spoluzodpovědný, protože podepisuje její zákony.

Politolog: Očekával jsem více o mezinárodní situaci

Politology v Pavlově novoročním projevu překvapil důraz na téma zavedení eura v Česku. „Slýchali jsme od mnoha politiků jenom samé negativní výroky o euru a velká část české společnosti má k euru nedůvěru. Nestojíme před rozhodnutím, že zítra přijmeme euro, ale před rozhodnutím, že bychom měli vstoupit do ERM-2, tedy do jakéhosi předpokoje eura, a to je klíčová věc, pro kterou prezident může udělat hodně,“ domnívá se například politolog Daniel Kroupa.

Politolog Milan Školník ke kritice opozice, že projev stranil vládním stranám, poznamenal: „Velmi se o nadstranickost snažil, na druhou stranu zmínil to, co říká i premiér Fiala, že kroky jsou potřebné, ale že budou třeba i bolestné. Domnívám se, že prezident Pavel si uvědomuje, že dostal před volbami neformální podporu vládní pětikoalice, takže spíše zatím inklinuje k podpoře vlády, ale zároveň se o určitou nadstranickost snaží například ve zmínění práce opozice.“

Politolog Lukáš Jelínek popsal prezidenta ve snaze nepřiklánět se při projevu na žádnou stranu za obezřetného. Podotkl ale, že očekával detailnější vyjádření k mezinárodní situaci. „Ať už s přihlédnutím k situaci na Ukrajině, válce na Blízkém východě, k tomu že nás čekají klíčové volby v Rusku, ve Spojených státech, na Ukrajině. To by stálo za hlubší rozbor, zvlášť když prezident našel čas zmínit sportovní události nebo roli své manželky,“ upřesnil. Dodal také, že podle jeho názoru by novoroční projev prezidenta stačil jako jediné poselství vrcholných představitelů státu, protože jsou si obsahem podobná.