ANO vyloučilo bývalého pardubického primátora Charváta a šéfa rozvojového fondu Drenka

Tisková konference hnutí ANO ke kauze pardubického magistrátu (zdroj: ČT24)

Předsednictvo hnutí ANO rozhodlo o vyloučení bývalého pardubického primátora Martina Charváta a šéfa Rozvojového fondu Pardubice Michala Drenka kvůli kauze na pardubickém magistrátu. Oznámil to předseda hnutí Andrej Babiš. Hnutí také provede audit ve své pardubické organizaci a svolá mimořádný sněm krajské organizace. Její rozpuštění neočekává.

Policie obvinila devatenáct lidí a dvě firmy podezřelé z manipulace s veřejnými zakázkami, které vyhlašoval pardubický magistrát a společnosti, jejichž zřizovatelem je město. Podezřívá je z porušení povinnosti při správě cizího majetku, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, přijetí úplatku, podplacení a zneužití pravomoci úřední osoby.

Pode informací z médií policie v úterý zadržela mimo jiné bývalého primátora Pardubic, nynějšího radního, člena představenstva a bývalého ředitele Rozvojového fondu Pardubice Martina Charváta (ANO), který stál v čele Pardubic v letech 2014 až 2022. Také zadržela současného šéfa Rozvojového fondu Pardubice a zastupitele první městské části Michala Drenka (ANO). 

Vyloučení Charváta a Drenka z ANO

Předsednictvo hnutí ANO ve středu odpoledne rozhodlo o jejich vyloučení. „V hnutí ANO bohužel neexistuje něco jako pozastavení členství, takže kolega Charvát a Drenko byli vyloučeni,“ řekl dosluhující krajský předseda ANO Jiří Rejda. Podle něj však existuje možnost, že pokud by byli v budoucnu zbaveni obvinění, usnesení o vyloučení by bylo staženo. Neví také o tom, že by mezi obviněnými byl nějaký další člen hnutí. 

Předseda hnutí Andrej Babiš sdělil, že ANO provede audit ve své pardubické organizaci, uskuteční se také mimořádný sněm krajské organizace. Uvedl, že chybou opozičního subjektu je, že v roce 2013 dopustilo „infiltraci bývalých členů ODS“.

Babiš připomněl kauzu Stoka

V souvislosti s bývalými členy ODS, kteří později přešli do hnutí ANO, Babiš zmínil bývalého místostarostu a radního městské části Brno-střed Jiřího Švachulu, jemuž soud dříve nepravomocně uložil 9,5 roku vězení v kauze Stoka, která se týkala manipulace s veřejnými zakázkami na radnici. „ODS má korupci v DNA,“ řekl Babiš. Hnutí ANO ale podle něj své kauzy rázně řeší. „Korupci nesnáším,“ poznamenal.

Dodal, že pevně věří, že nyní již bývalí členové hnutí ANO Charvát a Drenko rezignují na všechny své funkce. Rozpuštění pardubické buňky tak, jako se tomu dříve stalo například u brněnské organizace, Babiš neočekává. Naopak předpokládá, že bude navržen nový krajský předseda. „Občas se stává, že někdo odejde z hnutí a funkci, kterou získal díky hnutí, si ponechává, a to samozřejmě není dobře,“ poznamenal. Doufá, že policie má nezvratné důkazy. Situace je podle něj zklamáním, o Charvátovi mělo hnutí dobré mínění, poznamenal Babiš. 

V nejbližší době se chce podle Rejdy krajské předsednictvo seznámit se všemi informacemi o případu, krajský sněm by se pak měl uskutečnit počátkem prosince. Krajská organizace nedávno zvolila nového předsedu, jímž je současný náměstek primátora Jan Hrabal. Toho ale musí ještě schválit předsednictvo hnutí.

Policejní zásah pokračoval ve středu

Policisté se ve středu pohybovali v budově magistrátu na Pernštýnském náměstí a v dalším objektu úřadu za Východočeským divadlem, kde sídlí odbor majetku a investic. Pro informace si přišli také do městských firem Služby města Pardubic a Rozvojový fond Pardubice. „Kanceláře primátora a náměstků jsou už odpečetěné. Kriminalisté tady byli celou noc,“ řekl tajemník magistrátu Michal Zitko.

Podle tajemníka si policisté odnášeli informace v elektronické a listinné podobě. Primátor Jan Nadrchal (ANO) a náměstek Jakub Rychtecký (Žijeme Pardubice/SOCDEM) se vrací ze zahraniční služební cesty ve středu odpoledne.

Policisté byli i v prostorách společnosti Služby města Pardubic. „Kopírují si data, poskytujeme jim veškerou součinnost,“ sdělila ve středu dopoledne mluvčí městské firmy Klára Sýkorová. Údajně z technických důvodů byla celý den uzavřena budova Rozvojového fondu Pardubice, kde pokračoval policejní zásah.

Další zadržení

Mezi dalšími zadrženými byla i bývalá náměstkyně primátora a členka dozorčí rady Rozvojového fondu Pardubice Helena Dvořáčková, nynější zastupitelka za SPD, ředitel Krajské hospodářské komory Josef Koprivňanský, místopředseda představenstva Služeb města Pardubic Aleš Kopecký nebo předseda představenstva fondu Pavel Nevečeřal.

V souvislosti s úterním zásahem se uvádí i firma Instal Hanousek, která podle Mladé fronty DNES získala od města 87 zakázek za 64 milionů korun. Vedle ní se policisté soustředili na kanceláře stavební firmy Porr v Hradci Králové a Praze, firma pro Pardubice rekonstruovala letní stadion a v současnosti staví v jeho blízkosti parkovací dům.