Téma Střelba na Univerzitě Karlově

Masová střelba na Univerzitě Karlově

KRIZOVÉ LINKY
Krizová linka policie: 974 823 158, Linka psychické pomoci: 116 123, Linka bezpečí: 116 111, Další linky na webu ministerstva vnitra

Zásadní bezpečnostní změny po střelbě na FF UK většina univerzit nezavedla

Po loňské tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy zasedly bezpečnostní štáby všech vysokých škol. Zjišťovaly, jaká opatření mají. Většina z nich, i po konzultaci s experty a policií, k výrazným změnám nepřistoupila. Univerzity ale proškolily zaměstnance a nastavily pravidla pro krizové situace. Kdyby třeba měla filozofická fakulta vstup na čipové karty, policie by nejspíš věděla o přítomnosti útočníka v budově.
20. 6. 2024|

Univerzita Karlova podá stížnost proti odložení případu střelby

Univerzita Karlova (UK) podá stížnost proti usnesení, kterým bylo odloženo vyšetřování případu tragédie na Filozofické fakultě UK. Škola požaduje úplné došetření všech souvislostí útoku i jemu předcházejících událostí. Informovala o tom v pondělí na svém webu. V pátek uplyne půl roku od střelby, při které přišlo o život čtrnáct lidí. O stížnosti bude rozhodovat státní zastupitelství.
17. 6. 2024|

Policie ukončila prověřování střelby na filozofické fakultě, věc odložila

Policie skončila prověřování prosincové střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Případ odložila, uvedlo Městské státní zastupitelství v Praze na síti X. K závěrům se policisté vyjádří zřejmě příští týden – poté, co usnesení o odložení věci doručí všem poškozeným. Muž, kterého kriminalisté spojují také s vraždami v Klánovickém lese a Hostouni, spáchal po střelbě na studenty a pedagogy sebevraždu.
14. 6. 2024Aktualizováno14. 6. 2024, 13:01|

Žádný z policistů při zásahu na filozofické fakultě nespáchal trestný čin, řekl ředitel GIBS

O zásahu policie při loňské střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy jednal ve čtvrtek sněmovní bezpečnostní výbor. Poslanci se zabývali informací Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), která činnost policie prověřuje. Podle prověřování GIBS žádný z policistů či zaměstnanců Policie České republiky není podezřelý ze spáchání trestného činu, uvedl ředitel inspekce Vít Hendrych. Dodal také, že policisté střelbě nemoli zabránit. Ředitel GIBS zároveň doporučil policii provést důkladnou analýzu postupů a metodiky.
6. 6. 2024Aktualizováno6. 6. 2024, 18:07|

Filozofická fakulta zřídila pietní prostory v místnostech, v nichž se loni střílelo

Uctít čtrnáct obětí střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy bude od pátku možné přímo v budově na náměstí Jana Palacha v centru Prahy. Vedení školy vytvořilo ve čtvrtém patře, kde se tragédie odehrála, dočasná pietní místa, a to ve dvou místnostech a spojovací chodbě. Vedení fakulty do nich pět měsíců po tragické události instalovalo kovové studánky, kameny, květiny a piano tak, aby návštěvníkům byly k dispozici pro vyjádření soustrasti a vzpomínek na ty, které ztratili. Pietní místa budou otevřená do konce roku.
23. 5. 2024|

Ministerstvo práce porušilo na vánočním večírku zákon, píše iRozhlas. Podávalo alkohol

Ministerstvo práce a sociálních věcí porušilo zákon, když na loňském vánočním večírku umožnilo pití alkoholu na pracovišti, vyplývá to z kontroly Státního úřadu inspekce práce, uvedl ve středu iROZHLAS.cz a Radiožurnál. Ministerstvu hrozí v přestupkovém řízení pokuta až 50 tisíc korun. Vánoční večírek v budově ministerstva se konal loni 21. prosince, v den tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK).
15. 5. 2024|