Chomutovská kauza je impulsem k větší kontrole, říká Kulhánek

Události, komentáře: Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO) a Karlovarského kraje Petr Kulhánek (KOA) (zdroj: ČT24)

Státní zástupce obvinil celkem čtrnáct lidí a pět firem v kauze kolem primátora Chomutova Marka Hrabáče (ANO). Hnutí už primátora stáhlo z kandidátky pro krajské volby a hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO) předpokládá, že Hrabáč bude z hnutí vyloučen. „Je to dobrý podnět k tomu projít kontrolní mechanismy veřejných zakázek,“ poznamenal v Událostech, komentářích hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (KOA).

V kauze jsou obviněni regionální politici, vedení městských i krajských firem, ale i jednatelé společností, které v rámci veřejných zakázek prováděly práce.

„Pro mě osobně je to velké zklamání a velké překvapení. Pan Hrabáč sloužil v druhém období jako primátor, nikdy jsem si nemyslel, že by mohlo dojít k nějakému manipulování zakázek,“ prohlásil hejtman Schiller.

Výbor hnutí ANO stáhl Marka Hrabáče z kandidátky pro podzimní krajské volby v Ústeckém kraji. Chomutovský primátor měl být jejím lídrem. Podle Schillerových slov nebyl nikdo z krajského předsednictva proti. „Další postup bude, že návrh bude předložen celostátnímu výboru. Předpokládám, že pan Hrabáč bude vyloučen z hnutí ANO,“ řekl hejtman Ústeckého kraje.

Vedení kraje již rozhodlo o tom, že agendu primátora převezme dočasně radní Jan Růžička (KDU-ČSL, zvolen na kandidátce ODS). „Jak to bude dále s touto funkcí, nevím, o tom bude jednat město. Prozatím jsme pověřili pana Růžičku, ten již začal dělat první kroky: prověření všech zakázek, ve kterých figurují dotčené firmy,“ doplnil Schiller.

Policie zločineckou skupinu sledovala dva roky. „Můžu jen kvitovat pečlivou a dlouhodobou práci policie, která se snažila vlákna rozplétat. Je zbytečné hledět na politickou příslušnost, protože pokud takový systém, můžeme jej označit za organizovaný zločin, tady fungoval, je bezesporu potřeba ho rozplést a ti lidé musí být bez výjimek potrestáni,“ poznamenal hejtman Kulhánek.

Podnět k posílení kontroly, míní Kulhánek

V hledáčku policie je i karlovarský radní pro oblast dopravy Petr Bursík z ODS. V minulosti pracoval jako obchodní ředitel firmy Rocknet, která je na seznamu obviněných spolu s jejím jednatelem Ladislavem Šmucrem. „Přes krajskou správu údržby silnic si policie vyzvedla podklady k jedné zakázce zhruba za dva miliony korun společnosti Rocknet,“ řekl Kulhánek.

„Na kauzu reagujeme preventivně už řadu let. Problematické veřejné zakázky krajské správy jsou velmi pečlivě monitorovány. Prověřuje se i v časových řadách, zdali by tam nemohly být indicie toho, že by se některé firmy mohly domlouvat a střídaly se v pořadí zakázek,“ doplnil.

Kromě chomutovského primátora jsou mezi obviněnými například bývalý ředitel Správy a údržby silnic Ústeckého kraje Libor Tačner, ředitelka chomutovského zooparku Věra Fryčová nebo zmiňovaný jednatel jirkovské firmy Rocknet Ladislav Šmucr.

„Stejně, jak říkal pan Kulhánek, měli jsme nějaké prevenční mechanismy, ale pokud se takto více lidí na vyšších postech domluví, nedá se tomu zabránit,“ řekl Schiller.

„Je to velmi dobrý podnět k tomu, abychom si s oddělením na veřejné zakázky i s organizacemi, které je zadávají, znovu sedli, prošli veškeré kontrolní mechanismy a tam, kde je to možné, je posílili, možná duplikovali,“ poznamenal Kulhánek.

Schiller: Selhání jedince nemůže poškodit celé ANO

Podle analytiků nebude mít kauza valný vliv na nadcházející volby. Hejtman Ústeckého kraje Schiller je skeptičtější: „Nějaký dopad to určitě mít bude, budeme to mít o to těžší, abychom přesvědčili ty voliče, kteří se rozhodovali, jestli nás budou volit. Selhání jedince ale nemůže poškodit celé ANO.“

V rámci Karlovarského kraje si Kulhánek nemyslí, že bude mít kauza jakýkoliv vliv. „Prakticky se nás to netýká,“ prohlásil.