Policie kvůli veřejným zakázkám zadržela i primátora Chomutova

Události v regionech: Chomutovská kauza (zdroj: ČT24)

Policie při zásahu kvůli podezření na manipulaci v zadávání veřejných zakázek zadržela přes deset lidí, mezi nimi také chomutovského primátora Marka Hrabáče (ANO). Řekla to náměstkyně krajské státní zástupkyně Kateřina Doušová. Policisté zasahují nejen v Ústeckém, ale také v Moravskoslezském, Středočeském i Karlovarském kraji – například na magistrátu v Karlových Varech. Zásah se týká ještě daňové trestné činnosti a podezření z korupce, doplnila žalobkyně. Dodala, že zatím nepadlo žádné obvinění.

„Mohu potvrdit, že jedním ze zadržených je chomutovský primátor doktor Hrabáč. Také mohu potvrdit, že se ta trestná činnost týká vesměs zakázek ve stavebnictví,“ řekl dozorující státní zástupce Jan Svoboda. „Jsem přesvědčen, že naše mechanismy byly nastaveny tak transparentně a dobře, že k tomu nemohlo docházet,“ řekl 1. náměstek primátora Chomutova Milan Märc (Nový Sever).

V případu figurují zejména regionální firmy z Chomutovska, regionální podnikatelé i politici, včetně společnosti Rocknet, potvrdil dozorující státní zástupce. Policie zasahovala od úterního rána i v chomutovském zooparku. Firma, která je spojovaná s kauzou primátora města, opravovala v minulosti třeba i budovu restaurace.

„S novou koalicí, která na radnici je, ANO a Nový Sever, některé firmy získávají výrazně větší procento zakázek, což je dost podivné, když to vyhrávají pořád dokolečka,“ poznamenal opoziční zastupitel Chomutova Daniel Černý (STAN).

Chomutovský opoziční zastupitel Jaroslav Komínek (KSČM) ČTK ráno řekl, že podle jeho informací „primátor je na nějakém vysvětlení“. Policie v Chomutově zasahuje na magistrátu. Náměstek primátora Milan Petrilák (ANO) řekl, že se o tom dozvěděl při příchodu na radnici. „Přijel jsem před radnici a řekli mi, že do práce nemusím chodit,“ uvedl. Dodal, že policie na magistrátu bude zřejmě celý den. Také podle krajské státní zástupkyně Doušové se zásah zřejmě protáhne na celý den. Další informace proto poskytne ve středu. „Probíhají domovní prohlídky,“ uvedla.

Pásky na vchodech, zapečetěná kancelář

Na vchodech do chomutovské radnice jsou pásky, jedno policejní auto stojí také před domem primátora. Hejtman Jan Schiller (ANO) řekl, že kancelář Hrabáče coby krajského radního je zapečetěná. „Asi ji budou s největší pravděpodobností prohledávat,“ uvedl. Kolem radnice v Chomutově je několik policejních aut. Jedno stojí přímo před vchodem. Policisté jsou kolem budovy a zřejmě také uvnitř.

Policisté jsou i na magistrátu v Karlových Varech. „Můžu potvrdit, že od rána zasahují policisté i na karlovarském magistrátu. Vyšetřovatelé si vyžádali naši součinnost. Nikoho ale nezadrželi a všechny agendy fungují v normálním režimu, pro veřejnost to s sebou nenese žádná omezení,“ řekl mluvčí karlovarského úřadu Jan Kopál.

Redaktor František Nyklas o policejním zásahu v Karlovarském kraji (zdroj: ČT24)

Vylučování v ANO

Marek Hrabáč vede i kandidátku hnutí ANO pro podzimní krajské volby v Ústeckém kraji. Předseda ANO a expremiér Andrej Babiš sdělil, že pokud bude mezi obviněnými, hnutí se s tím vypořádá okamžitě a rázně. „Nic takového nikdy v hnutí ANO trpět nebudu,“ dodal. Hrabáč se zatím k věci nevyjádřil, má vypnutý telefon.

Loni v listopadu předsednictvo hnutí ANO rozhodlo například o vyloučení bývalého pardubického primátora Martina Charváta a šéfa Rozvojového fondu Pardubice a zastupitele první městské části Michala Drenka kvůli kauze na pardubickém magistrátu.

V Ústeckém kraji se obdobná kauza podezření na manipulování zakázek týká společnosti Krajská zdravotní (KZ), zřizovatele sedmi nemocnic v regionu. Policie už dříve obvinila mimo jiné bývalého ředitele KZ Petra Malého.