ANO bude řešit, jak naloží s příspěvky od obviněného Hrabáče, píše iRozhlas

Předsednictvo ANO bude v úterý kromě hlasování o vyloučení obviněného chomutovského primátora Marka Hrabáče řešit i to, jak naloží s jeho příspěvky hnutí. Server iRozhlas v sobotu uvedl, že od roku 2016 to bylo celkem čtrnáct darů v celkové hodnotě 267 859 korun.

„Jedná se o běžnou formu příspěvku, které platí do hnutí všichni zástupci za ANO zvolení do placených veřejných funkcí,“ sdělil serveru první místopředseda opozičního hnutí Karel Havlíček.

V roce 2018 ANO vracelo dar od firmy spojené s podnikatelem a lobbistou Tomášem Horáčkem, který byl tehdy stíhán v kauze zdravotnických zakázek. V kampani před komunálními volbami v roce 2014 Horáčkova společnost podle darovací smlouvy hnutí zadarmo zajistila pojízdný billboard a propagační spoty v celkové hodnotě 362 tisíc, připomněl iRozhlas.

Machinace s tendry

Chomutovský primátor je jedním z obviněných kvůli podezření z machinací s veřejnými tendry, soud ho ve čtvrtek poslal do vazby. Stíhaný politik byl ústeckým lídrem kandidátky hnutí pro podzimní krajské volby, ANO ho ale z kandidátky po policejním zásahu vyškrtlo. Vedení krajské organizace ve středu podalo návrh na vyloučení Hrabáče z ANO, o němž v úterý rozhodne předsednictvo hnutí.

Hrabáče a dalších 13 lidí plus pět firem policie obvinila z machinací s tendry. Podle náměstkyně krajské státní zástupkyně Kateřiny Doušové se jednání obviněných týkalo stavebních zakázek různých veřejných zadavatelů a trestné činnosti se podle kriminalistů dopouštěli od roku 2022 do současnosti. Podezřelí nebo firmy v úmyslu zvýhodnit konkrétní stavební společnosti měli vytvořit systém, v němž si poskytovali majetkové a jiné výhody. Stíháni jsou kvůli přijetí úplatku, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, krácení daně a poplatku, zneužití pravomoci úřední osoby a kvůli podplácení.

Nejpřísnější trest, až dvanáct let vězení, hrozí za přijetí úplatku. Z něj je obviněn i chomutovský primátor, který čelí i podezření ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, zkrácení daně a zneužití pravomoci úřední osoby.

Korupční jednání mělo podle policistů spočívat v tom, že Hrabáčovi pomohli spříznění podnikatelé k levnějšímu autu či rodinnému domu. Mluvili i o skrytém kontě, což zaznamenaly policejní odposlechy, napsaly v sobotu Seznam Zprávy.