TÉMA

Kandidátka

Kdo kandiduje za koho a na kterém místě? Projděte si uchazeče o křesla europoslanců

O křesla jednadvaceti českých europoslanců letos podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) usiluje 675 kandidátů. Je to méně než při minulých volbách do Evropského parlamentu před pěti lety, kdy kandidovalo o devět uskupení více než nyní. Letos ale kandiduje téměř dvojnásobek koalic. Úřad přehledy adeptů, pro které budou Češi hlasovat 7. a 8. června, zveřejnil na volebním webu.
25. 4. 2024|

V evropských volbách v Česku se může utkat třicet uskupení, o devět méně než minule

Všech třicet řádně přihlášených uskupení bylo letos připuštěno k volbám do Evropského parlamentu v Česku. Ministerstvo vnitra žádné z nich neodmítlo. Vyřazena byla pouze jedna kandidátní listina, která byla podána až po zákonném termínu, uvedl resort na svém webu.
19. 4. 2024|

Koalici PRO povede do eurovoleb Jindřich Rajchl

Koalice PRO pojímá červnové volby do Evropského parlamentu jako referendum o koaliční vládě Petra Fialy (ODS) a jako odraziště pro sněmovní volby v příštím roce. Kampaň, ve které bude nabízet národněkonzervativní hodnoty, zahájí 16. dubna u soch Jana Antonína Bati a Tomáše Bati v centru Zlína, řekl předseda strany a lídr do europarlamentu Jindřich Rajchl. Na kandidátce je také bývalý politik ČSSD Michal Hašek nebo hokejový trenér Vladimír Růžička.
8. 4. 2024|

Svobodné povede do eurovoleb jejich předseda Vondráček. Stranu podpoří Soukromníci a další uskupení

V čele kandidátky Svobodných bude v červnových volbách do Evropského parlamentu předseda strany Libor Vondráček. Svobodní, kteří v minulosti měli v Evropském parlamentu jednoho zástupce, jdou do voleb s podporou Soukromníků, strany Pro Plzeň a hnutí Zdraví Sport Vzdělání 2012, jejichž zástupci na kandidátce rovněž budou.
8. 1. 2024|

V čele kandidátky Zelených do Evropského parlamentu bude Nejedlová

Kandidátku Zelených do Evropského parlamentu v příštím roce povede Johanna Nejedlová, zakladatelka neziskové organizace Konsent, která se zabývá problematikou prevence sexuálního obtěžování a násilí. Na tiskové konferenci v Praze ji novinářům představilo vedení strany. Zelení by chtěli mít v europarlamentu alespoň dva poslance.
13. 12. 2023|

SOCDEM povede do evropských voleb exministr Zaorálek. Strana doufá v návrat na politické výsluní

Sociální demokraty povede do jarních voleb do Evropského parlamentu Lubomír Zaorálek. Podobu kandidátky představil předseda strany Michal Šmarda, který doufá, že s volbami do Evropského parlamentu začne postupný návrat někdejší vládní strany na politické výsluní.
12. 12. 2023|

V současné době nedůvěry vůči státu by byl výhodou prezident, který nebyl v politice, soudí Nerudová

V době, kdy je společnost hluboce rozdělená a je velmi nízká důvěra občanů ve stát, v instituce, ve vládu i prezidenta, je důležité, aby byl prezidentem republiky člověk, který nikdy nebyl v politice a nemá žádné závazky z minulosti, řekla v pořadu Hyde Park ekonomka a kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová.
13. 12. 2022|

Anketa s Danuší Nerudovou: Na Hradě bydlí král, já bych tam pouze pracovala

Kandidátka na prezidentku, ekonomka a bývalá rektorka brněnské Mendelovy univerzity Danuše Nerudová v anketě České televize uvedla, že by v případě zvolení do úřadu ráda bydlela mimo areál Pražského hradu a docházela by tam pouze do práce, jelikož podle ní má na hradě bydlet král. Podle ní jsou současné pravomoci prezidenta republiky dostačující, podotkla však, že by měl dodržovat Ústavu a zákony České republiky. Na tytéž anketní otázky postupně odpovídají všichni kandidáti na post hlavy státu.
13. 12. 2022|

Hlava státu má být moderátorem diskuze a chápat i lidi s odlišným názorem, říká kandidátka na prezidentku Nerudová

„Mám předpoklady pro funkci prezidentky. Mám zkušenost, jak stmelovat lidi,“ prohlásila kandidátka na post hlavy státu, ekonomka a bývalá rektorka brněnské Mendelovy univerzity Danuše Nerudová. Výzvy, aby se lidé kvůli energetické krizi uskromnili, jí přijdou nepatřičné. Dle jejích slov totiž až 37 procent domácností nemůže šetřit, jelikož na to nemá prostředky. Pokračovat v podpoře válkou sužované Ukrajiny je dle Nerudové nutnost. Jediný, kdo si může stanovit podmínky pro skončení války, je ukrajinský prezident, uvedla také v Interview ČT24. Česká televize postupně přináší rozhovory se všemi uchazeči o Hrad. Rozhovor vedla Barbora Kroužková.
1. 12. 2022|

Případ Rohanové může pomoci k upřesnění pravidel, myslí si politolog. Podle ústavního právníka by se zákon měl upravit

Politolog z Masarykovy univerzity Michal Pink soudí, že velkou nevýhodou kandidátky na prezidentku Denisy Rohanové je to, že není příliš známá. Politolog tak očekává, že se bude snažit zviditelnit za každou cenu. Vnitro jí uznalo podpisy dnes už bývalých poslanců, jelikož kandidaturu podala v době, kdy ještě zákonodárci mandát měli. Podle Pinka tak případ Rohanové může pomoci k upřesnění pravidel, která občany opravňují stát se kandidátem na hlavu státu. Ústavní právník z Univerzity Karlovy Jan Wintr uvedl, že tato pravidla by se upravit měla. „Účelem je, aby kandidovali jen ti, kteří ověří minimální práh podpory. (…) Tím, že přinesou padesát tisíc podpisů nebo je podpoří poslanci a senátoři, kteří mandát drží zhruba v době, kdy jsou volby,“ dodal.
28. 11. 2022|

Starosta Poděbrad postaví nezávislou kandidátku, Rakušanovo hnutí ve městě do voleb nepůjde

Kandidáti hnutí STAN v Poděbradech budou v podzimních komunálních volbách kandidovat jako Nezávislí kandidáti Poděbrady. Podařilo se jim získat dostatek podpisů nutných k registraci kandidátky, které v úterý v termínu odevzdají. Informoval o tom starosta Poděbrad a lídr kandidátky Jaroslav Červinka. Jako nezávislí kandidáti potřebovali v Poděbradech 1003 podpisů. Z kandidátní listiny STAN odstoupili po kritizovaných Červinkových výrocích o Romech.
19. 7. 2022|

Kandidátka STAN v Poděbradech odstoupí celá, do voleb půjde s jinou značkou

Celá kandidátka hnutí STAN v Poděbradech po kritizovaných výrocích svého lídra, současného starosty města Jaroslava Červinky, odstupuje. V současném složení půjdou kandidáti do nadcházejících komunálních voleb pod jinou značkou, upozornila Mladá fronta DNES (MfD). K tomu potřebné množství podpisů již nově vytvořená kandidátka získala.
18. 7. 2022Aktualizováno18. 7. 2022, 20:03|

Starosta Poděbrad zvažuje odstoupení z kandidátky kvůli výrokům o Romech, Rakušan ho jinak odvolá

Poděbradský starosta Jaroslav Červinka (STAN) akceptuje výzvu, aby kvůli svým výrokům o Romech odstoupil z kandidátky do komunálních voleb, a bude o ní přemýšlet. Vyzvalo ho k tomu podle serveru iDNES.cz oblastní sdružení STAN Nymburk. Šéf STAN Vít Rakušan uvedl, že pokud Červinka neodstoupí z kandidátky, odvolá ho z ní. Starosta na červnovém jednání zastupitelstva hovořil o někdejší důtce od okresního úřadu. Dostal ji za výroky při dopravní nehodě v roce 2001, kterou způsobili psi vlastnění romským občanem a nepřímo pak hovořil o střílení Romů.
16. 7. 2022|

STAN půjde do voleb v Praze samostatně, s ANO vládnout nechce

Hnutí STAN bude v komunálních volbách v Praze kandidovat samostatně. Předseda pražské organizace a náměstek primátora Petr Hlubuček ČTK řekl, že o tom rozhodl krajský výbor strany. Dodal, že STAN očekává dvouciferný volební výsledek a v případě účasti na vládě v metropoli nechce spolupracovat s ANO.
27. 1. 2022|